Juicen hauta kiinnostaa turisteja Tampereella

Juicen_hauta205

Tampereella iltakierroksia vetävät seurakunnan palkkaamat matkaoppaat. Opas Marjatta Kulku kertoo, että hautausmaihin on voinut tutustua ohjatusti jo yli parinkymmenen vuoden ajan. Kierroksilla kerrotaan hautausmaan historiaa ja nykykäytäntöjä, ja ne aloitetaan tai lopetetaan hartauteen.

– Aivan hirveästi nämä ihmisiä kiinnostavat, ja kävijät ovat kaikenikäisiä, Kulku toteaa.

Tampereella oppaat esittelevät useaa kirkkomaata. Sävy on kierroksilla erilainen. Esimerkiksi Kalevankangas ja Messukylä ovat edelleen käytössä olevia hautausmaita, kun taas Aleksanterin kirkon takana oleva Pyynikin kirkkopuisto on rauhallista puistoaluetta, jonka tunnistaa entiseksi hautausmaaksi vain muutamista vanhoista kivistä ja rautaristeistä.

– Pyynikin kirkkopuistossa voi kertoa anekdootteja ja heittää välillä vitsejäkin. Sellaista en tekisi muilla hautausmailla, Kulku valottaa.

Kulun mukaan kirkkomailla saisi kulumaan vaikka koko päivän. Ryhmän kiinnostuksen mukaan keskittyä voi vaikkapa kaupungin teollisuushistoriaan. Tietoa on kerätty kirjoista, lehdistä ja suullisesta perimätiedosta.

– Välillä on sanottava, että asia on oletettavasti näin. Kaikesta ei enää löydy tietoja, ja vanhoissa lähteissä on paljon virheitä, Kulku sanoo.

Eniten kysymyksiä vieraissa herättävät joidenkin kierrosten krematoriokäynnit. Tuhkausprosessi kiinnostaa. Myös hautausmaille haudatut kuuluisuudet kiinnostavat. Kalevankankaalla lepäävät muun muassa kirjailijat Väinö Linna ja Lauri Viita sekä muusikko Juhani Juice Leskinen.

– Jotkut tulevat varta vasten kierrokselle katsomaan Linnan ja Leskisen hautoja. Myös kaupunkikierroksilla saatetaan kysyä, voitaisiinko käydä hautausmaalla Juicen haudalla, Kulku sanoo.

Seurakuntayhtymä on tehnyt Aamulehden
Moro-liitteen kanssa opaskartan, jossa esitellään Kalevankankaan hautoja. Hautaustoimen päällikkö (vs.) Juha Katajamäen mukaan karttoja menee tasaiseen tahtiin. Kalevankankaalta löytyy myös kaksi alkuperäisiltä paikoiltaan siirrettyä hautakiveä, joihin on merkitty vainajaksi pelkästään ”äiti”. Muistomerkit ovat nousseet suosituiksi.

– Sinne voi viedä kukkia omalle äidille, Katajamäki selittää.

Lue torstaina ilmestyvästä Kotimaasta, mihin kulttuuripiirteisiin hautausmailla kulkevan matkailijan kannattaa kiinnittää huomiota.

Kuva: Tampereen seurakunnat/Rami Marjamäki

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Diak ei ammu itseään jalkaan”
Seuraava artikkeliIslam-oppineet pohtivat fatwaa kolajuomille

Ei näytettäviä viestejä