Kotimaa24:n toimitukseen soitti kirkollinen vaikuttaja, jonka ystävä oli ollut viime sunnuntaina (11.8.) Temppeliaukion kirkossa Helsingissä järjestetyssä Töölön seurakunnan messussa. Soittajan ystävän mukaan messussa oli kutsuttu Taivaallista Isää Taivaalliseksi henkilöksi.
Soittaja ja kirkossa ollut henkilö olivat huolissaan vaatimuksesta ulottaa sukupuolineutraali sanasto kristilliseen kieleen ja käsitteistöön. Soittajan ystävä oli saanut käsityksen, että sukupuolineutraali kielenkäyttö olisi Töölön seurakunnassa tavallista tai jopa tarkoitushakuista.
Mitä Temppeliaukion kirkossa tapahtui?
– Ainakaan ei ole kyse mistään linjauksesta, että pyrkisimme sukupuolineutraaliin kieleen. Noudatamme rippikoulun yleisessä ja paikallisessa opetussuunnitelmassa yhteisiä linjauksia, sanoo Töölön seurakunnan nuorisotyöstä vastaava pappi Tuomas Meurman.
Hän ei itse ollut paikalla Temppeliaukion kirkossa.
– Tiedän, että kyseessä oli konfirmaatiomessu. Rippikoulussa puhutaan paljon Jumalasta ja Jumalan olemuksesta ja haetaan käsitteitä ja sanoja, jotka kuvaavat nuoren kokemusta Jumalasta.
Konfirmaatiomessussa saarnasi seurakunnan nuorisotyönohjaaja Mikko Saari. Hän käytti saarnassaan perinteisiä ilmaisuja Jumalasta mutta muistaa, että messun aikana kyllä puhuttiin myös Taivaallisesta vanhemmasta – ei siis Taivaallisesta henkilöstä.
– Ja kirkkokahveilla keskusteltiin tästä messun aikana esiin tulleesta erilaisesta sanoituksesta, Saari sanoo.
Hän kertoo, että ilmaisua Taivaallinen vanhempi käytti esirukouksessa kesätyöntekijä, sosionomiksi ja kirkon nuorisotyönohjaajaksi opiskeleva Katriina Linnakoski.
– Kyllä, niin sanoin, sillä se on minun tapani rukoilla ja minun kokemukseni Jumalasta. En koe, että Jumala olisi ensisijaisesti isä tai mies, sanoo Linnakoski.
– Mutta kyse ei myöskään ole halustani provosoida tai korostaa sukupuolineutraaliutta kielessä. Ei ole vain yhtä tapaa rukoilla ja puhutella Jumalaa. Nuoret ovat kokeneet Taivaallisen vanhemman hyvänä ja kiinnostavana ilmaisuna. Pääasiassa olen saanut hyvää palautetta ilmaisusta ja sen käyttämisestä.
Linnakoski rohkaisee jokaista etsimään oman tapansa rukoilla ja löytämään omat sanansa, joita rukouksessa käyttää.
Kuva: Olli Seppälä. Temppeliaukion kirkon risti pääoven yläpuolella kalliossa.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.