Seurakuntalaisten osallistuminen messun suunnitteluun ja toteutukseen sekä valmistautumiseen panostaminen ovat virkistäneet jumalanpalveluselämää. Parhaillaan menossa olevan jumalanpalveluselämän kehittämishankkeen väliaikatiedot ovat rohkaisevia.
Esimerkiksi Kempeleen seurakunnassa messun kävijämäärät ovat lisääntyneet. Messua myös suunnitellaan, toteutetaan ja arvioidaan seurakunnan eri työalojen työntekijöiden ja seurakuntalaisten kesken.
– Vastuutiimissä ovat papit, kanttorit, tiedotussihteeri, vahtimestari ja kirkkoherranviraston työntekijä. Tämä tiimi kantaa vastuun messun rakenteista ja arvioinnista, kirkkoherra Pekka Rehumäki kertoo.
Jokaista messua suunnitellaan sen toteuttamiseen osallistuvien kesken. Seurakuntalaisten roolia on tehty näkyvämmäksi messussa kirkkoväärti-tehtävän myötä.
– Kirkkoväärti ottaa ihmiset vastaan messuun, kantaa kulkueessa ristiä ja lukee ensimmäisen lukukappaleen. Tämän tehtävän myötä seurakuntalaiset saavat näkyvän tehtävän messussa, Rehumäki toteaa.
Kempeleen seurakunta on kehittämishankkeen myötä uudistanut messun suunnittelun rakenteita ja koonnut toteuttajajoukon seurakuntalaisista ja seurakunnan eri toimialojen työntekijöistä. Kirkkoherra Pekka Rehumäki kertoo, että uudistaminen näkyy rahan ja työajan käytössä.
– Jos messu on meidän ykköstuote, se näkyy myös budjetoinnissa, Rehumäki toteaa.
Kempeleellä messun rakenteelliseen uudistamiseen lähdettiin miettimällä tehtäväkokonaisuuksia. Niitä varten perustettiin työntekijävetoinen ryhmä. Työntekijän tehtävänä on huolehtia ryhmän koulutuksesta, motivoinnista ja rekrytoinneista. Ryhmän jäsenet, seurakunnan jäsenet ja työntekijät, hoitavat oman tehtävänsä messussa. Esimerkiksi kirkkoväärtien ryhmä on kirkkoherran vastuulla.
Jumalanpalveluselämän kehittämishankkeeseen osallistuu 41 seurakuntaa ja hanke toimii vuosina 20011-2013.
Ilmoita asiavirheestä