Suomalainen hakee kirkonpenkistä ensisijaisesti rauhaa, mielenrauhaa, mielen lepoa, rauhoittumista seurakuntayhteyttä, yhteenkuuluvuutta ja uskovien yhtyettä, selviää Kirkon tutkimuskeskuksen tuoreesta tutkimuksesta, joka esiteltiin tänään Tampereella alkaneilla Jumalanpalveluselämän neuvottelupäivillä.
– Tutkimuksesta selviää, että kirkkossakävijöiden peruskokemus on myönteinen, eikä heillä ole paljokaan kriittistä sanottavaa. Ehkä ne joilla kritiikkiä olisi, ovat jo tehneet valinnan, eivätkä käy kirkossa, sanoo tutkija Kati Niemelä.
– Jumalanpalveluksiin osallistuu myös enemmän nuoria, rippikoululaisia ja isosia, kuin mielikuvien tasolla uskoisikaan. Joka viides kirkkovieras oli tutkimuksen mukaan nuori. Yli 50-vuotiaita oli 60 prosenttia.
Niemelän mukaan aktiivisten kirkossakävijöiden joukko on pysynyt 10 vuodessa ennallaan, sen sijaan satunnaisten messuvieraiden määrä on vähentynyt, ja niiden määrä lisääntynyt, jotka eivät koskaan käy kirkossa.
45 prosenttia suomalaista käy kirkossa kerran vuodessa tai useammin. 26 prosenttia ei käy lainkaan kirkossa.
Tutkimuksessa käy myös ilmi, että aktiiviset kirkkovieraat toivovat tuttuutta ja turvallisuutta muun muassa musiikilta ja virsiltä. ”Vanhoja tuttuja virsiä” toivoi yli 80 prosenttia vastanneista.
Tutkimus jumalanpalvelukseen liittyvistä odotuksista ja kokemuksista valmistuu myöhemmin keväällä ja se on tarkoitus laittaa verkkoon. Kyselytutkimus toteutettiin marras-joulukuussa 2010 viidessä seurakunnassa. Kyselyyn vastanneita oli 250.
Lue myös ”Messu on työtehtävä”
(Etusivun kuva Nurmijärven Klaukkalan kirkosta)
Ilmoita asiavirheestä