Jungner: ”Toivon Jumalan olevan olemassa”


kuva

KIRKKOPÄIVÄT Kansanedustaja Mikael Jungner oli yhtenä Kuopion torin KirkkoAreenalla pohtimassa, mitkä ovat kirkon tulevaisuuden kriittiset menestystekijät.

– Olen jo aikaisemmin huomannut, että kirkko on modernisoitunut, elää ajassa ja tekee hienoja asioita huomattavasti enemmän kuin suomalaiset käsittävät. Usein itsellenikin on jotakin asiaa ehdotettuani selvinnyt, että se on jo tehty.

Esimerkiksi Jungner mainitsee sen, että perinteisestä taivas-helvetti –jaottelusta on enimmäkseen alettu luopua. Hän korostaa myös huomiotaan siitä, että kirkossa tehdään konkreettista työtä ihmisten kanssa.

– Nyt kun vein oman tyttären partioon huomasin, kuinka innostavaa ja samalla tuputtamatonta kirkon nuorisotyö on.

Jungner on puhunut julkisuudessa toivovaisuudesta. Miten hän sanoittaa käsitettä nimenomaan uskontoon liitettynä?

– Voisi sanoa, että olisin valmis menemään vaikka helvettiin, jos voisi varmistaa, että Jumala on olemassa ja tekisi maailmankaikkeudesta paremman paikan olla. Toivon, että Jumala on olemassa, mutta henkilökohtaista uskontunnetta minulla ei ole.

Talvella Jungner nähtiin Helsingin Tuomasmessussa vierailevana saarnaajana. Hän toteaa oman ajattelunsakin hieman jalostuneen pohtiessaan Olli Valtosen haastattelussa teitä löytää Jumala. Jungner kuvailee Tuomasmessun henkeä ainutlaatuiseksi. Osittain sen loivat hänen mukaansa musiikki ja välitön tunnelma.

– Se hetki, jona vapaaehtoiset ottivat vastaan ihmisiä, oli pysäyttävä, koska tunnelma oli niin vahva. Selvästi ihmiset, joilla oli paha olo, saivat siihen lohtua, kosketusta ja halausta. Jokin noin ainutlaatuinen on myös arvokasta, Jungner toteaa.

Tuomasmessu muutti Jungnerin käsitystä kirkosta. Yleisesti hän kiittelee myös kirkon kykyä etsiä itseään ja ottaa vastaan kritiikkiä.

– Yhtä nöyrää suhtautumista tosi rajuun kritiikkiin ei muista instituutioista löydy.

Jungner on aktiivinen toimija sosiaalisessa mediassa. Kyseisellä foorumilla hän ei ole kuitenkaan kirkkoon törmännyt ja pitää tätä myönteisenä asiana.

– Sosiaalinen media on yksittäisten ihmisten, ei instituutioiden paikka. Minusta tuntuu, että kirkosta vähän etäämmällä olevat ihmiset törmäävät uskovaisiin silloin, kun joku silminnähden kohtuuttomasti asiasta innostunut lähtee tosi rajulla otteella uskoaan julistamaan. Siitä tulee vähän outo ja kiusallinenkin tunne. Sosiaalinen media voisi olla paikka, jossa maltillisemmin uskonsa löytäneet voisivat avata omaa uskoaan ja sitä kautta saada ei-uskovat ymmärtämään, mistä tässä kaikessa on oikeasti kysymys.

Katso video Mikael Jungnerin haastattelusta:

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkolliskokouksen aikana syntyi uusi seurakuntavaaliverkosto
Seuraava artikkeliSouth Park: Pieruhuumorilla uskonnon kimppuun

Ei näytettäviä viestejä