Timo Junkkaala kertoo, miksi hän ehdotti Suomen Lähetysseuran vuosikokouksessa, että SLS pidättäytyisi siunaamasta ja lähettämästä lähetystyöhön samaa sukupuolta olevia rekisteröityneitä pareja. Miksi teit esityksen, vaikka varmaankin tiesit, että se olisi ollut toimeenpantuna lainvastainen?
– Ensimmäinen syy oli se, etten toivo, että Lähetysseura menettää yhteistyökumppaneita maailmalla ja kotimaassa. Ei pidä ehdoin tahdoin aiheuttaa itselleen ongelmia. Toinen syy oli se, että moni SLS:n ystävä, joukossa hyvin arvostettuja entisiä työntekijöitäkin, pyysi ottamaan asian esille. Kaikki olivat hämmentyneitä seuran päätöksestä. Kolmas syy oli se, että olisi ollut aivan käsittämätöntä, jos asia, joka kuohuttaa kristittyjä kaikkialla maailmassa, olisi viety Lähetysseura läpi ilman mitään mahdollisuutta keskusteluun, Junkkaala vastaa.
Vuosikokouksessa Lähetysseuran hallituksen asiantuntija, juristi ilmoitti ennen äänestystä, että Junkkaalan esitys olisi toimeenpantuna lainvastainen.
– Se oli erikoinen manööveri, että juristi julisti ennen äänestystä, että esitykseni ja sen kannattaminen on lainvastaista. Oli hämmästyttävää, että sellaisen puheenvuoron jälkeen lähes puolet kokousedustajista kuitenkin asettui tukemaan esitystäni.
– Kristityt ovat aina tienneet, että on olemassa suurempikin Herra kuin eduskunta. Juuri lähetystyössä luulisi tämän pysyvän mielessä, kun koko toiminta perustuu kaikkivaltiaan käskyyn. Kristittyinä noudatamme lakia niin paljon kuin mahdollista. Mutta apostolien ajoista lähtien on aina ollut kaikille kristityille selvää, ettei noudateta sellaisia käskyjä ja lakeja, jotak ovat vastoin Jumalan sanaa. Luterilaisessa kirkossa tämän pitäisi olla erityisen selvää. Kirkkomme on saanut nimensä sellaisen miehen mukaan, joka sanoi, ettei ole hyvä eikä oikein toimia vastoin Jumalan sanaa ja siihen sidottua omaatuntoa.
Junkkaalan vuosikokouksessa toiminta- ja taloussuunnitelmaan tekemä esitys kuului kokonaisuudessaan näin: Koska kysymys samaa sukupuolta olevien parisuhteista jakaa voimakkaasti mielipiteitä kristittyjen kesken eri puolilla maailmaa ja koska Lähetysseura haluaa kunnioittaa yhteistyökirkkojen näkemyksiä, se pidättäytyy siunaamasta ja lähettämästä lähetystyöhön samaa sukupuolta olevia rekisteröityneitä pareja.
Hän sanoo pitävänsä parisuhteensa rekisteröineiden lähettämistä kentälle suorana provokaationa Lähetysseuran kumppanikirkkoja kohtaan.
– Tietääkseni missään lähetystyön kohdemaan kirkossa ei ole hyväksytty saman sukupuolen rekisteröityä parisuhdetta. On valitettavaa, ettei Lähetysseura kunnioita yhteistyökirkkojensa vakaumuksia.
Junkkaala uskoo, että SLS:n päätös saa seurakunnissa ”paljon murhetta aikaan”.
Mutta eikö ole hyvä, että joku kertoo, jos oltaisiin tekemässä jotakin lainvastaista?
– Esityksessäni oli tarkoitus sanoa, että Lähetysseuran tulisi kunnioittaa yhteistyökirkkoja ja ystäviään. Tätä esitystähän saattoi tukea täysin riippumatta siitä, mitä mieltä kukin oli seksuaalisesta suuntautumisesta. Siksi juristin esittämät lakipykälät eivät oikein osuneet esitykseeni. Esityksellä pyrittiin siihen, ettei Lähetysseura vaikeuta omaa toimintaansa.
SLS:stä kerrotaan, että juristin läsnäolo vuosikokouksessa ei ollut manööveri vaan vuosia jatkunut käytäntö. Juristi on puheenjohtajan tukena, sillä yhdistyksenä SLS:n kokouskäytännöt poikkeavat julkishallinnollisen seurakunnan käytännöistä.
Suomen Raamattuopisto on Suomen Lähetysseuran yhteisöjäsen. Vuosikokouksessa Junkkaala oli SRO:n edustajana. SRO:n hallituksen jäsenenä hän ei ota kantaa siihen, pidetäänkö jäsenyydestä kiinni. Kommenteista päätellen kuitenkin pitää:
– Ikävä olisi erotakin, vaikka siihen nyt on taas yksi syy lisää. Meillä on hyvin pitkät perinteet yhteistyöstä Lähetysseuran kanssa erityisesti Israelissa tehtävässä työssä. Asiaa täytyy harkita huolellisesti.
Seurakunta- ja henkilöjäsenten lisäksi Lähetysseuralla on 26 jäsenjärjestöä, joista Suomen Raamattuopisto on yksi. Kotimaa24 kysyi yhteisöjäsenten kantoja myös Suomen Liikemiesten Lähetysliitosta toiminnanjohtajalta Erkki Haaralalta ja Lestadiolaisesta Uusheräyksestä toiminnanjohtajalta Martti Peräaholta. He kummatkin esittävät kriittisiä näkemyksiä ja kertovat olevansa hämmentyneitä parisuhteensa rekisteröineen parin siunaamisesta lähetystyöhön. Arvio on kuitenkin, että jäsenyys ja yhteistyö Lähetysseuran kanssa jatkuu.
Lue myös: Professori: SLS:n vuosikokouksessa esitetty päätös olisi ollut laiton
Ilmoita asiavirheestä