Juoksulähettiläät: Palestiinalaiset tarvitsevat liikkumavapauden

Betlehemissä on järjestetty jo kahtena keväänä Palestiinan maraton palestiinalaisten liikkumavapauden puolesta. Kansalais- ja ihmisoikeusjärjestöjen organisoimassa juoksutapahtumassa on ollut molemmilla kerroilla mukana myös suomalaisia juoksijoita.

Yksi juoksuun osallistuneista oli Suomen Lähetysseuran viestinnän ja varainhankinnan suunnittelija Maria Palmusaari. Hän oli mukana ideoimassa Lähetysseuralle juoksulähettiläskampanjaa, joka levittää samaa sanomaa kuin maratonit Betlehemissä: palestiinalaisten ihmisoikeus vapaaseen liikkuvuuteen ei toteudu ja näin ei voi jatkua.

”Länsirannan muuri tulisi purkaa”

Lähetysseuran juoksulähettiläiksi on lupautunut nyt 20 henkeä. He saavat materiaalipaketin, joka sisältää muun muassa paidan, joka päällä on luontevaa osallistua erilaisiin urheilutapahtumiin.

– Paita päällä voi mennä yhtä hyvin puistojumppaan kuin maratonillekin. Juoksulähettiläät voivat jakaa kampanjaesitteitä ja keskustella ihmisten kanssa tästä ihmisoikeusongelmasta, joka kaipaisi kipeästi ratkaisua, Palmusaari sanoo.

Hän kertoo seuranneensa viime aikojen uutisia Lähi-idästä hyvin synkein miettein ja surullisena.

– Kärsimyksen määrä alueella on ihan mittaamaton, mutta silti täytyy yrittää vain toivoa. Työmme tavoitteena on, että alueella päästäisiin oikeudenmukaiseen ratkaisuun ja pysyvään rauhaan. YK:lta pitäisi löytyä viisaus sen toteuttamiseen. Palestiinalaiset eristävä muuri on kansainvälisten lakien mukaan laiton ja se tulisi purkaa, Palmusaari sanoo.

Kirkkojen maailmanneuvosto on ottanut useita kertoja kantaa muurin murtamiseksi ja liikkumavapauden puolesta. Myös Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisen kirkon piispa Munib Younan pitää tilannetta erittäin vakavana. Hänen mukaansa molempien osapuolten harjoittama väkivalta rikkoo kansainvälistä humanitaarista oikeutta sekä kansainvälisiä ihmisoikeuslakeja ja se tulisi lopettaa välittömästi.

”Ainutlaatuinen tunnelma”

Palmusaaren mukaan palestiinalaisten liikkumavapautta puolustava kampanja on kohdannut Suomessa jonkun verran kritiikkiä, mutta pääosin palaute on ollut myönteistä.

– Viime viikonloppuna esittelimme kampanjaa Savonlinnassa reilun matkailun seminaarissa. Oli ilahduttavaa huomata, että ihmiset haluavat osallistua ja vaikuttaa, vaikka tilanne Länsirannalla vaikuttaa niin toivottomalta.

Palestiinan maratonille osallistui viime vuonna noin 600 henkeä ja tänä vuonna jo noin 2400 henkeä. Reitti kulkee länsirannan lävitse rakennetun muurin viertä, tarkastuspisteiden ja eräänlaisen pakolaisleirin ohi. Israel on perustellut muurin rakentamista sillä, että se pystyy näin estämään palestiinalaisten itsemurhapommittajien kulun Israelin puolelle.

– Reitti alleviivaa palestiinalaisten ilmeisiä liikkumavapauden rajoituksia. Kuvaavaa on, että alueelle ei pysty tekemään yhtenäistä 42 kilometrin mittaista reittiä, jota israelilaisten tiesulut tai muuri eivät katkaisisi. Tämän vuoksi maratonissa juostaan kaksi kertaa 21 kilometrin taival, Palmusaari sanoo.

Monille juoksijoille tärkeintä tapahtumassa on ihmisoikeuksien puolustaminen. Osallistuakseen ei tarvitse olla huippu-urheilija. Juostavaksi voi valita myös 10 km matkan.

– Tunnelma maratoneilla on ollut ainutlaatuinen. Tänä vuonna osallistujia oli 39 maasta. Israelilaiset juoksijat eivät kuitenkaan voineet osallistua, koska Israel ei salli kansalaistensa tulla muurin toiselle puolelle, Palmusaari toteaa.

Seuraava Palestiinan maraton on tarkoitus järjestää 29.3.2015.

Lisätietoa Suomen Lähetysseuran kampanjasta Oikeus liikkua vapaasti löytyy täältä. Maratonin laittoi alulle organisaatio nimeltä Right to Movement. Lisätietoa tästä uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumattomasta järjestöstä ja sen arvoista löytyy täältä.

Kuvat: Mimmi Nietula. Suomalaisjuoksijoita lähetysseuran matkalla Palestiinan maratonilla. Maratonin lähtö.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEspanjalaismies rakentaa katedraalia kierrätysmateriaaleista
Seuraava artikkeliTutkimus: Sosiaaliset siteet alentavat miesten itsemurhariskiä

Ei näytettäviä viestejä