Vantaalla lähetysmäärärahoista päättää – tai eiliseen asti päätti – yhteinen kirkkoneuvosto, joka on leikannut portaittain osan lähetysjärjestöistä tukia, koska järjestöjen katsotaan toimivan kirkon linjauksia vastaan naispappeus- ja muissa tasa-arvoasioissa kuten homoseksuaalisuuskysymyksessä.
Eilisessä yhteisen kirkkovaltuuston kokouksessa nähtiin kuitenkin yllätyspäätös, kun valtuusto päätti siirtää lähetysmäärärahapäätökset vuodesta 2013 yhteiseltä kirkkoneuvostolta yhteisen kirkkovaltuuston päätettäväksi. Asiaa ehdotti valtuutettu Matti Sollamo ja se meni läpi äänin 29-17.
– Taustalla on ajatus, että valtuustossa tietyt järjestöt (SLEY, SLEF, Kylväjä, Kansanlähetys ja Sanansaattajat) saisivat rahoitusta todennäköisemmin kuin YKN:ssä. Sollamo oli kerännyt esitykseensä enemmistöön tarvittavat 30 nimeä vanhoillisilta ja oman ryhmänsä Avoimen ryhmän jäseniltä, toteaa kirkkovaltuuston jäsen Johanna Korhonen (kuvassa), joka edustaa Tulkaa kaikki -ryhmää.
”Demokratian periaatteet ohitettu”
Korhonen painottaa että se, että yhtymän lähetysrahoista päättää Vantaalla yhteinen kirkkoneuvosto, perustuu valtuuston hyväksymään ja tuomiokapitulin vahvistamaan ohjesääntöön.
– Ilmoitimme, ettei voimassa olevaa ohjesääntöä voi noin vain muuttaa muuttamalla yhtä lausetta budjettiesityksessä. Jos joku haluaa ohjesäännön kautta muuttaa itse päätöksentekoprosessia, hänen on tehtävä esitys ohjesäännön muuttamisesta. Sen Sollamo tekikin, mutta jälkikäteen. Näin ei voi tehdä.
Kaikki äänestyksen hävinneet liittyivät eriävään mielipiteeseen, jossa päätösvallan siirtämistä seurakuntayhtymän lähetystyövaroista yhteiseltä kirkkoneuvostolta valtuustolle pidetään laillisuusnäkökulmasta erittäin kyseenalaisena.
– Teemme myös hallintovalituksen lainvastaisesta menettelystä. Valtuusto ei voi budjetin käsittelyn yhteydessä yhtä lausetta muuttamalla muuttaa voimassa olevaa ohjesääntöä, jonka muuttaminen edellyttäisi asianmukaisen käsittelyn valmisteluineen ja esittelyineen sekä lopuksi tuomiokapitulinkin hyväksynnän, Korhonen toteaa.
Se ei ole vielä tiedossa, kuinka moni hallintovalituksen allekirjoittaa, mutta siitä on jo sovittu muutamien henkilöiden kesken.
– Tilanne, jossa valtuustoon tuodaan yhtäkkiä vauhdilla päätettäväksi jokin demokratian ohittava toimintaperiaate, jota ei ole esityslistassakaan ja jota ei ole millään tavalla valmisteltu, on tyrmistyttävä. Valtuusto tekee normaalisti päätöksensä YKN:n esityksistä, mutta tällaista YKN ei ollut lainkaan esittänyt. Valtuusto voi myös tehdä valtuustoaloitteita, mutta tällaistakaan ei kukaan ollut tehnyt, Korhonen jatkaa.
Korhonen: Laakso tukee vanhoillisia järjestöjä
Korhonen sanoo menettäneensä täysin luottamuksensa valtuutettuun Matti Sollamoon.
– Hän esiintyy edelleen mielellään Tulkaa kaikki -henkisenä mutta on käytännössä sabotoinut kaikkia pyrkimyksiämme jo pitkään. Sollamon monikasvoinen juonittelu asiassa on ollut tänä syksynä vertaansa vailla, Korhonen lataa.
– Kummastelen myös lakimiestä Pekka Laaksoa, joka jääkin tämän kokouksen jälkeen eläkkeelle. Vanhoillisia järjestöjä tukeva Laakso ei kokouksessa nähnyt asiassa mitään menettelytapaongelmaa. Hän sanoi, että laillisuuskysymys ratkeaa sitten, jos joku valittaa.
Hallintovalitus aiotaan tehdä Helsingin hallinto-oikeuteen. Valituksen tarkka aihe on Korhosen mukaan valtuuston päätös ohjesäännön muuttamisesta ilman asianmukaista käsittelyä. Valitus ei siis kohdistu Sollamon toimintaan vaan koko valtuustoon eriävän mielipiteen allekirjoittaneet pois lukien.
– Mahdollisesti toinen valitus tehdään lakimies Pekka Laaksosta aiheena laillisuusvalvonnan laiminlyönti, Korhonen kertoo.
Laakso: Korhosen vanhoillisuusväite valhe
Seurakuntayhtymän lakimies Pekka Laakso katsoo, että eilinen päätös siirtää lähetysmäärärahojen jakaminen vuodelta 2013 alkaen yhteisen kirkkovaltuuston päätettäväksi oli lainmukainen.
– Valtuustolla on ylin päätäntävalta ja se voi yksittäistapauksissa ottaa jonkun asian enemmistöpäätöksellä ratkaistavaksi, Laakso toteaa.
Mahdollisesti kohtaamastaan hallintovalituksesta hän toteaa, että valituksen tekeminen on sitä harkitsevien oikeus.
– Siitä vaan jos halutaan riidellä lisää.
– Se on valhe, että tuen vanhoillisia järjestöjä. Tuen kaikkia niitä järjestöjä yhtä lailla, jotka tekevät hyvää Afrikassa ja muualla lähetyskentillä, Laakso vastaa Korhoselle.
Hän on harmissaan Vantaalla kärjistyneestä tilanteesta ja toivoo kirkolta seurakunnille selkeämpiä linjanvetoja siitä, miten lähetysrahaa jaetaan.
– Tilanne on aika vaikea, kun kokonaiskirkko ei ota mitään kantaa koko asiaan ja Vantaalla ja muualla pitäisi päättää miten rahoja jaetaan ja mielipiteitä on moneen suuntaan.
Laakso vahvistaa Kotimaa24:lle myös sen, että rahoja Vantaalla menettäneet lähetysjärjestöt ovat valittaneet yhteisen kirkkoneuvoston päätöksestä. Oikaisuvaatimus päätöksestä on kohdistettu yhteiselle kirkkoneuvostolle. Asiaa ei ole vielä käsitelty eikä esitys ole valmis. Esityksen tekee Laakso, joka jää parin viikon päästä eläkkeelle.
Lue Matti Sollamon kommentit täältä
Ilmoita asiavirheestä