Jussi Salo järjestää Uutta alkua jo 15. kertaa. Hänen mielestään tapahtumakulttuuri elää murrosvaihetta.
– Kymmenen vuotta sitten mentiin paljon bändien perässä. Tapahtumassa kuin tapahtumassa oli bussilasteittain väkeä. Nyt tällaiset joukkokokoontumiset ovat vähentyneet ja kenttä on pirstaloituneempi. Toki tähän liittyy seurakuntien taloustilannekin. Kun määrärahat ovat tiukoille, karsitaan esimerkiksi juuri tämänkaltaisten tapahtumien kuljetuskustannuksista, Salo toteaa.
Uusi alku on maamme pitkäikäisimpiä festivaaleja lajissaan. Tulossa oleva festari on järjestyksessä jo 35. Yleisöä päivän tapahtuma on yleensä vetänyt liikuntahallillisen eli tuhatkunta osallistujaa.
– Tämä on yhden seurakunnan järjestämäksi aika mittava juttu. Visiointi ja järjesteleminen vaativat aina tiettyjä ponnisteluja ja muutaman sata sähköpostia, mutta jatkumo on hyvä. Nuoret ovat vuodesta toiseen mukana tekemässä tätä.
Salo arvioi paikallisten seurakuntien järjestämiä, Lempäälän festivaalien kaltaisia tapahtumia olevan vuodessa kymmenkunta. Hänen mielestään festareille on edelleen tilausta, vaikkakin tapahtumien muotoa voisi päivittää. Näin on tehty Uusi alku -festareilla, joissa vuodesta 2005 on yleisöä pyritty aktivoimaan. Pääsylippujen sijasta festivaalin osallistuja saakin kaulaansa artistipassin ja OpenStagelle kannustetaan juontaja stand up -koomikko Mikko Vaismaan lisäksi nuoria juhlijoita.
– Lopputulos on aina seurakuntansa näköinen ja erilaisia tapahtumia tarvitaan. Bändivetoisuus ei ehkä enää kanna, vaan tarvitaan muutakin. Monimuotoisuus – yhdessä tekeminen, avoin lava ja kanavat – on mielestäni hyvä elementti, Salo toteaa.
Festivaalin perusrunkoa on kuitenkin musiikki. Siitä vastaavat Lempäälässä tänä vuonna Olli Helenius ja kls, Katajainen kansa sekä brittiläinen tanssiporukka LZ7, joka on buukattu pääesiintyjäksi.
Lue myös: The Rainin comeback
Ilmoita asiavirheestä