Kansanedustaja Jutta Urpilainen (SDP) on nimitetty rauhanvälityksen erityisedustajaksi painopistealueena Afrikan manner. Urpilainen hoitaa tätä palkkiotonta tehtävää kansanedustajatyönsä ohessa.
Mitä rauhanvälityksen erityisedustajan tehtäviin kuuluu?
– Tarkoitus on toimia poliittisen tason viestinviejänä Suomen tavoitteista rauhanvälityksessä. Painopisteinä ovat naisten ja nuorten rooli sekä Afrikan turvallisuustilanne. Konkreettisesti kyse on tapaamisista, verkostoitumisesta, puheenvuoroista ja toivottavasti myös aloitteista toimenpiteiksi.
Onko sinulla kollegoita muissa pohjoismaissa?
– Kansanedustajina toimivien erityisedustajien käyttö on harvinaista. Myöskään temaattisia erityisedustajia rauhanvälitykselle ei ole monia. Diplomaattitaustaisia ja konfliktikohtaisia erityislähettiläitä on useammalla maalla, myös pohjoismailla.
Mikä on Suomen rooli maailman rauhan edistämisessä?
– Pienen valtion rooli on rajallinen, mutta sitoutumisemme kansainväliseen oikeuteen ja aktiivisuutemme rauhanturvaamisessa, rauhanvälityksessä ja rauhanrakentamisessa ovat tärkeitä viestejä. Rauhanvälityksessä olemme johtamassa niin sanottuja ystäväryhmiä sekä YK:ssa, Etyjissä että EU:ssa.
Miten tuttu manner Afrikka on ennestään, ja missä Afrikan maassa olet käynyt viimeksi?
– En ole asunut tai tehnyt töitä alueella, mutta kehityspolitiikan harrastajana Afrikka on tullut tutuksi. Marokko ja Egypti ovat viimeisimpiä vierailukohteita. Pisin suhde on Keniaan, jossa minulla on ollut kummilapsi kristillisen World Vision -järjestön kautta jo yli 10 vuotta.
Ylen haastatteluissa sanoit yhtenä keskeisenä kysymyksenä olevan nuorisotyöttömyyden torjuminen Afrikan mantereella. Nykyinen Suomen hallitus on leikannut tuntuvasti juuri kehitysyhteistyömäärärahoja. Kun kehitysyhteistyötä on ajettu alas, niin mitä muita tehokkaita keinoja Suomella on edistää Afrikan maiden työllisyyttä?
– Kehitysyhteistyöleikkaukset ovat totta kai harmillisia. Suomi on kuitenkin ollut ajamassa nuorisotyöllisyyttä EU:n ja Afrikan marraskuisen huippukokouksen pääteemaksi. Toivottavasti sieltä saadaan konkreettisia tuloksia.
Mikä rauhaan tai rauhanomaiseen kehitykseen liittyvä uutinen on ilahduttanut sinua eniten viime aikoina?
– Kolumbian rauhanprosessin eteneminen ja kolumbialaisten naisten vahva rooli ovat ilahduttaneet. Ilon ja ylpeyden aiheisiin kuuluu myös suomalaisten järjestöjen, kuten CMI:n, Kirkon ulkomaanavun ja Suomen lähetysseuran, aktiivisuus rauhaa tukevan vuoropuhelun edistämisessä kansalaisyhteiskunnan tasolla.
Kuva: Heikki Saukkomaa/ Lehtikuva
Lue myös:
Pääministeri Sipilä Kirkkopäivillä: Uskonnoilla tärkeä rooli sovinnon vahvistamisessa
Piispa Munib Younan erikoishaastattelussa: Kristittyjen vastustettava antisemitismiä ja islamofobiaa
Arkistojuttu: Ahtisaari Diakonia-lehdessä: Kirkko on globaalin yhteisvastuun kulmakiviä
Arkistojuttu: Antti Pentikäinen: ”Islamilaiset yhteisöt tarvitsevat muiden uskontojen tukea”
Ilmoita asiavirheestä