Daniel Weintraubin mukaan näkökulma on maltillisen sionistinen, uutisia avaava ja taustoittava. Israelin demonisointiin ei suostuta.
– Katsomme uutisia kansainvälisistä lähteistä suomalaisten lisäksi ja vertailemme niiden antamia tietoja, kertoo Weintraub. Täällä lapsilla on taustansa takia suurempi valmius tuntea asioita ja se antaa myös lähdekriittisyyttä, hän toteaa.
Helsingin juutalaisen seurakunnan ylläpitämän koulun oppilaista noin kolmasosalla toinen vanhemmista on israelilainen. Monilla on siellä lisäksi sukulaisia. Koulusta tehdään myös joka toinen vuosi opintomatka Israeliin.
– Emme me täällä kritiikittömiä ole, ei koulun tehtävä ole pestä mustaa valkoiseksi, sanoo Weintraub, mutta Israelin demonisoinnin haluamme riisua. Nyt uutisoinnissa on se vika, että Israel on aina paha.
– Kun palestiinalaisessa kylässä jyrätään talo, kuvataan itkevää palestiinalaista, mutta kertomatta jää, että myös se nuori israelilaissotilas puskutraktorissa on kauhuissaan. Yritämme täällä ymmärtää tapahtumien eri kerroksia emmekä suostu antautumaan sen edessä, että Israel olisi vain paha, sanoo Daniel Weintraub. Hän huomauttaa, että myös Israelin rauhanliikkeestä koulussa puhutaan.
Helsingin juutalainen koulu on yksityinen peruskoulu, jonka erityisenä tehtävänä on juutalaisen perinteen, historian, uskonnon ja heprean kielen opetus. Se määrittelee yhdeksi tavoitteekseen kasvattaa oppilaista ”juutalaisuuteen myönteisesti suhtautuvia seurakuntansa ja kansansa jäseniä”. Oppilaita on tällä hetkellä 81.
Ilmoita asiavirheestä