Yli kolme neljännestä maailman väestöstä asuu maassa, jossa uskonnollista toimintaa rajoittavat merkittävästi valtio tai muut kansalaiset, kertoo Pew Researchin raportti.
Raportissa on vertailtu uskonnollisten yhteisöjen kohtaamia sosiaalisia vihamielisyyksiä sekä valtion asettamia rajoituksia. Viimeisimmät tiedot ovat vuodelta 2013.
Raportin mukaan 27 prosentissa maailman valtioista on paljon tai erittäin paljon sosiaalisia uskontoon liittyviä vihamielisyyksiä. Tällaiseksi laskettiin esimerkiksi vandalismi, pyhien tekstien häpäiseminen ja väkivaltaiset hyökkäykset.
Niin ikään 27 prosentissa maailman valtiosta hallitus rajoittaa uskonnollista toimintaa paljon tai erittäin paljon. Rajoitukset vaihtelevat rekisteröintivaatimuksista syrjiviin käytäntöihin ja tiettyjen uskontojen suoraan kieltoon.
Erilaisia sosiaalisia tai valtion asettamia rajoituksia on paljon tai erittäin paljon yhteensä 39 prosentissa maailman valtioista. Koska näihin maihin lukeutuu joitakin hyvin väkirikkaita maita kuten Kiina ja Intia, jopa 77 prosenttia maailman väestöstä asuu maassa, jossa uskonnollista toimintaa rajoitetaan merkittävästi.
Vuonna 2012 tällaisissa maissa asui 76 prosenttia maailman väestöstä ja vuonna 2007 vain 68 prosenttia.
Eniten häirintää tai rajoituksia kohtaavat kristityt ja muslimit, jotka ovat myös maailman suurimmat uskonnolliset ryhmät. Pew Researchin raportin mukaan kristittyjä häiritään 102 maassa ja muslimeita 99 maassa.
Juutalaiset, jotka edustavat vain 0,2 prosenttia maailman väestöstä, kohtasivat vuonna 2013 häirintää 77 maassa. Vuonna 2012 juutalaisia häirittiin 71 maassa ja vuonna 2007 vain 51 maassa.
Ilmoita asiavirheestä