Kahdeksan edustajan aloite jatkoon – ”Uusi vaalitapa estäisi kirkon kahtiajaon toisella kierroksella”

Kirkolliskokous päätti maanantaina, että edustaja-aloite kirkon uudesta vaalitavasta etenee yleisvaliokuntaan. Aloitteen oli allekirjoittanut kahdeksan kirkolliskokousedustajaa.

Patrik Hagman, esität seitsemän muun kirkolliskokousedustajan kanssa, että kirkon pitäisi ottaa käyttöön uusi vaalitapa. Millainen se olisi?

– Ehdotamme järjestelmää, jossa valitsija laittaa ehdokkaat paremmuusjärjestykseen. Jos parasta ehdokasta ei valita, ääni siirtyy toiseksi mieluisimmalle ehdokkaalle. Vaali ratkeaa yhdellä kierroksella, eikä listoilla ole merkitystä. Tapaa käyttävät anglikaaninen kirkko ja Suomessa vihreä puolue.

Miksi siirtoäänivaali olisi parempi kuin nykyinen vaalitapa?

– Se ehkäisisi kahtiajakoa, koska toiselle vaalikierrokselle eivät seuloutuisi konservatiivi ja liberaali ehdokas. Sukupuoli- ja ikäjakauma laajenisivat, sillä äänestäjä voisi laittaa ensimmäisille sijoille vaikkapa kaikki nuoret ehdokkaat. Nyt tietokoneaikana ääntenlaskukin on helppoa.

Ehdotatte, että vaalia käytettäisiin aluksi piispanvaaleissa ja kirkolliskokousvaaleissa, myöhemmin ehkä myös seurakuntavaaleissa. Miten seurakuntalaisten äänestysaktiivisuuteen vaikuttaisi se, jos heidän pitäisi asettaa järjestykseen kokonainen lista ehdokkaita?

– Toivottavasti se johtaisi sitoutumiseen, sillä tavallisilla äänestäjillä olisi aiempaa paremmat mahdollisuudet vaikuttaa. Äänestäjä voi asettaa järjestykseen niin monta ehdokasta kuin haluaa.

Miksi ette kannata kansanvaalia piispan ja kirkolliskokouksen valintaan?

– Se vaatisi kampanjointia, johon vain puolueet pystyvät. Ruotsin kirkossa kansanvaali on ollut katastrofi. Viime vaaleissa se johti vain yritykseen pitää ruotsidemokraatit poissa vallasta.

Aloitteen allekirjoittivat myös Lauri Palmunen, Arto Antturi, Sami Ojala, Markku Orsila, Marjaana Toiviainen, Jouni Turtiainen ja Björn Vikström. Mikä teitä yhdistää?

– Haluamme tehdä kirkosta paremman pienellä tavalla, joka ei liity kirkkoa jakaviin kysymyksiin.

Kirkolliskokous päätti maanantaina, että edustaja-aloite etenee yleisvaliokuntaan.

Kuva: Pasi Leino. Patrik Hagman kuvassa selin keskellä.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKorkein hallinto-oikeus käsitteli Ruotsinpyhtään kirkkoherran irtisanomisen
Seuraava artikkeliHS: Kirkon työmarkkinajohtaja Vuokko Piekkala vahvoilla valtakunnansovittelijaksi

Ei näytettäviä viestejä