Kahdeksan karttaa lähetystyön parempaan huomiseen

Kirkon lähetysjärjestöillä ja Kirkon Ulkomaanavulla on jokaisella omat strategiansa, joita päivitetään säännöllisesti. Millaisia uusia painotuksia strategioihin on tulossa?

Medialähetys Sanansaattajat: Mediaa hyödynnettävä monipuolisesti

Medialähetys Sanansaattajien strategian Sansan suunta 2016–2020 valmisteluprosessiin ovat osallistuneet Sansan hallitus, johtoryhmä ja koko henkilöstö erilaisten työpajojen kautta.

Olemme sitouttaneet prosessiin myös ulkomaiset yhteistyökumppanimme sekä suomalaiset yhteistyö- ja jäsenseurakuntamme ja henkilöjäsenemme. Sansan suunta 2016–2020 julkistetaan sen tultua hyväksytyksi yhdistyksen kokouksessa marraskuussa 2015.

Sansan suunta 2016–2020 ohjautuu kirkon lähetysstrategian päälinjausten mukaan. Sansa tuo strategiaan medialähtöisen näkökulman. Työn ytimessä on halu kertoa Jeesuksesta erityisesti siellä, missä media tuo lisäarvoa uskon syntymiseksi ja ylläpitämiseksi.

Tärkeitä painopisteitä ovat myös median monipuolisten mahdollisuuksien hyödyntäminen, kumppanuuksien vahvistaminen, verkostojen tiivistäminen ja vapaaehtoiset.

Jatkossa samat, koko strategiakauden voimassa olevat painopisteet ohjaavat kaikkea työtämme ulkomailla ja kotimaassa. Yksityiskohtaiset strategiset askeleet määritellään vuosittain.

Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys: Keskiössä pelastus Kristuksessa ja vain hänessä

Sleyn lähetysstrategiassa keskitytään entistä enemmän alueille, joissa on vähän kristittyjä ja evankeliumin julistusta. Sley tekee kokonaisvaltaista lähetystyötä ja edustaa lähetysteologiaa, jonka keskuksena on iankaikkinen pelastus Jeesuksessa Kristuksessa – ja vain hänessä. Jokaista ihmistä lähestytään tietoisina sekä hänen ajallisista että iankaikkisista tarpeistaan.

Sleyn lähetysstrategian kehittämisessä seurataan maailmanlähetyksen tilaa ja muutoksia. Lähetysstrategiaamme kuuluu entistä määrätietoisempi pyrkimys työn hallittuun delegointiin paikallisille vastuunkantajille ja asteittainen irtaantuminen sieltä, missä on jo syntynyt missionaarisia seurakuntia. Työstämme myös lähetystyötä maahanmuuttajien parissa.

Kirkon Ulkomaanapu: Rauhaa ja koulutusta maailman hauraimpiin valtioihin

Kirkon ulkomaanavun nykyinen strategia on vuosille 2013–2016. Uuden strategian valmistelu on käynnistymässä. Se on tarkoitus saada valmiiksi kesään mennessä.

Kirkon Ulkomaanapu on keskittynyt kaikkein hauraimpiin valtioihin. Olemme puolittaneet toimintamaittemme määrän, jolloin vaikuttavuus paranee ohjelmien kasvun myötä. Keskitymme toimeentuloon, koulutukseen ja rauhaan.

Humanitaarisessa avussa ja kehitysavussa olemme profiloituneet kansainvälisesti tunnetuksi koulutuksen viejäksi. Rauhan saralla olemme maailman viiden merkittävimmän avuntoimittajan joukossa.

YK pyysi Kirkon Ulkomaanapua perinteisten ja uskonnollisten johtajien rauhantyön verkoston sihteeristöksi. Ulkomaanavun kyvystä kertoo se, että vuosien 2008–2014 aikana pelkästään Somaliassa 25 paikalliseen konfliktiin on saatu ratkaisu ja käynnissä on 18 rauhanneuvottelua. Olemme toteuttaneet useita kansainvälisiä rauhanseminaareja ja kouluttaneet YK-henkilöstöä. Teemme rauhantyötä myös kotimaassa ehkäisemällä nuorten väkivaltaista radikalisoitumista.

Suomen Pipliaseura: Lukutaito-ohjelmia ja ekumeenista strategiatyötä

Uusi strategiamme vahvistetaan joulukuussa hallituksen kokouksessa. Pipliaseura syventää strategista suunnittelua ja ohjelmien seurantaa kumppaneidensa kanssa. Tämä merkitsee todennäköisesti myös keskittymistä rajoitetumpaan määrään kumppaneita kuin aikaisemmin. Lukutaito-ohjelmien merkitys kasvaa edelleen.

Strategiatyöskentely on ekumeenista, sillä Suomen Pipliaseuran hallitukseen kuuluu seitsemän luterilaisen lisäksi kolme vähemmistökirkkojen edustajaa.

Yhtyneillä Raamattuseuroilla on yhdessä hyväksytyt missio, visio ja arvot. Yhteys Suomen Pipliaseuraan rakentuu niin, että seuran toiminnanjohtaja on muotoillut asiakirjan pohjatekstin. Varsinainen strateginen työskentely tapahtuu kuitenkin paikallisissa Pipliaseuroissa.

Suomen Lähetysseura: Tavoittelemme kaikessa työssä iloa, rauhaa ja oikeudenmukaisuutta

Strategiaansa varten Lähetysseura analysoi uskonnollista kenttää, poliittista ympäristöä, muiden kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden tutkimuksia sekä median kehitystä.

Olemme koonneet palautetta ulkomaisilta yhteistyökumppaneilta. Seurakuntien ja lähetysseuran henkilöstö on ollut mukana työstämässä strategiaa. Strategian rinnalla valmistui teologinen Elämään ja oikeudenmukaisuuteen -asiakirja.

Lähetysseura painottaa kokonaisvaltaista lähetystyötä ja osallisuuttaan Jumalan lähetykseen Suomen kirkon toimijana, seurakuntien omistamana järjestönä sekä kansalaisjärjestönä. Arvoina ovat oikeudenmukaisuus, lähimmäisenrakkaus sekä vastuullisuus ja kumppanuus, joita ohjaa kompassineulan tavoin pienoisevankeliumi Joh. 3:16.

Suomen Lähetysseuran visio vuosille 2017–2022 on kuvattu toivon tiekarttana. Neljä toivon teemaa ovat seuraavat: todistamme Jumalan rajoja ylittävästä rakkaudesta, puolustamme syrjittyjen ihmisoikeuksia ja ihmisarvoa, muutamme maailmaa oikeudenmukaisemmaksi, rakennamme rauhaa ja sovintoa.

Nämä neljä teemaa johtavat visioon: ”Jumalan rakkaus toteutuu kaikkialla ilona, rauhana ja oikeudenmukaisuutena”.

Lähetysyhdistys Kylväjä: Strategian jalkautumista seurattava tarkasti

Aloitimme uuden strategian laatimisen maaliskuussa 2015 lähettikonferensseissa Thaimaassa ja Ateenassa. Huhti-toukokuussa 2015 työskentelimme kotimaassa osastoittain, laajennetun johtoryhmän strategiapäivässä sekä koko henkilökunnan kanssa. Elo-syyskuussa järjestimme työpajoja, joista yhden pidimme Kylväjän hallituksen kanssa.

Omien materiaalien ohella taustana on muun muassa luonnos asiakirjasta Kirkon lähetysstrategia 2016–2020. Strategiamme on määrä valmistua joulukuussa 2015.

Olemme pääosin tyytyväisiä nykyiseen strategiaan ja sen tavoitteisiin. Meidän täytyy kehittää lähinnä strategian maastouttamista ja seurantaa. Painopisteenämme säilyy strateginen läsnäolo Kristuksessa. Tähtäämme edelleen intorealistisesti sinne, missä on vähän tai ei lainkaan kristittyjä ja kirkkoja. Rakennamme uutta strategiaa vuosille 2016–2020 visiomme pohjalta: ”Juurillaan seisova, luokseen kutsuva, hedelmää kantava Kylväjä.”

Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland: Att nå barn och unga med evangeliet

Verksamhet och mål: Evangelisation, särskilt att nå barn och unga med evangeliet. Fördjupad bibelundervisning, framför allt med inriktning på kvinnor samt fortbildning av kyrkligt anställda. Diakoni med särskild inriktning på uppsökande av dem som inte nås av andra organisationer. Försoningsarbete och religionsdialog. Vattenprojekt och annat stödjande arbete i Kenya. Uppmuntran till ökat missionsengagemang både i hemlandet och i missionsländerna genom missionsfostran, diakoni bland medmänniskorna, ekonomiskt ansvar i församlingarna och inspiration till en starkare missionsattityd.

Inom SLEF vill man framför allt vara lyhörd för den Helige Andes ledning i sitt arbete. Förutom de linjedragningar som utarbetas av styrelsen och de anställda sker mycket av strategiarbetet i samarbete med de lokala kyrkorna. Inom bibelöversättningsprojektet och skriftspråksarbetet i Samburu, Kenya, har man som mål att få Nya Testamentet översatt till samburuspråket år 2017.

I Estland strävar SLEF till att nå barn och unga. I Kenya är dörrarna öppna. Ett engagemang i Etiopien kan bli aktuellt under de närmaste åren.

Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys: Evankeliointia ja islamin kohtaamista

Kansanlähetyksellä on tämän vuoden loppuun ulottuva Strategia 2015, jossa on sekä kotimaantyön että lähetyksen osio. Strategia päivitetään ulottuvaksi vuoteen 2017.

Toinen merkittävä asiakirja on vuonna 2011 hyväksytty Kansanlähetyksen ohjelma, joka sisältää sekä lähetyksen teologiaa että strategiaa. Molemmissa asiakirjoissa painottuvat evankeliumin julistaminen ja lähetystyön suuntaaminen ensisijaisesti sinne, missä kristillistä todistusta on vähän, sekä islamin kohtaaminen ja diakonia.

Asiakirjoissa Kansanlähetys profiloituu lähetystyöntekijöitä lähettävänä järjestönä, mutta emme ole pystyneet kasvattamaan lähettimäärää kahdella vuosittain strategian mukaisesti. Kotimaassa korostamme evankelioimisen merkitystä, koska herätys synnyttää aina lähetysnäkyä ja takaa lähetyksen jatkuvuuden.

Kirjoitamme lisää lähetystyötä käsitteleviä vihkoja ja teoksia, joissa selvennämme lähetystyömme käytäntöjä ja teologiaa. Strategiassamme on tärkeää, että jokainen kristitty löytää paikkansa lähetystyössä joko lähtijänä tai lähettäjänä.

Kuvakollaasi: Emilia Karhu.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliUskontojen edustajat kävelivät rauhan ja toivon puolesta
Seuraava artikkeliVantaan Pyhän Laurin kirkko remonttiin

Ei näytettäviä viestejä