Kai Sadinmaa ei tyydy oululais­kollegojensa tavoin kompromissiin – ”Vetoomus oli performanssi, josta ei voi tinkiä”

Pastorit Kai Sadinmaa, Árpád Kovács ja Juha Valppu julkaisivat viime elokuussa kannanoton, jossa he vaativat aikansa eläneen piispainstituution murtamista ja edellyttivät piispojen kannattavan yksimielisesti samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkimistä.

Kannanotossaan papit ehdottivat, että kirkon työntekijät ja jäsenet lakkaavat pitämästä piispoja hengellisinä paimeninaan, kunnes piispojen avioliittolinjaus pitää sisällään kaikki pariskunnat sukupuoleen katsomatta.

Helsingin ja Oulun tuomiokapitulit puuttuivat pappiensa toimintaan alun perin samalla tavalla ja samanlaisin selvityspyynnöin. Prosessin lopputulos on kuitenkin pohjoisessa ja etelässä erilainen.

Helsingin tuomiokapituli erotti Sadinmaan tammikuussa pappisvirasta puoleksi vuodeksi. Kapituli vetosi päätöksessään myös muihin asioihin kuin kolmen papin kannanottoon. Se viittasi esimerkiksi Sadinmaan Viikin kirkossa 5.10.2020 pitämään saarnaan. Sadinmaan todetaan esittäneen samoja ajatuksia myös blogissa, radio-ohjelmassa ja sosiaalisessa mediassa.

Maaliskuussa tuomiokapituli hylkäsi oikaisuvaatimuksen, jonka Sadinmaa teki päätöksestä. Sadinmaata uhkaa pappisviran menettäminen tämän vuoden heinäkuussa, jollei hän ”osoita tahtovansa pysyä kirkon tunnustuksessa”.

Árpád Kovács ja Juha Valppu puolestaan kävivät pitkiä keskusteluja Oulussa piispa Jukka Keskitalon kanssa ja päätyivät pysymään piispan kaitsennassa. Heitä ei rankaistu. Kovácsin ja Valpun kommentit tapahtuneesta voi lukea täältä.

”Kovácsilla ja Valpulla oli ratkaisuun omat syynsä”

Kai Sadinmaa on pettynyt siihen, että Árpád Kovács ja Juha Valppu eivät olleet valmiita menemään prosessissa niin pitkälle kuin hän.

– Heillä on ratkaisuun omat syynsä, jotka minun pitää hyväksyä. Itse kuitenkin näen, että vetoomus oli performanssi, jota ei voi perua ja josta ei voi tinkiä. Minulla ei ole syytä vetäytyä manifestista.

Suurimmaksi syyksi prosessien erilaiseen kulkuun Sadinmaa näkee sen, että Helsingin piispa Teemu Laajasalo ei Sadinmaan mukaan ole missään vaiheessa halunnut keskustella hänen kanssaan.

– Hän halusi antaa minulle potkut papin töistä ja keskustelu olisi häirinnyt sitä, Sadinmaa sanoo.

Kahden kesken Sadinmaa ei kuitenkaan olisi suostunut Laajasalon kanssa keskustelemaan. Sadinmaan mukaan hänen ja Laajasalon välillä on syvä epäluottamus, joka kumpuaa jo niiltä vuosilta, jolloin Laajasalo oli Helsingin Kallion seurakunnan kirkkoherra ja Sadinmaa istui Kallion seurakuntaneuvostossa.

– Konflikti ja luottamuspula on molemmin puolin niin vahva, että olisin halunnut keskusteluihin mukaan työsuojeluvaltuutetun ja muita tuomiokapitulin jäseniä. Mutta minun ja tuomiokapitulin välillä ei ole enää mitään yhteyttä. Minua ei haluta edes nähdä siellä.

”Kyse on arvovallasta, alistamisen ja alistumisen rituaalista”

Kai Sadinmaan mukaan hänelle esitetty vaatimus kirkon tunnustuksessa pysymisestä on vain peliä.

– Oikeasti kyse on arvovallasta, alistamisen ja alistumisen rituaalista. Mielestäni koko piispainstituutio, jossa rankaistaan korkealta ja etäältä kovaa, on täysin aikansa elänyt. Se pitää romuttaa. Se oli manifestimme ydinvaatimus.

Sadinmaan mielestä piispa Laajasalo rapauttaa itse arvovaltaansa, jos erottaa hänet pappisvirasta.

– Erottaminen tulee näyttämään ulospäin juuri niin typerältä kuin mitä se on.

Sadinmaa sanoo, että hänelle ei ollut missään vaiheessa ongelmallista suostua piispa Irja Askolan kaitsentaan.

– Hän edusti sellaista uudenlaista järjestelmää, jota kannatan. Hän soitti ja keskusteli toverillisesti, kun minusta tuli valituksia. Hänen kaitsentansa oli tasaveroista kumppanuutta.

Sadinmaa vakuuttaa myös, että kykenee muussa elämässä kompromisseihin, vaikka tästä prosessista on saattanut saada hänen persoonastaan toisenlaisen kuvan.

– En selviäisi päivääkään ilman kompromisseja vaimon ja lasten kanssa. Tässä prosessissa tuomiokapituli ei kuitenkaan jättänyt minulle mitään kompromissin mahdollisuutta. Minun on siis seistävä suorana loppuun asti. Kyse on myös kunniasta ja omanarvontunnosta.

Sadinmaa kertoo, ettei itse olisi enää jaksanut viedä asiaa eteenpäin, mutta hänen lähellään olevat ihmiset aikovat auttaa häntä tekemään valituksen hallinto-oikeuteen.

– Haluan näin tehdä vielä viimeisen palveluksen kirkolle ja pappiskollegoilleni.

Lue myös:

Helsingin tuomiokapituli erotti Kai Sadinmaan pappisvirasta kuudeksi kuukaudeksi

Pappi Kai Sadinmaa pyytää seurakuntalaisia murtamaan pappisvallan ja jakamaan ehtoollista kodeissaan

Kolme pappia kehottaa vetoomuksessa hylkäämään piispat hengellisinä paimenina

***

Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Kai Sadinmaa ei tyydy oululaiskollegojensa tavoin kompromissiin – ”Vetoomus oli performanssi, josta ei voi tinkiä”

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkollis­kokouksen toukokuun istunto­viikko siirtyy korona­tilanteen vuoksi elokuulle
Seuraava artikkeliJukka Kääriäinen Kirkon lähetystyön keskuksesta aloittaa Kylväjän lähetys­johtajana

Ei näytettäviä viestejä