Kaikella rakkaudella kokosi kansanedustajia Pikkuparlamenttiin

Johanna Korhosen ja Jeanette Östmanin toimittaman Kaikella rakkaudella -teoksen julkistamistilaisuus kokosi eduskunnan Pikkuparlamentin kansalaisinfoon lukuisia lähetekeskusteluun valmistautuvia kansanedustajia. Avioliittolakialoitetta vastustavista edustajista paikalle oli uskaltautunut vain Muutos 2011 -puolueen James Hirvisaari.

Tilaisuuteen muilta kiireiltään tipoittain saapuneet kansanedustajat otettiin vastaan halauksin. Kansanedustajia myös kannustettiin kertomaan omat näkemyksensä kansalaisaloitteesta. Kun keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko sanoi, että hänelle kyseessä on tasa-arvokysymys, puhkesi paikalle kokoontunut yleisö spontaaneihin aplodeihin ja hyvä Annika -huutoihin.

Vasemmistoliiton Eila Tiainen kertoi saaneensa koko viikon ajan postia kansalaisaloitteen vastustajilta. Hän totesi aloitteen olevan itselleen myös hyvin henkilökohtainen.

– Pikkuveljeni oli homo ja hän tappoi itsensä aikuisella iällä. Sen takia en kerta kaikkiaan ymmärrä sellaisia mielipiteitä, joissa halutaan rajoittaa toisten ihmisten elämää, Tiainen sanoi.

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (Kok.) pidättäytyi kertomasta kantaansa aloitteeseen.

– Poliitikkona ja puheenjohtajana suhtaudun kaikkiin asioihin neutraalisti, lähden professiosta. Nämä ovat aina omantunnon kysymyksiä. Erilaisia mielipiteitä pitää kunnioittaa, se on minun lähtökohtani tässä työssä, Holmlund sanoi.

Hän kertoi, että kansalaisaloitteet käsitellään puhemiesneuvoston ohjeen mukaisesti.

– Olemme sitoutuneet ottamaan nämä vakavasti ja kaikella huolella.

Lakivaliokuntaan kuuluvan Vihreiden Oras Tynkkysen mukaan lakiteknisesti avioliittolain muutos olisi läpi mennessään vähäinen. Lain muutos mahdollistaisi samaa sukupuolta oleville pariskunnille avioliitto-nimen käytön rekisteröidyn parisuteen sijaan. Laki toisi mukanaan myös mahdollisuuden yhteiseen sukunimeen ja adoption hakemiseen.

– Suurin vaikutus on ennen kaikkea periaatteellinen, samaa sukupuolta olevat parit olisivat kaikissa tilanteissa samalla viivalla kuin eri sukupuolta olevat parit.

Setan pääsihteeri Aija Salo huomautti, että lain muutos antaisi samaa sukupuolta oleville myös mahdollisuuden tahdon-sanan käyttämiseen. Parisuhteen rekisteröinnissä allekirjoitetaan tahtomisen sijaan papereita.

– Siinä ei ole tätä samaa, ihmisille hyvin merkityksellistä vuoropuhelua, jossa kysytään sitoutumista parisuhteeseen, Salo sanoi.

Lakivaliokuntaan kuuluva James Hirvisaari kertoi puolueensa toivovan avioliittolaista sitovaa kansanäänestystä. Mielipiteensä Hirvisaari oli säilyttänyt ennallaan.

– En aio kannattaa enkä äänestää sen puolesta. Pidän tärkeänä, että siitä päätetään laajemmalla porukalla ja mielellään kansanäänestyksessä, Hirvisaari sanoi.

Tilaisuuden lopulla toistettiin toivomusta asiallisesta lähetekeskustelusta. Vasemmiston Silvia Modig ilmoitti, että mikäli keskustelu poikkeaa asialinjalta, hän on ensi viikon sairauslomalla.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEtelä-Koreassa joka neljäs on kristitty
Seuraava artikkeli”Rohkaisemme ihmisiä löytämään kirjalliset aarteet”

Ei näytettäviä viestejä