Kirsi Ojansuu-Kaunisto, Timo Laaninen ja Kari Peitsamo keskustelivat Porin SuomiAreenalla arkkipiispa Kari Mäkisen kanssa teologian opiskelusta ja uskonnollisuudesta. Teologian ylioppilaat olivat tyytyväisiä opiskeluvalintaansa.
– Aihepiiri kiinnostanut niin kauan kuin muistan, sanoo Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen.
– Puolueemme perustaja Alkio muotoili näin: tyhmä ihminen, joka ei ota näitä aiheita huomioon. Hän oli tätä mieltä, vaikka haukkuikin pappeja. Täytän kohta 60 vuotta, jotain repäisevää minunkin piti tehdä, niinpä hankin pääsykoekirjat. Täytyy sanoa, että opiskelu on niin hauskaa, että sen täytyy olla syntiä, Laaninen jatkaa.
Muusikko Kari Peitsamon vei teologiseen kysymykset siitä, mistä olemisessa ja elämässä on kysymys. Vihreä poliitikko Kirsi Ojansuu-Kaunisto sanoo opiskelualan valikoituneen kohti ydintä.
–Tuli olo, että haluan tehdä merkityksellistä työtä ja rohkaista ihmisiä ydinkysymysten ääreen, sanoo Ojansuu-Kaunisto.
Tuoreiden teologian ylioppilaiden innostus tarttuu myös arkkipiispa Mäkiseen.
– Opiskelupolkuni on erilainen, sanoo Mäkinen. Menin ylioppilaaksi tulon jälkeen suoraan opiskelemaan, siitä on jo 40 vuotta. Kun kuuntelen teitä, tulee mieleen, että pitäisiköhän vielä vanhoilla päivillä lähteä opiskelemaan teologiaa?
Arkkipiispa Mäkinen kertoo, että teologian opiskelussa on tapahtunut muutos.
– Kun teologian maisterit tulevat keskustelemaan piispan kanssa pappisvihkimyksestä, olen huomannut, että yhä useammalla on aiempi ammatti, sanoo Mäkinen.
Teologian ylioppilaat sanoittivat toiveitaan tulevaisuuden kirkolle. Kaksi keskustelijoista, Ojansuu-Kaunisto ja Peitsamo, ovat myös julkistaneet ryhtyvänsä seurakuntavaaliehdokkaiksi.
– Haluan olla rakentamassa armon kirkkoa. Kadehdin eteläeurooppalaista menoa, kirkot ovat auki kävijöille ja sinne voi tulla poikkeamaan. Käsittääkseni ehtoollista on mahdollista saada muinakin aikoina kuin sunnuntaina kymmeneltä, sanoo Kirsi Ojansuu-Kaunisto.
Timo Laanisen mukaan jokainen suljettu kirkko on tappio. Hän toivoo kirkolta kohtaamista.
– Netissä tykkäämme, vihaamme ja puramme suuttumustamme, mutta ihmisiltä puuttuu aitoa kohtaamista. Kirkko on tärkeä instituutio, se on jo valmiiksi mukana ihmisten arjessa; kasteissa, häissä ja hautajaisissa. Kohtaaminen on luonnollista sille. Kun kirkko miettii omia rakenteitaan, pitäisi huolehtia, että se pääsee mahdollisimman matalalle.
Kari Peitsamo ei toivo mitään muutosta kirkkoon.
– Itse lähtisin siitä, että tärkeintä on, että kirkko on. Kun muutin Helsinkiin, menin kahville Bulevardille. Siinä oli neljä pappia pöydässä. Kysyin, saanko jutella. He sanoivat: mitä sulla on kritiikkiä, kerro vaan. Sanoin, että kiitos, että ootte. Papit näyttivät epäuskoisilta. Ei siinä kommentissa ollut mitään ironiaa, sanoo Peitsamo.
Kuva: Kaisa Kariranta
Ilmoita asiavirheestä