Urkutaiteilija Kalevi Kiviniemeltä ilmestyy tänä vuonna kuusi uutta levyä. Kaikkia ei ole äänitetty tänä vuonna, ja joukossa on muun muassa joululevy. Useimmat uutuuksista liittyvät Kiviniemen lähes 20 vuotta sitten aloittamaan mittavaan äänitysprojektiin, Organ Era -sarjaan.
Tampereen tuomiokirkon soitin kuuluu itseoikeutetusti mukaan, sillä se on Kiviniemen mielestä Pohjoismaiden paras romanttistyylinen soitin. Sarjassa soitetaan Suomesta myös Lapuan tuomiokirkon, Keski-Porin sekä Kiviniemen monivuotisen kotikaupungin Lahden kirkon urkuja.
Suomen satavuotisuuden kunniaksi Organ Erassa ilmestyy Tampereen tuomiokirkon ainutlaatuisilla uruilla äänitetty Finlandia. Kiviniemi arvioi urut Pohjoismaiden parhaaksi soittimeksi, joista ”irtoaa ja joilla voi tehdä mitä vain”.
Kangasalan Urkutehtaan rakentamaan soittimeen käytettiin edellisten urkujen maineikkaimpien urkurakentamojen pillejä. Sisuksista löytyy esimerkiksi ranskalaisen Cavaillé-Collin kieliäänikertoja, ja siksi juhlaäänitteellä on monia ranskalaisten mestareiden teosta.
Levy sisältää myös Aulis Sallisen Kiviniemelle säveltämän sarjan Three Adagios. Kiviniemen oma sävellys äänitteellä on Broken Soul. Improvisaatio puolestaan on kunnianosoitus Hugo Simbergille.
Kokonaisuus kuvastaa hyvin yhtä Kiviniemen taiteellisista tavoitteista: Hän haluaa avata kuulijoille urkujen ja urkumusiikin monipuolista maailmaa.
Sibeliuksen alkuperäiset urkukäsikirjoitukset hän onkin äänittänyt jo aiemmin Walker-uruilla Sveitsissä.
Organ Era -sarjan päätösäänitteessä soivat urut vuodelta 1390
Konserteissaan Kiviniemi on saanut kohdata jännittäviä instrumentteja ympäri maailman. Hän luonnehtiikin, että on oppinut muuntautumiskykyiseksi aina kulloisenkin edessä olevan joukkueen mukaan.
Kaikkiaan 19 levyn sarja päättyy maailman vanhimman soittokunnossa olevan soittimen äänitteeseen. Sion Valéressa, Sveitsissä sijaitsevat urut ovat vuodelta 1390. Sen koskettimet olivat äänitysten aikaan kuluneet lähes puhki. Kiviniemen mielestä se oli vain etu, sillä nimenomaan koskettimiin syöpyneine muotoineen instrumentti opetti soittamaan itseään.
Organ Era alkoi vuonna 2001 Saksasta, renessanssitanssein. Sarjaan ei ole odotettavissa maagista täyslukua, sillä taiteellisesti 19 äänitteen kokoelma on Kiviniemen mukaan valmis. Erikoisimpia soittimia ovat olleet Illinoisilaisten teatteriurkujen lisäksi Filippiineillä sijaitsevat bambu-urut. Koska ne oli rakentanut espanjalainen lähetyssaarnaaja aikansa tyylin mukaan, ei niillä voi soittaa mitä tahansa.
Yhdet maailman arvostetuimmista uruista sijaitsevat Pariisissa Notre Damessa. Ranskassa Rouenissa sijaitsevat toiset Cavaillé-Coll urut ovat päässeet levysarjaan mukaan. Muun muassa Kalevi Kiviniemen youtube-kanavilta Kalevi Kiviniemi Chanel ja Sinifonia Organ Chanel voi katsoa ja kuunnella miten siellä soitto soi.
Kiviniemi kiittää omaa luottoäänittäjäänsä Mika Koivusaloa sekä sarjan muita äänittäjiä näiden tinkimättömästä työstä ja korkeatasoisista äänityksistä. Kirkko kun ei ole akustisesti kaikkein helpoimpia paikkoja vangita monipuolisen instrumentin ääni. Myös muut äänittäjät ovat olleet saman tinkimättömän linjan edustajia. Viralliset youtube-videotkin edustavat korkeaa laatua.
Sarjan viimeinen, Sveitsin-levy on viimeistelyä vaille valmis, mutta sitä ennen mahtuu joukkoon jälleen yksi yllätys. Saksassa Münchenin lähellä sijaitsevassa Gröbenzellissä sijaitsee todellinen urkukummajainen. Liikemiehen Stockwerk-konttorikeskukseen rakennuttamat Harder-Völkmann -urut ovat ”hieman” nimeään enemmän: 53 äänikerran lisäksi uruissa on Hohner-harmonikka, Schimmel-piano, laaja kellopeli sekä marimba.
Ja niistä huolimatta – tai niiden kanssa – Stockwerk-äänite on tuttua Kiviniemeä tämän kaikilta äänitteiltä – yhdistelmä taituruutta, taiteellista kunnianhimoa sekä musiikillista ilottelua.
Kuva: Kari Kiviniemi Kiviniemi. Kuva on otettu Notre Damen edustalla.
Lue myös:
Kalevi Kiviniemi: ”Urut on yhtä aikaa orgastinen ja pyhä soitin”
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.
***
Ilmoita asiavirheestä