Pääsiäisenä Yle Radio 1:llä lähetetyssä jumalanpalveluksessa evankeliumitekstin luki kansanedustaja ja kansanedustajaehdokas Ilkka Kanerva (kok). Näin ei olisi käynyt, jos asia olisi tiedetty hyvissä ajoin etukäteen.
Ylen ohjelmatoiminnan ja sisältöjen eettisten ohjeiden mukaan vaaliehdokkaiden esiintymisessä Ylen ohjelmissa ja sisällöissä on huolehdittava siitä, ettei kukaan ehdokas saa erityistä etua muihin ehdokkaisiin nähden. Ohjeiden mukaan ehdokkaiden esiintymistä muissa kuin uutis- ja ajankohtaisohjelmissa pyritään koordinoimaan yhdenvertaisuuden varmistamiseksi.
– Periaatteessa hartausohjelmia, joihin jumalanpalvelukset kuuluvat, koskevat normaalit Ylen pelisäännöt. Esimerkiksi vaaliehdokkaat eivät voi olla radion hartauspuhujina ennen vaaleja, Kirkon tiedotuskeskuksen ohjelmapäällikkö Kimmo Saares toteaa.
Kirkon tiedotuskeskus vastaa hartausohjelmasisältöjen tuottamisesta ja koordinaatiosta Yleisradiolle. Tiedotuskeskus saa seurakunnilta ennakkotiedot, jotka menevät lehtiin ja näkyvät Yleisradion ennakkotiedoissa. Tälläkin hetkellä
Yle Areenassa
on kyseessä olevan sunnuntain 5.4. jumalanpalveluksen tekstinlukijoina nimettynä kolme ihmistä, mutta yksikään niistä ei ole Kanerva.
– Jos huomataan, että hartausohjelmissa on vaaliehdokas ennen vaaleja, pyrimme puuttumaan asiaan. Tällä kertaa ei tiedetty tilanteesta etukäteen. Se tuli meille yllätyksenä. Sain asiasta tiedon kymmenen minuuttia ennen taltioinnin alkua. Kun tilanne huomattiin, radion kuuluttajatietoihin ehdittiin lisätä Kanervan nimi. Asia ei ole sinänsä vakava, mutta periaatteessa tämän tyyppisiä tapauksia ei pitäisi sattua, Saares sanoo.
Keskustelu kanavajohdon kanssa
Kimmo Saares kertoo keskustelleensa Yle Radio 1:n kanavajohdon kanssa siitä, ajetaanko pääsiäisyönä nauhoitettua jumalanpalvelusta seuraavana päivänä 5.4. radiosta vai ei.
– Päädyttiin siihen, että ajetaan. Tämä on rajatapaus. Ehdottoman tiukkaa esiintymiskieltoa ei enää ole ja nykyinen ohje on väljempi kuin vanha tiukka karenssisääntö, mutta aika tiukasti uuttakin ohjetta on Ylessä tulkittu. Jos olisimme tienneet etukäteen vaaliehdokkaan olevan tekstinlukijana, olisimme ilmoittaneet seurakunnalle, että emme toivo tätä esiintymistä. Mikäli kansanedustajaehdokas olisi lukenut yksittäisen Vanhan testamentin tekstin, se olisi todennäköisesti leikattu pois, mutta evankeliumitekstiä eli saarnatekstiä on käytännössä mahdoton leikata pois jumalanpalveluksesta.
Kenen piikkiin asia menee?
– Olen hartausohjelmista vastaava toimittaja, joten minun vastuullanihan asia viime kädessä on. Kirkon tiedotuskeskuksen suhteen tiedot antaa paikallinen seurakunta.
Oliko asia missään määrin Kanervan syy?
– Minulle ei ole tietoa, mutta tuskinpa. Luultavasti kyse on inhimillisestä erehdyksestä. Tuomasmessu toteutetaan Turussa seurakunnan ja Suomen Liikemiesten Lähetysliiton yhteistyönä, Saares sanoo.
Yle Radio 1:n ohjelmapäällikkö Kaj Färm kertoo, että Kanervan tekstin lukeminen tuli yllätyksenä. Nopeassa aikataulussa ei ollut mahdollista tehdä jumalanpalvelustaltiointia enää mistään muualta.
– Joku asianosainen ei ollut hereillä. Sain kuulla asiasta lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, kun Kimmo Saares oli sen kuullut. Tämä on kiusallista ja näin ei pitäisi mennä. Ei kauhean toivottava tapaus, mutta fataalina asiana en sitä pitänyt. Kyse ei ollut missään määrin poliittisesta tai vaaleihin liittyvästä tekstistä vaan sinänsä asiaan kuuluvasta tekstistä.
Färmin mukaan kyseessä on valitettava lipsahdus kirkon puolelta.
– Mutta tällaisia sattuu.
Kirkkoherra: Ei kauhean suuri synti
Suomen Liikemiesten Lähetysliitto vastaa Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän alueella tuomasmessutoiminnasta seurakuntien kanssa. Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherran Jouni Lehikoisen mukaan evankeliumitekstin lukeminen oli lapsus.
– Siinä on tapahtunut sellainen lapsus, kun Tuomasmessut tuottaa Suomen Liikemiesten lähetysliitto, että Kanervan piti alun perin lukea Vanhan testamentin tai epistolateksti. En tiedä missä vaiheessa se muuttui evankeliumitekstiksi, sitä selvittelemme. Se pääsi tapahtumaan, ei tietoisesti, vaan jossain tuli informaatiokatkos. Seurakunta ei pidä vaalikaranteenia, Yle ilmeisesti pitää, hän sanoo.
Lehikoisen käsitys on se, että Vanhan testamentin tai epistolan lukeminen olisi ollut kansanedustajaehdokkaalle sääntöjen mukaista.
– En usko, että olemme kauhean suureen syntiin syyllistyneet tässä. Kirkkoherrana kyllä kannan viime kädessä itse vastuun ja olen pahoillani, että tämä karanteeniasia tuli tässä vastaan. Uskon, että kun me emme ole kenenkään ehdokkaan takana tai ketään puffaamassa läpi, en usko, että tämä nyt oli kauhea mainostus yhdelle ehdokkaalle.
– Ike [Ilkka Kanerva] on meillä lukenut jo varmaan melkein kymmenen vuoden ajan tekstejä. Hän on ollut pääsiäisyön messussa lukijana, hän on sellainen vakiovuorolainen siinä, hän sanoo.
Lehikoinen on itse ollut edelliseduskuntavaaleissa keskustan listoilla ehdokkaana.
Nyt Mikaelinkirkosta radioidussa jumalanpalveluksessa oli Kanervan lisäksi mukana myös toinen eduskuntavaaliehdokas. Kanttorina ja kuoronjohtajana toiminut Silvia Koski on ehdolla perussuomalaisten listoilla. Kimmo Saareksen mukaan kanttorina toimiminen ei ole ongelma, koska hän ei esiinny jumalanpalveluksessa omana persoonanaan tai puheroolissa.
– Kanttoriasia on meidän ja Ylen puolelta tarkastettu.
”Kanerva ollut seitsemän vuotta pyydettynä”
– Kanervan Ilkka on lukenut seitsemän vuotta joka pääsiäinen meillä Tuomasmessuissa ja ollut mukana kyllä, oli vaalit tai ei. Se ei ollut mikään poliittinen kannanotto Turun Tuomasmessuilta, toteaa Suomen Liikemiesten Lähetysliiton toiminnanjohtaja Erkki Haarala napakasti.
Hänen mukaansa liitto ei tue keitään yksittäisiä ehdokkaita.
Haaralan kertoo, että maallikot lukevat aina tekstit ja nyt kolmanneksi tekstinlukijaksi oli jostain syystä merkitty messun etukäteistietoihin pappi. Haarala ei tiedä, miksi tiedoissa ei lukenut Kanervan nimeä.
– Kirkon tiedotuskeskus ei ollut minuun yhteydessä vaan nähtävästi seurakuntaan koko ajan. Sekin voi vähän katsoa peiliin.
Kirkon tiedotuskeskus sai tiedon Kanervasta kymmenen minuuttia ennen lähetyksen alkua.
– Ei kukaan sanonut minulle 10 minuuttia ennen tilaisuutta, että ei Kanerva voisi lukea. Olisimmehan me voineet Kanervalle asiasta sanoa ystävällisesti. Kanervaa tästä asiasta ei voi ainakaan syyttää. Hän ei ole välttämättä edes tiennyt, että tilaisuus radioidaan. Tässä on tullut jokin virhe tiedotuskeskuksen papereihin tai johonkin.
– Liturgi johtaa messua. Toki me operatiivisesti teemme sitä duunia koko ajan siellä taustalla. Hän oli paikalla eikä reagoinut. Minun mielestä siellä ei ollut mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Kun on vapaaehtoisia, monesti Tuomasmessuissa joudutaan tekemään viime hetken muutoksia.
Milloin Kanerva pyydettiin tekstinlukijaksi?
– Seitsemän vuotta hän on ollut pyydettynä, ja edellisvuotena ollaan jo pyydetty, ennen kuin radiosta on ollut mitään tietoa. Pääsiäisyön jumalanpalvelus on hänen vakiovuoronsa.
– Ei siinä tilanteessa kukaan varmasti ajatellut, että kuka lukee tai että Kanerva on ehdokkaana ja onko sillä jotain merkitystä, minkä tekstin lukee. Kun meillä yleensä vapaaehtoiset lukevat nämä tekstit enkä erotellut Kanervaa että hän olisi jonkinlainen erilainen vapaaehtoinen kuin Maija Meikäläinen. Kaikki ovat tervetulleita Tuomasmessuun poliittisesta suuntautumisestaan huolimatta. Jälkeenpäin voi tietysti ajatella, että olisi ollut järkevää ja viisasta, jos hän ei olisi lukenut evankeliumitekstiä, Haarala sanoo.
Hän nostaa esiin myös Helsingin seurakuntayhtymän ja Tuomasyhteisön järjestämät keskusteluillat, joissa ovat helmi–maaliskuussa vierailleet Jutta Urpilainen (sd) ja Alexander Stubb (kok).
– Voisi heiltäkin kysyä, että minä päivänä se vaalikaranteeni alkaa. En siihenkään halua ottaa kantaa enkä näe mitään ihmeellistä, että he olivat puhumassa Helsingin Tuomasmessun torstai-illoissa.
Kotimaa24 ei tavoittanut Ilkka Kanervaa iltapäivällä kommentoimaan asiaa. Kanervan Tuomasmessu-vierailut ovat ennenkin herättäneet keskustelua. Vuonna 2008 hänen piti kantaa pääsiäisen aikoihin Turun Mikaelinkirkossa ristiä. Tekstiviestikohun pyörteissä ollut ulkoministeri luopui tehtävästä, mutta luki tilaisuudessa kuitenkin Raamattua.
Ilmoita asiavirheestä