Kannanotto: Yhdistetty uskonnonopetus palvelee valtakulttuuria, ei vähemmistöjä

Joukko vähemmistöuskontoja edustavia perheitä vaatii nykymuotoisen oman uskonnon opetuksen säilyttämistä tänään julkaisemassaan kannanotossa. Helsinkiläisten ja kirkkonummelaisten vähemmistöperheiden edustajien allekirjoittamassa kirjeessä vastustetaan Helsingin suomenkielisen koulutoimen ja Kirkkonummen ruotsinkielisten koulujen suunnitelmia yhdistää eri uskontojen ja elämänkatsomustiedon opetusta.

Kirjeellä on kuusi allekirjoittajaa, jotka edustavat helsinkiläisiä ja kirkkonummelaisia muslimeja, juutalaisia, ortodokseja, katolilaisia ja uskonnottomia perheitä. Allekirjoittajien joukossa ovat muun muassa Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik ja islamin opettaja Suaad Onniselkä.

Katsomusopetuksen osittaista yhdistämistä kokeiltiin ensimmäisen kerran lukuvuonna 2013–2014 Kulosaaren yhteiskoulussa. Sen jälkeen vastaavaa opetusmallia on kokeiltu ainakin Lahdessa, Joensuussa ja Turussa. Ensi syksynä osin yhdistettyyn opetukseen siirrytään kauttaaltaan Etelä-Pohjanmaan kuntien alakouluissa.

Katsomusaineiden opetusta on kokeiluissa yhdistetty siltä osin kuin opetuksen sisällöt ja tavoitteet ovat yhteneväisiä.

Kannanoton allekirjoittajat pitävät uusia opetusmalleja ”kaoottisina” ja kirjoittavat, että ne estävät vähemmistöjen oman opetuksen sekä turvallisen tilan luomisen, jossa oppilaat voisivat tutkia omaa identiteettiä yhdessä pätevän opettajan kanssa:

”Vaikka näitä päätöksiä perustellaan esimerkiksi uskontojen välisellä dialogilla – on päätökset silti tehty konsultoimatta vähemmistöjä missään kunnassa. Ja lopputuloksena on yhdenmukaistava, valtakulttuurin tarpeita palveleva opetustilanne”, kannanotossa kirjoitetaan.

Kuva: Rami Marjamäki

Lue myös:

Opetuslautakunta siunaa yhteiset katsomustunnit Helsingissä

”On lapsen etu, että opiskellaan yhdessä niin paljon kuin mahdollista”

Kirkon selvitys: Valtaosa kannattaa yhteistä katsomusainetta

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliAnalyysi: Piispanvaalit heräämässä
Seuraava artikkeliSaksan EKD:n ”kuuma linja” täytti kaksi vuotta

Ei näytettäviä viestejä