Kansallismuseon johtaja: Loviisan pyllykuvioilla ei erityistä kulttuuriarvoa

Loviisa_pyllynjlkiHelena Edgren sanoo Kotimaa24:lle, että istumajäljet eivät ole taiteellisesti arvioituna tai kulttuuriperinnön kannalta säilyttämisen arvoisia.

Edgren toimi muun muassa vuonna 2009 valmistuneen Tyrvään Pyhän Olavin kirkon maalaustöissä taiteilijoiden maalaamista tukeneen ja valvoneen luonnostyöryhmän jäsenenä. Hänen mukaansa remonttivaiheessa syntyneet vahingot on tavattu korjata. Hänen mieleensä ei tule yhtään esimerkkiä Suomesta sen enempää kuin ulkomailtakaan, jossa vastaavassa tapauksessa olisi päädytty säilyttämään suunnittelematon virhe.

– On toki olemassa kirkkoja, joissa esimerkiksi tulipalon jäljiltä on jätetty jälleenrakennustyön yhteydessä jokin kohta kirkosta korjaamatta ja näin muistuttamaan rakennuksen historiasta. Mutta näissä tapauksissa on toimittu aina suunnitellusti ja määrätietoisesti. Kysymys on ihan toisen luokan asiasta, Edgren sanoo.

Edgren ei kuitenkaan pidä pahana myöskään ratkaisua, jossa jäljet jäisivät paikoilleen. Tällöin ne ovat hänen mukaansa muistuttamassa seurakuntalaisten osallistumisesta kirkon elämään meidän aikanamme.

– Jos seurakunta päätyy säilyttämään jäljet, on selvää että vaikkapa 60 vuoden päästä niihin suhtaudutaan aivan toisin. On vaikea nähdä, että jälkiä enää sen jälkeen peitettäisiin, Edgren arvelee.

(Kuva: Seppo J.J. Sirkka)

Lue myös: LS: Valtuusto saa pyllykuviot pöydälleen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliVirsi 2012 -kilpailun voittajat valittu
Seuraava artikkeliYV-keräysjohtaja: Pikavipit eivät ole talousahdingon syy vaan seuraus

Ei näytettäviä viestejä