Kansanäänestyksessä Sveitsissä sunnuntaina hyväksytty niin sanottu burkakielto herättää vastustusta maan uskonnollisissa yhdyskunnissa. Yhteisöt ovat ilmaisseet huolensa uskonnonvapaudesta ja uskonnollisten vähemmistöjen asemasta maassa.
Hyväksytty esitys kieltää kasvojen peittämisen julkisella paikalla. Poikkeuksia ovat uskonnolliset tilaisuudet, terveyssyistä käytettävä kasvosuoja ja perinteisissä karnevaaleissa pidettävät naamiot.
Esityksen takana on oikeistopopulistinen Sveitsin kansanpuolue SVP. Lakiesityksessä ei suoraan mainita islamia, mutta ehdotusta on laajalti kutsuttu burkakielloksi. Esitys on saanut alkunsa ennen koronaviruspandemiaa, jonka aikana Sveitsissä on monin paikoin otettu käyttöön maskipakko.
Sveitsin hallitus vastusti kieltoa, mutta 51,2 prosenttia äänensä antaneista tuki sitä. Sveitsin väestöstä noin viisi prosenttia on muslimeja.
Naisille käskyjä kahdelta puolelta
Sveitsin suurin islamilainen ryhmittymä kutsui sunnuntaita synkäksi päiväksi muslimeille, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi.
”Päätös avaa vanhoja haavoja, lisää entisestään epätasa-arvoa lain edessä ja antaa viestin muslimivähemmistön sulkemisesta ulkopuolelle”, Sveitsin muslimien neuvosto kertoi julkilausumassaan ja kertoi vievänsä päätöksen oikeuden käsiteltäväksi.
Toisaalta BBC haastatteli myös imaamia, joka kannattaa kieltoa. Hän uskoi, että hankkeen islamofobisesta motiivista huolimatta kielto voimaannuttaa Sveitsissä eläviä musliminaisia.
The Catholic Herald -lehti kertoo, että myös Sveitsin uskontojen neuvosto ja piispainkokous ovat julkaisseet lakiesitystä vastustavat kannanotot.
”Aloite väittää lisäävänsä turvallisuutta, mutta todellisuudessa se on suunnattu pientä vähemmistöä vastaan. Aloite ei auta naisia eikä ratkaise radikaalien uskonnollisten ideologioiden aiheuttamia ongelmia”, Sveitsin uskontojen neuvoston julkilausumassa todetaan.
Neuvosto huomauttaa, että naisia saavat nyt käskyjä kahdelta puolelta: uskonyhteisö edellyttää kasvojen peittämistä, valtio niiden paljastamista.
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on kutsunut kieltoa vaaralliseksi päätökseksi, joka loukkaa naisten oikeuksia, kuten ilmaisun- ja uskonnonvapautta.
Kasvot peittäviä muslimeja on Sveitsissä hyvin vähän
Sveitsin kantonien eli osavaltioiden perinne on suora demokratia, johon kuuluvat toistuvat kansanäänestykset. Tämänkertainen äänestys ei ollut ensimmäinen islamia koskeva. Vuonna 2009 kansalaiset äänestivät minareettien rakentamista vastaan, silloinkin hallituksen linjan vastaisesti. Aloitteen takana oli sama puolue kuin nyt.
Tämänkertaista äänestystulosta Sveitsin kansanpuolue luonnehti vahvaksi symboliksi taistelussa radikaalia poliittista islamia vastaan.
Lucernen yliopiston Uskonnontutkimuksen keskuksen johtaja Andreas Tunger-Zanetti kuitenkin sanoo The Catholic Heraldissa, että niqabin käyttö on yhteydessä fundamentalistiseen islamintulkintaan, mutta poliittiseen islamiin asua ei voida liittää. Niqab on kasvot peittävä huntu, jossa silmät jäävät näkyviin. Burkalla tarkoitetaan koko vartalon ja kasvot peittävää kaapua, jossa on silmien kohdalla verkko.
Lucernen yliopiston tutkimuksen mukaan Sveitsissä ei käytännössä ole burkaa käyttäviä naisia, ja niqabia käyttää arviolta 30 maassa asuvaa naista. Sveitsin hallituksen mukaan kielto on vahingollista turismille, sillä suurin osa burkia ja niqabia käyttävistä on Persianlahden maista tulevia matkailijoita.
Hallituksen mukaan valtion tehtävä ei myöskään ole sanella, miten naisten tulee pukeutua.
Musliminaisten hunnuista on kiistelty kymmenen viime vuoden aikana eri puolilla Eurooppaa. Ranska kielsi kasvot kokonaan peittävän hunnun julkisilla paikoilla vuonna 2011. Vähintään osittaisia kieltoja on voimassa myös muun muassa Hollannissa, Tanskassa, Itävallassa ja Bulgariassa.
***
Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Ilmoita asiavirheestä