Istuva SDP:n kansanedustaja, entinen Turun piispa Ilkka Kantola arvostelee blogissaan jyrkin sanoin Vihreä Lanka -lehden tekemää juttua tekaistusta nimettömästä vaalitukijasta. Lehti lähetti tekaistulla nimellä kansanedustajaehdokkaille tarjouksia 3000 euron suuruisesta vaalituesta.
Tuen ehdoksi kuitenkin asetettiin, että lahjoittaja pysyy nimettömänä, vaikka ilmoitusraja nimettömälle lahjoitukselle on 1500 euroa. Kokoomuksen ehdokas, kansanedustaja Petri Salo tarttui syöttiin ja ehdotti tuen jakamista perheenjäsenten kesken. Pian episodin jälkeen hän luopui kansanedustajaehdokkuudestaan terveyssyihin vedoten. Salon mielestä hänen toiminnassaan ei ollut mitään arveluttavaa. Vaalirahoituslaki ei kiellä kahta henkilöä, kuten perheen eri jäseniä, lahjoittamasta rahaa erikseen. Salo kertoi miettineensä luopumista jo pitkään.
Kantola kutsuu Vihreän Langan tempausta ällöttäväksi moraaliseksi ylemmyydeksi. Hän sanoi itse väistäneensä ansan ”luultavasti elämänkokemuksesta, joka panee suhtautumaan epäillen tuntemattomien anteliaisiin tarjouksiin”. Kantola sanoo vihreiden oleva siirtämässä yhteiskuntaa piirun suuntaan, jota luonnehtii varuillaan olo ja epäluottamus toisia kohtaan.
– Paranoidisuudesta tulee julkisuuden henkilölle hyvä ja selviytymiskeino: Ole varuillasi, minkä tahansa ystävällisyyden taakse voi kätkeytyä ansa, johon lankeaminen päättää urasi, Kantola kirjoittaa.
Heikki Hiilamo: Ei ole kivaa, jos ehdokas on vapaata riistaa
Vihreiden kansanedustajaehdokas Heikki Hiilamo näkee ongelmia Vihreän Langan uutisoinnissa ja tässä mielessä ymmärtää Kantolan purkausta, vaikka sanoo ettei suhtaudu itse asiaan yhtä jyrkästi. Hiilamo on Kansaneläkelaitoksen tutkimusprofessori ja entinen kirkon diakonia- ja yhteiskuntatyön johtaja. Hän on ehdolla eduskuntaan Vihreiden listoilla Uudellamaalla.
– Idea on tietyllä tavalla hyvä ja vaalirahoitusasia on tärkeä. Vihreän langan otos on kuitenkin suhteellisen pieni ja koska kyseessä on puoluelehti, juttu on myös tässä mielessä mielestäni hieman hankala veto, Hiilamo sanoo.
Toimittajataustainen Hiilamo sanoo, ettei ole erityisen innostunut tämänkaltaisesta journalismista, mutta samaan hengenvetoon painottaa, että journalismi tarvitsee innovaatioita.
– Lehdistön tehtävä on tutkia näitä asioita. Pidän Vihreän Langan juttua kuitenkin turhan raflaavana. Ei ole kivaa jos ehdokas joutuu olemaan koko ajan varuillaan ja tietyllä tavalla vapaata riistaa, Hiilamo sanoo.
Vihreä Lanka lähetti vaalirahatestinsä 16 eduskuntapuolueen kansanedustajaehdokkaalle. Mukana oli myös vihreitä ehdokkaita.
Lue Vihreän Langan vaalirahajuttu
Ilmoita asiavirheestä