Kanttoripäivät kysyvät kirkolta: Alakko nää mua?

Alakko nää mua? kysyy eilen alkaneiden valtakunnallisten kanttoripäivien tunnus. Keskiviikkoon asti jatkuvat päivät ovat keränneet ennätysmäärän kanttoreita Ouluun. Osallistujia on lähes 450, mikä on noin puolet Suomen evankelis-luterilaisen kirkon palveluksessa olevista kanttoreista.

Ensimmäisenä päivänä käsiteltiin erityisesti Kirkkohallituksen viimeviikkoista esitystä. Sen mukaan kanttorit jätettäisiin uuden diakoniviran ulkopuolelle.

– Esityksen käsittely lisättiin ohjelmaan viime metreillä, koska se ei ollut päiviä suunniteltaessa tiedossa, kertoo päivien järjestelyissä mukana ollut asiantuntija Teija Tuukkanen Kirkkohallituksesta.

– Asian tuoreuden takia vain harva kanttori on ehtinyt tutustua ehdotukseen. Mielikuvat saattavat olla pitkälti vanhemmasta diakonaattia koskevasta keskustelusta, Tuukkanen kertoo.

Tuukkanen pohtii, millaisen viestin esitys antaa kanttoreille henkilökohtaisella tasolla. Kanttorien asemaa tulevaisuuden kirkossa pohtinut tunnus Alakko nää mua? näyttääkin osuneen ajankohtaan paremmin kuin hyvin. Vanhalla oululaisella sananparrella esimerkiksi lapset pyytävät kavereitaan mukaan leikkiin.

– Viesti kirkon puolelta näyttäisi helposti olevan, että te ette tee hengellistä työtä, kuten esimerkiksi lähetyssihteerit tai lapsityöntekijät, Tuukkanen sanoo.

Hän muistuttaa, että kirkkomusiikki on numeroiden valossa kirkon työn lippulaiva, joka kokoaa ihmisiä kirkkoon, osallistaa ja luo yhteisöllisyyttä.

– Toivon kirkossa huomattavan, ettei näin tärkeää työmuotoa voi jättää tuuliajolle.

Päivien ohjelma jatkuu muun muassa Arto Pietikäisen luennolla oman ajattelun joustavammaksi muokkaamisesta. Illalla kanttoreille esiintyy Oulun sinfonietta, Oulussa opettajana toimiva oopperalaulaja Soile Isokoski ja joukko kanttorisolisteja. Torstaina vietetään messua ja vedetään yhteen tapahtuman antia.

Kuva: Timo Vikman. Oulun kanttoripäiville on kokoontunut lähes 450 kanttoria.

Lue myös:

Mitä mieltä diakonivirasta? Työntekijäryhmät kommentoivat

Musiikkineuvos palvelee musiikillaan seurakuntaa

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliÄänestysikärajan lasku 16 vuoteen ortodoksisessa kirkossa etenee
Seuraava artikkeliNyt me mennään naimisiin – selkokielellä

Ei näytettäviä viestejä