Talouselämän artikkeli maalasi kuvan, jossa kovasta kuntien yhdistämisestä seuraa kuntien työntekijöiden palkkojen nousu. Tähän johtaa palkkojen harmonisointi ja viiden vuoden irtisanomissuoja. Kun suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle, heidän eläkemenonsa ovat kasvaneet ja virittäneet eläkepommin. Onko vastaava kuva seurakuntien joutuessa yhdistymisrumbaan mahdollinen?
Kirkon keskusrahaston johtaja Leena Rantanen kiinnittää huomion aivan toiseen ongelmaan. Hänen mukaansa kirkossa on varauduttu siihen, että suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle ja toisaalta siihen, että eläkevakuutettujen määrä saattaa laskea voimakkaasti. Tämä johtuu siitä, että talouden kiristyessä kaikkien eläköityvien tilalle ei pystytä palkkaamaan seuraajia.
– Jos näin käy, eläkelaitoksemme maksutulo ei kasva riittävästi. Tämä eläköitymisen aiheuttama haaste on eri suuruusluokkaa kuin se, että seurakuntaliitosten yhteydessä palkat nousisivat ja siitä seuraisi joskus tulevaisuudessa eläkemenojen kasvu, Rantanen sanoo.
Rantasen mukaan eläkevakuutettujen määrän vähenemiseen on jo lääkkeet.
– Eläkerahastomme voi hyvin. Tänä vuonna on nostettu kirkkotyönantajan eläkemaksuprosenttia 27:stä 28:aan. Koko maassa on nostettu työntekijöiden maksamaa eläkemaksuprosenttia. Lisäksi kirkolliskokous hyväksyi viime marraskuussa uuden eläkerahaston kartuttamisvälineen, kirkollisveroperusteisen eläkerahastomaksun, jonka käyttöön varaudutaan vuodesta 2013 alkaen. Eli kehitys on ollut ennakoitavissa jo pitkän aikaa joten keinojakin on ehditty miettimään.
Akavan kirkollisten ammattiliittojen edustaja Esko Jossas toteaa, ettei seurakunnissa voi alkaa pienentämään palkkoja, jos ne yhdistyvät.
– Eivät seurakuntien yhdistymiset voi perustyöpalkkojen alentamiseen vaikuttaa. Esimerkiksi se, että jatkossa työvoima liikkuu enemmän lisää tehtävien vaativuutta, Jossas sanoo.
Jossain aikataulussa palkat on kuitenkin harmonisoitava ja hahmotettava tehtävien vaativuuden mukaan.
Jossas toteaa, etteivät seurakuntien yhdistämiset ole pudottaneet palkkoja.
– Eivät rakennemuutokset tähän mennessä ole säästöjä tuoneet. Se on hyvin pitkällä juoksulla, kun niitä tulee.
Kun kunnissa kuntien työntekijät saavat yhdistymisen jälkeen viiden vuoden irtisanomissuojan, kirkossa tällaista ei ole eikä siitä ole neuvoteltukaan. Seurakuntien yhdistymisten jälkeen seurakunnilla on näin ollen mahdollista hakea säästöjä henkilöstön vähennyksillä.
Ilmoita asiavirheestä