”Käsittämätöntä, että Teerijärven sivukylillä ei voi enää äänestää ensi seurakuntavaaleissa”

Aurinko paistaa talvisena päivänä kauniisti Teerijärvellä. Positiivinen vire välittyy myös paikallisen seurakuntaneuvoston varapuheenjohtajasta Mårten Byskatasta hänen kommentoidessaan Teerijärven seurakunnan työntekijöitä.

– He tekevät erinomaista työtä niukoilla resursseilla. Olen erittäin kiitollinen heidän työnpanoksestaan, seurakunnan työntekijät ovat koko kylälle suuri plussa.

52-vuotias Byskata kuuluu myös Kruunupyyn seurakuntayhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon, missä on Teerijärven lisäksi edustajia Kruunupyyn sekä Alavetelin seurakunnista. Yhtymässä on meneillään tiukka talouskuuri.

– Esillä on ollut aivan hiljattain isoja asioita. Olemme pohtineet esimerkiksi seurakuntien yhdistämistä, sillä yhtymämme seurakunnissa on kaikkiaan reilut 5 700 jäsentä.

Vaikka yhdistyminen on puhuttanut, ei sitä ole kuitenkaan tulossa lähiaikoina. Tämä auttaa Byskatan mukaan säilyttämään seurakuntien oman identiteetin.

– Päätös on hyvä myös siinä mielessä, että ollessamme yksi seurakunta saattaisi jonkin ajan kuluttua olla jälleen paineita yhdistyä vieläkin isompaan kokonaisuuteen.

Tiukasta taloustilanteesta huolimatta on Pohjanmaalla sijaitsevassa Teerijärven seurakunnassa uskallettu toteuttaa haaveita. Mårten Byskata on mielissään seurakuntakodin saatua uuden ilmeen viime vuonna.

– Remontti oli välttämätön, vaikka se maksoi reilut 1,4 miljoonaa euroa, ja siihen tarvittiin lainarahaa. Nyt seurakuntakoti on kuitenkin ajanmukainen. Se on myös suuri ilonaihe seurakuntalaisille.

”Luottamustehtävissä ei tarvita penkinlämmittäjiä”

Mårten Byskata on toiminut seurakunnan luottamustehtävissä reilut kaksikymmentä vuotta. Hän painottaa vastuunkannon tärkeyttä asioiden hoidossa.

– Luottamustehtävissä ei tarvita penkinlämmittäjiä. Mukaan lähtevien on kannettava vastuunsa ja uskallettava sanoa mielipiteensä. On myös erittäin tärkeää kuunnella, mitä muilla päättäjillä ja seurakuntalaisilla on sanottavaa.

Puhuttaessa Kirkkohallituksesta hieroo pohjalaismies mietteliäänä leukaansa, kaikki päätökset eivät ole mieleisiä.

– En voi ymmärtää esimerkiksi sitä, että ensi marraskuun seurakuntavaaleissa ei Teerijärvelläkään voi enää äänestää sivukylillä. Tämä tarkoittaa sitä, että varsinkin vanhempi väestö jättää helposti äänioikeuden käyttämättä, sillä monien on vaikea päästä keskustaan äänestämään.

Byskata ei näe uudella linjauksella mitään tekemistä järjen kanssa.

– Kirkkohallitukselta tulee paljon ohjeita ja päätöksiä, jotka eivät palvele seurakuntien toimintaa. Tämä on yksi niistä.

– Byrokratian lisääntyminen vie vähien työtekijöiden voimia ja motivaatiota sekä myös aikaa varsinaiselta seurakuntatyöltä, Byskata muistuttaa.

Aktiivinen yrittäjä johtaa puhetta myös ruotsinkielisessä Evankeliumiyhdistyksessä

Siviiliammatikseen Mårten Byskata toimii kahdella yritysrintamalla: hän ostaa ja myy moottoriajoneuvoja sekä valmistaa puuhaketta savustuskäyttöön.

Vapaaehtoispuolella hän laulaa kirkkokuorossa sekä vaikuttaa jumalanpalvelusryhmässä, joka avustaa jumalanpalveluksissa tekstinlukijoina, esirukousten lukijoina, kolehdinkantajina sekä kirkkokahvin keittäjinä.

– Olen myös ruotsinkielisen Evankeliumiyhdistyksen (Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland) puheenjohtaja. Järjestämme ensi kesänä yhdessä Teerijärven seurakunnan kanssa kesäpäivät, minne odotetaan noin tuhatta vierasta.

Vastapainoa työelämään ja päätöksentekoon Byskata hakee liikunnasta, lähellä sydäntä ovat suunnistus ja hiihto. Jälkimmäisen osalta hän on erikoistunut pitkiin matkoihin, joista pisin on ollut 90 kilometrin Vasaloppet.

– Meillä on hyvä hiihtoporukka, missä on mukava olla. Saan samalla liikuntaa, joka on ensiarvoisen tärkeää jaksamiselle.

Teerijärveläinen on hiihdon kautta tutustunut useisiin maihin. Suksi on suihkinut muun muassa Saksassa, Sveitsissä, Itävallassa ja Italiassa.

– Kaikki ovat olleet ikimuistoisia reissuja. Luonnossa rauhallisesti hiihdellen unohtuvat arkielämän kiireet ja stressi.

Kuva: Tomi Olli

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKolumni: Lähetystyön iskulauseet ovat muuttuneet ajan haasteiden mukaan – nyt on puhe muutoksesta
Seuraava artikkeliTyö vainottujen kristittyjen keskellä on järkyttänyt Miika Auvisen maailmankuvaa

Ei näytettäviä viestejä