Williamin morsian Kate Middleton konfirmoitiin 10.3. yksityisessä seremoniassa Lontoon palatsissa, sillä lainsäädännön mukaan kuninkaallisen on oltava konfirmoitu Englannin anglikaanisen kirkon jäsen.
– Konfirmaation toimittaa Englannin kirkossa piispa. Konfirmaatio ei ole lainkaan niin yleinen kuin Suomessa ja käytännössä monet Englannin kirkon aktiivijäsenistäkään eivät ole välttämättä konfirmoituja, kertoo apulaiskirkkoherra Mika Pajunen anglikaanisesta kirkosta Suomessa.
– Koko monarkian luonne on yhtäältä uskonnollinen. Kirkko kruunaa monarkin. Kruunaus on sakramentaalinen toimitus, Pajunen sanoo.
Briteissä 1700-luvun alussa säädetty laki määrää myös, etteivät kruununperilliset saa ottaa puolisokseen katolilaisia.
– Siinä mielessä kuninkaalliset ovat sakraaliobjekteja, että heillä ei näytä olevan täyttä ihmisoikeutta uskonnon suhteen, Pajunen kärjistää.
Englannin kirkon suhde valtioon on enemmän kuin Suomessa kansankirkko mutta vähemmän kuin puhdasverinen valtionkirkko. Kuningatar Elisabeth II:n tittelit ovat ”korkein kuvernööri” (Supreme Governor) ja Englannin kirkon ”uskon puolustaja” (Defender of the Faith). Hän valitsee arkkipiispan pääministerin suosituksesta. Arkkipiispa vuorostaan kruunaa seuraavan monarkin.
– Briteissä vallitsee positiivinen uskonnonvapaus. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, miten Englannin kirkon piispat ovat edelleen hyvin edustettuina parlamentin ylähuoneessa. Sen sijaan että heidät olisi potkittu pois sieltä, on lordien joukkoon nimetty viime vuosina myös Ison-Britannian päärabbi. Brittiläinen pluralismi mahdollistaa sen, että monet vanhat kristilliset perinteet voivat elää rinnan kansakunnan nykyisen monikulttuurisen ja -uskonnollisen todellisuuden kanssa, Pajunen sanoo.
Prinssi Williamin ja Kate Middletonin häät pidetään Westminster Abbey -kirkossa Lontoossa huomenna 29. huhtikuuta 2011.
(Kuva: Wikipedia/Rick Warner)
Ilmoita asiavirheestä