Kateri Tekakwitha julistetaan lokakuussa virallisesti pyhimykseksi. Katerista tulee muun muassa luonnonsuojelun suojeluspyhimys.
Kateri syntyi nykyisen New Yorkin osavaltion alueella vuonna 1656. Hänen äitinsä oli katolinen algonkini-intiaani ja hänen isänsä mohawk-päällikkö. Kun Kateri oli arviolta nelivuotias, hänen perheensä kuoli isorokkoon. Sairaus heikensi myös Katerin terveyttä ja teki hänestä lähes sokean.
Teini-iässä Kateri tutustui jesuiittalähetyssaarnaajiin, ja hänet kastettiin 20-vuotiaana. Kasteen yhteydessä annettu nimi Catherine muuttui irokeesinkielisten intiaanien suussa Kateriksi.
Kateri tuli tunnetuksi äärimmäisestä askeesistaan. Hän otti siveysvalan ja eli yhdessä muiden kristinuskoon kääntyneiden naisten kanssa kurinalaisessa maallikkoyhteisössä. Kateri kuoli 24-vuotiaana, ja väitetään, että pian hänen kuolemansa jälkeen isorokon jättämät arvet hävisivät hänen iholtaan.
Jo pian Katerin kuoleman jälkeen alettiin puhua häneen liittyvistä parantumisihmeistä. Paavi Benedictus XVI:n hyväksymä, kanonisoinnin aiheuttava ihme on vuodelta 2006, jolloin nuori poika parani yllättäen hengenvaarallisesta lihansyöjäbakteerista. Vanhemmat kertoivat tuolloin pyytäneensä esirukouksia Kateri Tekakwithalta.
Kuva: Jesuiittaisä Claude Chauchetièren maalaus Kateri Tekakwithasta vuodelta 1690.
Ilmoita asiavirheestä