Katoliseen kirkkoon liittynyt teologi Pauli Annala: Messusta ei saa tehdä julistustapahtumaa

Helsingin yliopistossa 35 vuotta työskennellyt teologi Pauli Annala kertoo Kotimaa-lehden uusimmassa numerossa matkastaan katolisen kirkon jäseneksi.

Dogmatiikan tutkijana ja teologien kouluttajana Annala on useimpien suomalaisten pappien tuntema nimi. Siksi hänen liittymisensä katoliseen kirkkoon keväällä 2017 herätti huomiota. Annala jäi eläkkeelle Helsingin yliopiston teologisesta tiedekunnasta vuonna 2015.

Pauli Annala sanoo Kotimaan haastattelussa, että luterilaisuus on osa kirkon roomalaista haaraa ja sillä on vankka opillinen itseymmärrys. Jumalanpalvelusta ja muuta liturgista elämää koskevien kysymysten äärellä luterilainen kirkko voisi kuitenkin Annalan mielestä viipyä nykyistä pidempään.

– Hallitusti, luottamuksellisesti ja kollegiaalisesti toteutettu liturginen ryhtiliike voisi palauttaa luterilaisen kristinuskon tulkinnan takaisin juurilleen.

Syvempi perehtyminen messun teologiaan vaikutti voimakkaasti siihen, että Annala halusi siirtyä katolisen kirkon jäseneksi.

– Messusta ei saa tehdä julistustapahtumaa. Sitä vastoin se on ylösnousseen Herran kohtaamista leivässä ja viinissä, niiden kanssa ja niiden alla.

Annala painottaa, että naisten pappeus ei ollut hänen syynsä jättää luterilainen kirkko.

Ylipäätään ”kirkon vaihtaminen” tai ”toiseen kirkkoon siirtyminen” ovat Annalan mielestä kielikuvina hieman ongelmallisia.

– En ole vaihtanut kirkkoa. Olen perusluonteeltani mystikko, jonka uskoon sisältyy vahva tunto siitä, että minut on luterilaisessa kirkossa kastettu yhden, pyhän, katolisen ja apostolisen kirkon jäseneksi.

Lue 4.4. ilmestyneestä Kotimaasta Pauli Annalan koko haastattelu, jossa hän kertoo 1980-luvulla alkaneesta matkastaan kohti katolisen kirkon jäsenyyttä.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Teologian tohtori Pauli Annala liittyi katoliseen kirkkoon

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMysteerikuva: Outo kolmen kuvan kollaasi – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu
Seuraava artikkeliKolumni: Kirkollisessa arkitodellisuudessa tarvitaan näkyjen ihmisiä, jotka uskaltavat avata suunsa

Ei näytettäviä viestejä