Katolisen ja ortodoksisen kalenterin mukaan tänään 15. elokuuta on yksi vuoden tärkeistä juhlista. Kyse on sisällöllisesti samasta Maria-juhlasta vaikka kirkot käyttävät siitä hieman eri nimeä.
Katolisessa kirkossa vietetään Autuaan Neitsyt Marian taivaaseen ottamisen juhlapyhää. Ortodoksisessa kalenterissa päivä on nimetty Kaikkeinpyhimmän Jumalansynnyttäjän, ainaisen Neitseen Marian kuolonuneen nukkumisen juhlaksi.
Marian taivaaseen ottaminen (Assumptio Mariae) on katolisessa kirkossa dogmi eli pysyvä ja muuttumaton kirkon opetus. Dogmiksi sen julisti paavi Pius XII vuonna 1950.
Katolinen dogmi ei ota kantaa siihen, kuoliko Maria ennen taivaaseen ottamista. Ortodoksinen näkemys sen sijaan on, että Maria kuoli normaalin kuoleman ja vasta kolme päivää sen jälkeen hänet otettiin ruumiillisesti taivaaseen.
Marian kuolonuneen nukkumisen ja taivaaseen ottamisen juhlat näkyvät myös Helsingin arkkitehtonisessa katukuvassa. Uspeskin katedraalin nimi tulee kyseistä juhlaa tarkoittavasta sanasta ”uspenie”. Helsingin toinen katolinen kirkko on omistettu Marialle ja se on erityisesti Marian taivaaseen ottamisen kirkko.
Kuva: Olli Seppälä
Lue myös:
Taivaaseen ottaminen kertoo Marian erityisasemasta
Ilmoita asiavirheestä