Perimätiedon mukaan liputettua ruumisautoa ei saa liikenteessä ohittaa, eikä sitä seuraavaa saattuetta katkaista. Samoin tapana on, että muu liikenne kunnioittaa ruumissaattuetta seisahtumalla. Onko kyseessä tapakulttuuri vai onko säädös lakiin kirjoitettu? Voiko saattueen häiritsemisestä rapsahtaa sakko?
– Tieliikennenlaissa ruumisauton liikkuminen rinnastuu tavalliseen kuljetusmatkaan, josta ei ole erillisiä säädöksiä, sanoo poliisitarkastaja Timo Ajaste poliisihallituksesta. – Näin ollen mitään erikseen sakotettavia tilanteita ei hautajaiskuljetuksiin liity.
Tieliikennelain kuudes pykälä määrää, että tienkäyttäjä ei saa keskeyttää tai muuten estää sotilasosaston, saattueen, valvotun lapsiryhmän tai muun järjestäytyneen kulkueen etenemistä. Tavallinen hautajaissaattue autoineen ei kuitenkaan tavallisesti rinnastu näihin.
Autoliiton viestintäjohtaja Jukka Tolvanen muistelee, että liittoon on joskus tullut kysymyksiä ruumisauton asemasta muussa liikenteessä. Hän itse kehottaa noudattamaan hyviä liikennetapoja ruumissaattueen kohdalla ja välttämään esimerkiksi saattueen väliin kiilaamista.
– Autoilun ja tieliikenteen volyymit ovat nykyisin niin paljon suuremmat, että kaikkia perinteitä, kuten seisahtumista ei ole mahdollista aina noudattaa. Hyvien tapojen ohella muiden tienkäyttäjien kannattaa suhtautua ruumissaattueen liikkumiseen maltilla. Harvoin saattue kulkee sellaisia matkoja, että ehdoin tahdoin sitä täytyy alkaa ohittaa, Tolvanen sanoo.
Kolmekymmentä vuotta alalla toiminut hautaustoimisto Mikko Monosen palvelupäällikkö Johan Nordenswan allekirjoittaa Tolvasen ajatuksia. Nordenswan sanoo monen asian muuttuneen hänen työuransa varrella.
– En tiedä haluanko puhua aukosta sivistyksessä, mutta ennen oli poikkeus, jos joku hautausmaalla ei pysähtynyt ja ottanut lakkia päästään auton kulkiessa ohi. Nyt poikkeus on se, joka pysähtyy.
(Kuva: Norbert Scnitzler/Wikipedia)
Ilmoita asiavirheestä