Kauneimpia joululauluja lauletaan kirkoissa ensimmäisestä adventista 29. marraskuuta lähtien. Tilaisuuksissa kerätään kolehti Suomen Lähetysseuralle. Tänä vuonna kampanjan teemana on rauha ja sovinto.
Lähetysseura toimii useissa maissa, joissa sota, etnisten tai uskonnollisten ryhmien väliset jännitteet tai piittaamattomuus ihmisoikeuksista vaikuttavat ihmisten elämään. Rauhan ja sovinnon haasteet ovat erityisesti esillä yhteistyökumppaneiden työssä Kolumbiassa, Nepalissa, Israelissa, Palestiinassa, Etiopiassa, Myanmarissa, Syyriassa ja Pakistanissa.
Lähetysseuran vaikuttamistyön päällikön Kristiina Rintakosken mukaan Lähetysseuran työ eroaa monien muiden toimijoiden työstä siitä, ettei järjestö pyri itse selvittämään konfliktia. Sen sijaan tavoitteena on vahvistaa kirkkojen, kansalaisyhteiskunnan ja yksilöiden osaamista ja voimavaroja, jotta ne voivat toimia konfliktitilanteessa rakentavasti.
– Rauhaa ei voi tuoda ulkopuolelta, vaan se on ennen kaikkea paikallisten toimijoiden käsissä. Kestävä rauha tulee vain heidän kauttaan, Rintakoski sanoo.
Hänestä eri toimijoiden osallisuuden varmistaminen rauhaprosessissa on tärkeää, jotta siinä kuuluu muiden kuin eliitin ääni.
Usein konfliktin taustalla on sosiaalinen epäoikeudenmukaisuus. Kristiina Rintakoski näkee, että kirkkojen ääni on parhaimmillaan ääni oikeudenmukaisuuden puolesta.
– On tärkeää muistaa, että paikalliskirkot ovat osa yhteiskuntaa. Ihmiset kokevat kirkot omikseen, sillä ne ovat olleet paikalla hyvinä ja huonoina aikoina. Siksi kirkkojen rooli voi olla myös luottamuksen rakentaminen.
Vaikka kaikki konfliktit ovat erilaisia, yleensä niiden taustalla olevat epäkohdat liittyvät Rintakosken mukaan vallan ja resurssien kuten maan ja luonnonrikkauksien käyttöön. Esimerkiksi monilla etnisillä ryhmillä ei ole mahdollisuutta vaikuttaa heitä koskevaan päätöksentekoon tai heillä ei ole pääsyä alueidensa luonnonrikkauksiin.
Rintakosken mielestä uskonto on harvoin konfliktien varsinainen syy. Sellaisissakin maissa, kuten Keski-Afrikan tasavalta ja Nigeria, joissa eri uskonnollisten ryhmien välillä on yhteenottoja, taustalla vaikuttavat valta, maanomistus ja luonnonrikkaudet.
Kuva: Meeri Koutaniemi. Maricela Garcia Cordoba on yksi Kolumbian viisikymmentä vuotta kestäneen konfliktin kuudesta miljoonasta maansisäisestä pakolaisesta. Nyt hän työskentelee Lähetysseuran tukeman naisjärjestön ravintolassa.
Ilmoita asiavirheestä