Lahden seurakuntayhtymän Marian kammarin toiminta noteerattiin kauppakeskus Trion johdossa, ja sille tarjottiin ilmainen liiketila kaupungin ytimestä, postin, supermarketin ja apteekin naapurista.
Trio on toissavuoden 6,7 miljoonan kävijämäärällään Suomen kymmenenneksi suurin kauppakeskus.
Kauppakeskuspäällikkö Saara Viento korostaa, että kauppakeskukset mielletään julkisiksi tiloiksi, ja sen vuoksi muitakin kuin kaupallisia palveluja on tarpeen järjestää. Julkiset palvelut sopivat erityisesti Trion kaltaisiin, keskellä kaupunkia sijaitseviin kauppakeskuksiin.
– On hienoa jos kauppakeskuksesta voi odottaa löytävänsä juttuseuraa, tai paikan missä istahtaa, sanoo Viento, ja toteaa että Marian olohuoneesta saatu palaute on ollut pelkästään positiivista.
– Ainoa kriittinen palaute on ollut se, että Marian olohuoneen aukioloajat ovat vielä olleet joidenkin mielestä liian lyhyet, naurahtaa Viento.
Marian olohuone on avoinna arkisin vain pari tuntia. Riittääkö se?
– Koko konsepti perustuu vapaaehtoistoimintaan. Aukioloajat on sopeutettava tekijöiden mukaan. Kolme kuukauden koeaikana katsomme kuinka hyvin toiminta meille sopii. Sen jälkeen arvioimme myös aukioloaikoja, sanoo Marian kammarin toiminnanohjaaja Mervi Rossi.
Ripeä liikkeellelähtö ja 25 vapaaehtoista 10 minuutissa
Rossin mukaan isoissa julkishallinnon organisaatioissa uudet ideat hautautuvat helposti selvityksiin, työryhmiin ja toteuttajien etsimiseen. Rossi iloitseekin siitä, että seurakuntayhtymästä löytyi vastuunkantaja nopeasti.
– Diakoniajohtaja Petri Määtän johdolla päätettiin tarttua kauppakeskuksen tarjoukseen, ja ryhdyttiin saman tien hommiin niiden kanssa, jotka asiaan syttyivät.
Työhön ilmoittautuikin heti 25 vapaaehtoista ja koejakson työvuorot oli huutokaupattu kymmenessä minuutissa. Monet olisivat halunneet useampiakin vuoroja kuin mitä oli tarjolla. Seurakunnan jalkautuminen kauppakeskukseen innosti paitsi vapaaehtoiset, myös ohikulkijat.
– Ohikulkijoissa on ollut monia iloisesti yllättyneitä, hymyilee Mervi Rossi.
Ihminen on tärkein
Seurakunnan toiminnalle on kysyntää matalan kynnyksen tiloissa. Mitään erityistä ohjelmaa ei tarvita, eikä julistus tai opetus ole toiminnan keskiössä vaikka se mukana olisikin, tietää Petri Määttä.
– Riittää, että seurakunta on läsnä kaupungilla, tavataan ihmisiä ja kuunnellaan.
Kauppakeskuksesta löytyy useita hyviä kahviloita, joten Marian olohuone ei lähde kilpailemaan niiden tontille. Marian kammarin toiminta kahviloineen jatkuu entisessä paikassa Mariankadulla. Kauppakeskukseen tehdyssä Marian olohuoneessa keskitytään kohtaamiseen.
Vapaaehtoiset ovat kirkon voimavara
Lahden seurakuntayhtymän vapaaehtoisverkostossa on diakoniajohtajan mukaan 850 ihmistä. Vapaaehtoisia on enemmän kuin tehtäviä.
– Kirkon toiminnasta pitäisi löytää vapaaehtoisille enemmän mielekkäitä tehtäviä, Määttä sanoo.
Hän arvioi, että yhteiskunnassa kolmannes ihmisistä toimii aktiivisesti jossain vapaaehtoistyössä. Toinenkin kolmannes osallistuisi, jos löytyisi jotain mielekästä tekemistä.
– Työstä, myös vapaaehtoisesta, pitää saada kokemus että se on tärkeää.
Mervi Rossin ohjaamassa Marian kammarin toiminnassa on mukana lähes 300 vapaaehtoista. He toimivat muun muassa liikuntakummeina, avustajina ja ystävinä lahtelaisille vanhuksille.
Kirkko keskelle kylää
Vierailijoita Marian olohuoneessa oli parin ensimmäisen viikon aikana keskimäärin 40 ihmistä päivässä.
– Se on vähän liikaa, miettii Rossi, ja arvelee että optimimäärä tällä porukalla voisi olla 5-15 hengen välissä.
– Silloin ehtisimme pysähtyä kaikkien kanssa.
Koeaika Marian olohuoneelle päättyy toukokuun lopussa. Tavoitteita ei ole, ei myöskään numeerisia mittareita. Jakson loppuvaiheessa toiminta arvioidaan niin kauppakeskuksen kuin seurakunnankin kannalta, ja päätetään jatkosta. Kevät näyttää, kaipaavatko ihmiset kirkkoa edelleen keskelle kylää.
Kuva: Ari Koivulahti. Marian olohuone on keskeisellä paikalla kauppakeskuksen alakerrassa. Naapureina on muun muassa Postin ydinkeskustassa sijaitseva palvelupiste. Saara Viento, Mervi Rossi ja Petri Määttä ovat iloisen yllättyneitä alun runsaista kävijämääristä.
Ilmoita asiavirheestä