Kristillisdemokraattien nuorisojärjestö linjasi vuosikokouksessaan 20.11, että jumalanpilkkaa koskeva lainkohta tulisi poistaa. Rikoslain 17. luvun 10 pykälä määrää tuomitsemaan henkilön sakkoon tai enintään kuuden kuukauden vankeuteen, mikäli henkilö ”julkisesti pilkkaa Jumalaa tai loukkaamistarkoituksessa julkisesti herjaa tai häpäisee sitä, mitä uskonnonvapauslaissa tarkoitettu kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta muutoin pitää pyhänä”.
KD Nuorten puheenjohtaja Ami Rinta-Valkama toteaa, että kyseessä on lain kuollut kirjain.
– Kristinuskon osalta laki on historiaa eikä siinä ole järkeä. Pykälä ei edusta länsimaisen vapausyhteiskunnan arvoja.
Rinta-Valkaman mukaan uskontoryhmiä tulee suojata pilkalta, mutta uskontoja ei.
– Uskonnollisten ryhmien reaktioita ei pidä pelätä. Se ei kuulu Eurooppaan.
Rinta-Valkama kertoo ymmärtäneensä lain outouden oikeustieteen opintojensa aikana.
– Olin kuntavaalikeväänä sananvapausrikosten kurssilla ja valitsin esitelmäaiheekseni jumalanpilkan. Kristinuskon suhteen koko lakia ei ole juurikaan sovellettu Hannu Salaman tapauksen jälkeen ja siitä on lähes kuusikymmentä vuotta!
Rinta-Valkaman mukaan jokaisen uskonnon tulee nauttia yhdenveroisesta kohtelusta.
– Mikään uskonto ei saa nousta erityisasemaan. Kaikilla tulee olla samat säännöt. Jos kristinuskon Jumalaa ja historiaa saa vapaasti pilkata, miksi muiden uskontojen jumalia ei saisi pilkata samalla tavalla?
Suomessa 2000-luvulla jumalanpilkasta annetut tuomiot ovat liittyneet useimmiten islamiin. Tuomion ovat saaneet muun muassa Jussi Halla-Aho ja Sebastian Tynkkynen. Rinta-Valkaman mukaan uskonnonvapaus tarkoittaa kuitenkin sitä, että uskonnosta saa sanoa myös negatiivisia asioita.
– Koska kristillisdemokraatit ovat puolustaneet Päivi Räsäsen sananvapautta, olisi epäuskottavaa, jos juuri me emme tekisi tätä aloitetta. Me puolustamme uskonnon- ja sananvapautta!
Rinta-Valkama huomioi, että uskonnon- ja sananvapaus ovat joskus ristiriidassakin.
– Niitä punnitaan myös rinnakkain.
Lähtökohtaisesti Rinta-Valkama toivoo, että kenenkään uskontoa ei pilkattaisi.
– 2016 kun olin päässyt lukiosta, Ilkassa verrattiin Jeesusta Adolf Hitleriin. Kirkasotsaisena ylioppilaana loukkaannuin ja kirjoitin Ilkkaan, että te olette rikkoneet lakia! Nyt se vähän hävettääkin.
Rinta-Valkaman mukaan seurakuntien kirjallinen vastine oli hyvä reaktio Ilkan provokaatioon.
– Näin keskustelua pitäisi käydä. Vaikka herjattaisiin sanoin tai pilakuvin niin kritiikkiin ja pilkkaan pitää vastata reilusti. Niin länsimainen yhteiskunta toimii.
Rinta-Valkama myöntää silti loukkaantuvansa, jos hänelle pyhiä asioita pilkataan.
– Rumat sanat tappavat dialogin. Toivon, että ihmiset keskustelisivat rakentavasti.
Ilmoita asiavirheestä