Nurmijärven seurakunnan seurakuntapastori Johannes Haapalainen katsoo, että ehdokkuus Kristillisdemokraateissa voi olla joillekin vaikeaa ymmärtää.
– Kristillinen leima on monelle vaikea, uskontoa ei saa politiikkaan sotkea, ranskalainen tyyli on työntynyt Suomeen, että pitäisi olla uskontovapaa maa, hän pohtii.
Hän yhtyy varovasti kysymykseen KD-ehdokkuuden aiheuttamasta pilkasta.
– Pilkan tai vainon piirteitä siinä on kyllä. Vaalimainokseni varastettiin ja muuta. Mainos oli Klaukkalan tienvarressa asunto-autossa. Iso mainoslakana oli siinä kiinni.
Omassa vaalikampanjassaan Haapalainen sanoo pitäneensä esillä aivan yleisiä asioita, taloutta, rakenteita ja hyvinvointia.
Pappeuden ja politiikan yhdistelmä on myös kirkossa aina intohimoja herättävä asia. Haapalaiselle se on ihan luonnollista. Hän katsoo myös, että kirkon työntekijälle syntyy laaja näkemys elämästä ja siitä, missä yhteiskunta menee. Se on hyvä pohja ehdokkuudelle.
– Työssä kohtaa eri yhteiskuntaluokasta ihmisiä, eikä olla vain omankaltaistensa seurassa.
Hengellinen teksti lehdessä aivan vaalien alla
Asia erikseen on se, että Haapalaisen hengellinen kirjoitus julkaistiin
Nurmijärven Uutisissa seurakunnan palstalla (s. 23) vain noin viisi päivää ennen vaalia. Kotimaa24:n tietojen mukaan tämä on puhuttanut ainakin jonkin verran. Kyse on siitä, olisiko ennen vaaleja ollut syytä pidättäytyä kirjoituksesta.
Kirkkoherra Ari Tuhkanen ei ole juuri keskusteluun törmännyt.
– Virkamatkalla oli joku luottamushenkilö, joku hymähti, että sattuipa sopivaan aikaan kirjoitus. Se on ainut kerta, kun olen kuullut kommenttia. Hänelle sanoin, että tietääkseni Johannes ei ole millään lailla vaikuttanut asiaan.
Kirkkoherran mukaan seurakuntapastorin lähiesimies huolehtii kirjoitusvuoroista.
– Ne pyritään jakamaan sen mukaan, miten kukin on jumalanpalvelusvuorossa. Tietysti olisi ollut hyvä, että hän olisi tajunnut, ettei olisi pistänyt Johannesta siihen vuoroon. En ehdi itse tällaisiin käytännön asioihin kiinnittämään huomiota, hän jatkaa.
Haapalainen itse sanoo, että kirjoituksen menevät vuoroittain seurakunnan oman rytmin mukaan.
– Voi ajatella jälkeenpäin, että oli vaaliviikon lehti, mutta esimies oli ne vuorot laittanut, että en ollut valinnut millään tavalla.
Hän ei ollut miettinyt vuoronsa perumista lähellä olevan vaalin vuoksi.
– Sen takia tuli mieleen perua, että saarnavuoro oli vaihtunut, ja olinkin itse jumalanpalveluksessa avustajana.
Kirjoituksessa ei sinänsä ole mitään yhtymäkohtia vaaliin.
– Oli ajatus avata tekstiä, houkuttaa ihmisiä kirkkoon kuuntelemaan. Ei varmaan paljon tuolla kirjoituksella ollut vaikutusta mihinkään suuntaan, hän sanoo vaaleihin viitaten.
Haapalainen sai 219 ääntä. Hän oli ehdolla Uudeltamaalta.
Ilmoita asiavirheestä