Vapaiden suuntien suomalainen kehitysyhteistyöjärjestö Fida lopettaa hankkeensa Pohjois-Koreassa. Syynä lopettamiseen on, että viime kuukauden aikana kiristyneet USA:n asettamat kansainväliset talouspakotteet tekevät Pohjois-Korean hankkeisiin liittyvän rahaliikenteen mahdottomaksi, Fida kertoo tiedotteessaan.
Järjestö on toiminut maassa yli 20 vuotta.
Fidan Pohjois-Korean ohjelma on Suomen ulkoministeriön rahoittama, ja sen tämänvuotinen budjetti on 414 000 euroa. Pohjois-Koreassa asuu ohjelman kaksi suomalaista työntekijää, jotka siirtyvät muihin tehtäviin Kaukoidässä. Alun perin ohjelman piti jatkua vuoteen 2021.
Ulkoministeriö on lisäksi myöntänyt Fidalle humanitaarisen hätäavun tukea Pohjois-Koreaan 300 000 euroa tälle vuodelle. Tuesta on käytetty puolet, ja loppusumman käytöstä neuvotellaan ulkoministeriön kanssa.
Fidan ohjelmaan on kuulunut perunanviljelyn ja -varastoinnin sekä sairaalahoidon kehittämistä. Hätäapurahoja on mennyt paitsi perunanviljelyn tehostamiseen myös maissin ja soijapapujen ostoon yli sataan päiväkotiin.
Ohjelman loppuminen on ennen kaikkea pettymys, kertoo Fidan Aasian-aluejohtaja Ruut Mononen.
– Pohjois-Korea ei ole yksinkertainen toimintakohde. Me olemme aina toimineet kansainvälisten sanktioiden ja pakotteiden mukaisesti ja löytäneet kanavat auttamiselle. On surullista, että kansainvälinen pakotepolitiikka vaikuttaa myös kansalaisjärjestöihin.
Monosen mukaan Fidassa seurataan tilannetta ja toivotaan, että maahan voisi jonain päivänä palata.
– Työntekijät siirtyvät nyt toisiin kohteisiin. Pohjois-Korean hankkeen suhteen varasuunnitelmia ei tässä vaiheessa ole. Onneksi hankkeemme jättävät jälkeensä kestävää osaamista.
Kuva: Fida International. Fidan kohdemaatilan kasvattamia siemenperunoita perunavarastossa talven jälkeen, Songchon-rin kollektiivitilalla Kangwonin läänissä Pohjois-Koreassa.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.