Kenttäpiispa: Armeija ei ole paras paikka parisuhdeopetukselle

miinalaiva kansihartaus420

Puolustusvoimien kirkollisen työn johtajan, kenttäpiispa Pekka Särkiön mukaan varusmiesaika ei ole paras paikka antaa parisuhdeopetusta. Silti tätäkin mahdollisuutta on syytä käyttää. Hän kommentoi Kotimaa24:lle Mannerheimin lastensuojeluliiton kyselyä, jossa selvitettiin muun muassa varusmiesten käsityksiä parisuhteista ja seurustelusta.

Joka toinen kyselyyn vastanneesta 1500:sta varusmiehestä kertoi parisuhteessaan esiintyneen kumppanin mitätöintiä ja nöyryyttämistä. Joka kolmannessa suhteessa uhkailtiin, kiristettiin, määräiltiin ja pakotettiin. Vastaajista joka neljäs piti hyväksyttävänä käydä kumppaniin fyysisesti käsiksi.

– Tulos voi johtua osittain siitä, että kyse on aika nuorista miehistä. Jos kysely on tehty varusmiesaikana, kun he ovat etäällä kumppaneistaan, mustasukkaisuuden tunteet voivat olla enemmän pinnalla kuin muissa elämäntilanteissa, Pekka Särkiö sanoo.

Hän pitää kuitenkin mahdollisena, että tulokset kertovat laajemmin nuorten asenteista.

– Korkeat avioeroluvut voivat heijastella sitä, että avioliiton ja parisuhteen taidot kaipaavat parantamista. Toinen kysymys on, että missä niihin liittyvää opetusta annetaan. Varusmiespalvelu ei varmaankaan siinä ole paras paikka, sen aikana teemaa voidaan sivuta vain vähän, hän sanoo.

Varusmiespalveluksen pääpaino on sodanajan joukkojen tuottamisessa. Sosiaaliset asiat eivät Särkiön mukaan ole palveluksen keskipisteessä, eikä niihin voida mittavasti panostaa.

– Vaikka palvelusaika on lyhentynyt entisestään ja opetettavia asioita on paljon, toivoisin itse, että varusmiespalveluksen aikana voitaisiin antaa muutakin kansalaiskasvatusta. Kyse on tulevaisuuden kannalta hyvin merkittävästä asiasta. Avoimuuteen ja luottamukseen parisuhteessa pitäisi panostaa.

– Perhe-elämään ja parisuhteeseen liittyvät asiat kuuluvat puolustusvoimien kirkolliseen työhön ja sosiaalikuraattorien toimintaan. Kysymykset ovat esillä muun muassa papin oppitunneilla ja varusmiesrippikoulussa, tosin rippikoulujen tavoittavuus on aika pientä. Rippikoulun käy vuosittain vain pari sataa varusmiestä.

Lisäksi Puolustusvoimat on mukana muun muassa yhdessä NMKY:n kanssa toteutettavassa Hyvinvointi-hankkeessa, jossa asia on esillä.

– Jos varusmiehillä on parisuhteisiin liittyviä akuutteja kysymyksiä, he voivat keskustella niistä sotilaspappien ja sosiaalikuraattorien kanssa, Särkiö sanoo.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkossa jääty omiin poteroihin
Seuraava artikkeliDBTL-hääpappi: ”Tahdon” on myös teko

Ei näytettäviä viestejä