Eilen keskiviikkona vietettiin Helsingin tuomiokirkossa Puolustusvoimien kirkkojuhlaa, jossa saarnasi kenttäpiispa Pekka Särkiö.
Särkiö kertoi saarnassaan edesmenneestä sotiemme veteraanista, jolla jatkosodan taistelujen keskellä oli ollut esimiehensä antamana tehtävänä lukea Herran siunaus kuoleville tovereilleen ja sulkea heidän silmänsä.
– Uskonto voi olla monille suurena voiman ja toivon lähteenä, erityisesti kuoleman läheisyydessä. Sotilaspapit ovat omalta osaltaan tuoneet toivon valoa sodan pimeyteen. Ennen kaikkea jokaista kutsutaan olemaan toiselle toivon ja valon tuojana, Särkiö sanoi saarnassaan.
Hän käsitteli myös ihmiskunnan elämäntavasta johtuvia uusia uhkia, kuten ilmastonmuutosta ja siitä kumpuavia kansainvaelluksia.
– Ihminen on valjastanut modernin tekniikan palvelemaan oma hyvinvointiaan. Mutta kuinka sen saisi palvelemaan myös elämän säilymistä?
Toivoa ei kenttäpiispan mukaan pidä menettää vaan yhteisillä ponnisteluilla on mahdollista kääntää kehitystä ja etsiä kohtuullista elämäntapaa.
Sotilaspappijoukot sata vuotta
Saarnassaan Särkiö viittasi myös suomalaisten sotilaspappijoukkojen täyttävän näinä päivinä sata vuotta.
– Nuori tasavalta tarvitsi omat puolustusvoimat itsenäisyytensä turvaksi, ja näin on yhä edelleen. Suomalaiset antavat vahvan tukensa Puolustusvoimille. Yhdeksän kymmenestä suhtautuu niihin myönteisesti, ja kahdeksan kymmenestä kannattaa yleistä asevelvollisuutta.
Suuri enemmistö hyväksyy Särkiön mukaan myös sotilaspapiston läsnäolon ja työn Puolustusvoimien arjessa.
– Saan kuitenkin melko usein vastata kysymykseen, miksi yhä edelleen on sotilaspappeja. Mitä tekemistä heillä on armeijassa?
Särkiö kertoi vastaavansa tällöin, että mahdollisuus uskontoon ja sen harjoittamiseen on perusoikeus. Myös modernin ihmisen mieleen nousee kaipaus kohti Jumalaa ja sisimmän rauhaa – erityisesti silloin, kun elämän tuet ja turvat horjuvat.
Sotilaspappi on paikalla myös sotilaan elämän kovimmilla hetkillä.
– Sotilaspapin on tärkeää olla läsnä siellä, missä on kärsimystä ja kuolemaa. Hänen on tärkeää myös muistuttaa ihmisen arvosta ja sen kunnioittamisesta sodan oloissa. Papin tehtävänä on auttaa löytämään sovinto ja rauha sisimpään.
Särkiö saarnasi sekä suomeksi että englanniksi, koska kirkkojuhlan kuulijoiden joukossa oli suomalaisten sotilas- ja siviilihenkilöiden lisäksi runsaasti ulkomaalaisia sotilaspappeja Euroopasta, Pohjois-Amerikasta, Afrikasta, Aasiasta ja Oseanista. Kaikkiaan 84 ulkomaalaisen sotilaspapin lisäksi paikalla oli heidän puolisoitaan.
Aiemmin tällä viikolla maahan saapuneet ulkomaalaiset vieraat ovat pitäneet vuosittaista sotilaspappien kansainvälistä konferenssia, jolla on oma monipäiväinen ohjelmansa.
Kuva: Olli Seppälä
Ilmoita asiavirheestä