Herättäjä-Yhdistys kiittää uusimmassa Hengellisessä Kuukauslehdessä herättäjäjuhlilla kolehtia antaneita juhlavieraita. Kahdeksassa tilaisuudessa juhlakävijöiltä kerättiin lahjoituksina hiukan yli 100 000 euroa. Lauantaina kävijät tukivat Herättäjä-Yhdistyksen työtä päiväseuroissa 20 457 eurolla ja 23 sentillä sekä lähetysseuroissa 13 623 eurolla ja 84 sentillä.
23 senttiä, 84 senttiä. Mistä nämä kolme ja neljä senttiä oikein tulevat?
– Herättäjäjuhlien väkimäärä on niin iso, että kukkaroista löytyy kaikenlaisia kolikoita. Voi olla, että ihmiset ovat käyneet ulkomailla ja tuoneet yhden ja kahden sentin kolikoita sieltä mukanaan, kertoo Herättäjä-Yhdistyksen toimistopäällikkö Hanna Maunula.
Yhden ja kahden sentin kolikot ovat käypää valuuttaa Suomessakin, mutta käteismaksuliikenteessä niitä näkee harvemmin. Nilsiän herättäjäjuhlien kävijöillä on kuitenkin ollut mukanaan pikkuhiluja: vain aattoseurojen kolehtimäärä (10 045,20 euroa) on voitu saada kokoon pienimpiin kolikoihin turvautumatta.
Herättäjäjuhlien seuroissa kerätään perinteiseen tapaan käteiskolehti, mutta sen lisäksi kolehdin voi maksaa myös tekstiviesti- tai puhelinlahjoituksena tai verkkopankin kautta. Esimerkiksi Suviseuroissa kolehtia voi antaa myös tekstiviestillä, Suomen Lähetysseura taas on kokeillut korttikolehtia. Hanna Maunulan mukaan erilaisten kolehdinkantotapojen kehitystä seurataan monissa järjestöissä tarkasti.
Entä miten on seurakunnissa? Tuodaanko lomalta jääneet pikkukolikot sunnuntaimessuun?
Ei ainakaan Suomen suurimmassa seurakunnassa Jyväskylässä. Jyväskylän seurakunnan pääkirjanpitäjä Timo Hintikka ei muista nähneensä kolehtirahojen joukossa pienimpiä kolikoita.
– Kymmenestä sentistä ylöspäin mennään. Joku antaa seteleitäkin. Kolehtisummat vaihtelevat tilaisuuden mukaan.
Kuva: Mira Strengell / Kirkon kuvapankki. Vantaan herättäjäjuhlilla kerätään kolehtia vuonna 2016.
Ilmoita asiavirheestä