Jos Wikipediasta katsoo ”piispa Henrik”, saattaa mennä sormi suuhun: ”Henrikin olemassaoloa ei pidetä varmana. Dosentti Tuomas Heikkilän mukaan hän saattaa olla myyttikasaumasta syntynyt sepitteellinen pyhimys.”
Niinpä.
Kirjailija Hilda Huntuvuori oli aikanaan toista mieltä, tai ainakin hän kirjoitti vuonna 1923 julkaistun romaanin Suomen apostoli. Sen pohjalta Hyvinkään seurakunnan Teatteri Betan ohjaaja Jouni Laine on dramatisoinut ja ohjannut Palopuron kesäteatterissa nähtävän näytelmän Suomen piispa Henrik. Jos Henrikin taustoista ei ole mitään varmaa tietoa (hän oli ehkä englantilainen), sepitteellinen tieto käy täydestä. Ainakin teatterissa.
Hyvinkäällä pihateatterissa nähtävä piispa Henrik (Sami Maaranen) on alun perin englantilainen ritari, joka osallistuu ristiretkeen (1147–1149) Pyhälle Maalle. Siellä hän kokee aatteellisen pettymyksen ja hengellisen heräämisen päätyen Bernhard Clairvauxlaisen johtamaan luostariin Ranskaan. Bernhard oli yksi hengellisen ritariaatteen kehittäjä ja ristiretkeläismystiikan puolestapuhujista.
Henrik vihitään papiksi, ja nopean urakierron ansioista hän päättyy vuonna 1156 kaukaisen Suomeen. Piispan hämmästys on suuri, kun selviää, että suomalaiset ovat jo sata vuotta aikaisemmin tutustuneet kristinuskoon. Ja kirkkorakennuksiakin on maassa ollut, mutta ne on aina poltettu uskonnollis-heimollista syistä.
Suomen piispa Henrikissä Lalli (Jouni Laine) ei hiihdä Henrikkiä kiinni Köyliön järven jäällä, kuten legendassa, vaan surma tapahtuu Kerttu-vaimon yllytyksestä kesällä. Tappoa ei näytetä, vaan se tapahtuu näyttämön ulkopuolella.
***
Suomen piispa on vahvasti Henrikiä esittävän Sami Maarasen varassa. Hän on näyttämöllä mukana jokaisessa kohtauksessa.
– Tässä roolissa Huntuvuoren näkemykset Henrikin historiasta ja taustoista menevät minulle faktoina, Maaranen hymyilee.
Henrikin roolia varten hän sanoo ammentavansa myös omasta kokemuksestaan, sillä alkuvuosi oli hänelle yksityiselämässä rankka ja repivä.
– Henrik on rikkinäinen, tunnistan sen itsessäni. Katkeruus ja tuska ovat roolin rakennusaineita, vaikka ei katsojan tarvitse tietää mitään minun asioistani.
Jouni Laineen näkemys Henrikistä perustuu siihen, että Henrik oli alun perin ritari, ei pelkkä hengenmies. Marttyyrius jalon asian edestä oli sisäänrakennettu Henrikiin, eikä hän tehnyt Lallille vastarintaa.
– Ritarina Henrik olisi hyvinkin voinut antaa Lallille köniin.
***
Piispa Henrik on Suomen katolisen ja luterilaisen kirkon keskeinen hahmo. Katolinen piispankirkko on Pyhän Henrikin kirkko, jonka alttarissa on Henrikin pyhäinjäännös, pieni pala sormiluuta.
Piispa Henrikin ympärille syntyi keskiajalla voimakas kultti, mutta muualla katolisessa maailmassa hän on liki tuntematon pyhä. Henrikin muistelu on viime vuosina ollut sekä katolisessa että luterilaisessa kirkossa pikemminkin kasvamaan kuin vähenemään päin.
Pyhän Henrikin muistopäivä on 19.1.
***
Suomen piispa Henrikin ensi-ilta 20.6. Esityksiä on kahdeksan, viimeinen 8.7. Suomen piispa Henrik on samalla 100-vuotiaan Hyvinkään seurakunnan juhlavuoden näytelmä.
Suomen piispa on lisäosa Palopurossa kolmena edellisenä kesänä esitettyyn kristinuskon varhaisvaiheita Suomessa käsittelevään trilogiaan. Myös se perustui Hilda Huntuvuoren romaaneihin.
Niin ikään Suomen piispa Henrik on Jouni Laineen viimeinen kesäteatteriohjaus Hyvinkään seurakunnan kirkkoteatteriohjaajana. Hän on jäämässä eläkkeelle.
Kuvat: Olli Seppälä
Lue myös:
Suomen kristillistyminen trilogia päätökseen kesäteatterissa
Piispa Tuomas kesäteatterissa Hyvinkäällä
Suomi kristillistyy kesäteatterissa Hyvinkäällä
Ilmoita asiavirheestä