Neljä munkintamineisiin pukeutunutta miestä laulaa tunnelmallisesti valaistussa kirkkosalissa. Sovitukset ovat keskiaikaisia ja tunnelma kuin historiallisesta elokuvasta. Musiikkivalinta kuitenkin yllättää: miesten laulama teos on suositun tietokonepeli Halon tunnussävel. Youtube-hitiksi nousseella videolla on tällä hetkellä 3,6 miljoonaa katselukertaa eikä suosio ole laantumaan päin. Omintakeista Munx Gregorianaa kuullaan heinäkuussa myös osana Helsingin Urkukesän konserttisarjaa, kun yhtye konsertoi 26.7. Suomenlinnan kirkossa.
Yhtyeen pääsovittajana toimiva kanttori-opiskelija William Häggblom kertoo Munx Gregorianan syntyneen innostuneen saunakeskustelun myötä.
– Myös Munx Gregorianassa laulava Tuomas Tenkanen ehdotti, että olisi siistiä esitää Mikael Gunnaeruksen, 1600-luvulla latinankielisiä antifoneja suomentaneen tekstinikkarin käännöslauluja. Olimme tutustuneet muutamaan Gunnaeruksen antifoniin jo Mieskuoro Eugan riveissä laulaessamme 2014.
Tenkanen oli myös oivaltanut, että Halo-pelisarjan pääteema on gregoriaanissävytteinen. Häggblom kertoo, että vuoden verran lauluyhtyeen perustamisen jälkeen ryhmä päätti kuvata oman Halo-tulkintansa.
– Siitä se sitten lähti suuremmin käyntiin. Alkuperäinen ydintrioomme kuului minun lisäkseni Tuomas Tenkanen ja Joonas Pajari. Pian seuraan liittyi myös Niklas Taanila.
Häggblom kertoo yhtyeen laulajapankin olevan hyvä ja kattava.
– Vakiojäsenistössä vaikuttaa myös Joel Ward ja toistuvana vierailijana Justus Pitkänen.
MUNX GREGORIANA esittää ja harjoittelee siis keskiajalla sävellettyä musiikkia sekä pelimusiikkia. Häggblom kertoo, että tietokonepelien musiikin lauluyhtyeelle sovittaminen oli luonteva valinta.
– Olemme jokainen olleet nuorempina jonkun pelin suurkuluttajia, vaikka peleille ei nykyään niin paljoa aikaa löydykään.
Samalla tavoin luontevalta tuntui yhtyeen suosima munkkiestetiikka.
– Teimme jokainen tahollamme elämäntapamuutosta yhtyeen perustamisen aikoihin. Olimme siirtyneet terveellisempiin elämäntapoihin ja kasvisruokavalioon sekä harjoitimme paljon muun muassa avantouintia.
Häggblom naurahtaa ja kertoo, että elämäntapamuutoksen keskellä he olivat leikkimielisesti puhuneet ”munkkielämästä”.
– Pyrimme monessa mielessä askeettisuuteen.
Munkkiestetiikka kaapuineen ja kirkoissa kuvattuine videoineen on sittemmin herättänyt hämmennystäkin. Youtube-videoiden kommenteissa onkin arvuuteltu toistuvasti, ovatko nuorukaiset oikeita munkkeja vai ”larppaavatko” he. Häggblom veikkaa, että osa kommentoijista saattaa myös trollata huvikseen.
– Myös kirkkokunta-arvailuija esiintyy kommenteissa tasaiseen.
KIRKOLLINEN MAAILMA ei ole silti kellekään alkuperäiskokoonpanon jäsenelle kovin vieras. Häggblom opiskelee Taideyliopistossa kanttoriksi ja on ”viittä vaille valmis”. Pajari puolestaan työskentelee Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan suntiona. Häggblom paljastaa, että videopuolesta vastaavalla kanssalaulaja Tenkasellakin on vahva kirkollinen taustansa.
– Tuomas on kanttorin poika.
Tulevissa konserteissa Munx Gregorianan ohjelmisto kattaa tuhannen vuoden aikajänteen. Teosvalikoimaan mahtuu niin yksiäänistä gregoriaiikkaa, varhaista polyfonista musiikkia, Hemminki Maskulaisen Piae Cantiones -käännöksiä sekä pelimusiikki. Häggblom kertoo innoissaan, että yhtyeen tavoitteena on päästä esiintymään yhä enemmän ja enemmän.
– Lähdetään liikkeelle Suomesta ja sitten vaan maailmalle!
Niilo Rantala
* * *
Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?
Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.
Antoisia lukuhetkiä!