Keskustelu kapitulin paikasta käy kuumana Pohjanmaan lehdissä

Seinäjoki Lakeuden risti 205

Lapuan Sanomissa (5.2.) Lapuan kirkkoherra, tuomiorovasti Matti Salomäki sanoi pitävänsä perusteluja kapitulin siirrosta Lapualta Seinäjoelle riittämättöminä. Kapituli kannattaa siirtoa äänin 6-1 Salomäen jäätyä vähemmistöön.

Tuomiorovasti kertoo lehdelle, miten kapituliasia on pinnalla ”joka tilanteissa ja kaikissa keskusteluissa”. Hän sanoo yllättyneensä tunteiden voimakkuudesta. Hän katsoo, että kapitulin ”irtirepiminen” Lapualta jättäisi ”syviäkin haavoja”. Toisaalta hän toppuuttelee, etteivät ihmiset eroaisi kirkosta.

Samassa lehdessä on myös piispa Simo Peuran haastattelu, jossa hän perustelee monin tavoin kapitulin päätymistä Seinäjoen kannalle. Piispa näkee muun muassa, että Seinäjoelta käsin verkostoituminen on helpompaa. Tätä helpottavat hyvät liikenneyhteydet hiippakunnan tärkeisiin keskuksiin. Juuri tähän perusteluun mielipideosastolla kirjoittavat ottavat voimakkaasti kantaa. Eräs kirjoittaja sanoo 7.2. Lapuan Sanomissa, että esitetyt perustelut julkisten liikennevälineiden helpommasta käytöstä ovat ”halpahintaista pilaa”. Toisen kirjoittajan mukaan ne ovat (LS 12.2.) ”käsittämättömiä heittoja”. Samassa lehdessä kirjoittaja esittää, että piispa Peuralla olisi ”kompleksi siitä, että hänen kapitulikaupunkinsa on väkimäärältään maan pienin”. Lisäksi kirjoittaja kehuu Lapuan liikenneyhteyksiä, jotka levittäytyvät ”viuhkana hiippakunnan joka kolkkaan”. Parissa kirjoituksessa mukaan vedetään jopa piispan vaimo ja hänen työmatkakäytänteensä.

LapuanSanomatIlkka205Lapuan Sanomissa ”Joukko herännäishenkisiä” ehdottaa, että Lapuan vuoden 2014 Herättäjäjuhlilla pyydettäisiin piispain seuroille puhujiksi ”Lapualla tykänneet olla piispat” Yrjö Sariola ja Jorma Laulaja sekä Eero Huovinen ja ”Lapuan vävy”, piispa Kaarlo Kalliala. Piispa Peura sen sijaan toivotetaan ”Lakeuden Ristiin akustiikkaa harjoittelemaan”. 12.2. lehdessä Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Juntunen vastaa, ettei Herättäjäjuhlilla ole kirjoituksessa mainittuja ”piispanseuroja”. ”Toivoisin keskustelussa ja mielipiteen vaihdossa etsittävän sitkeästi rakentavia näkökulmia. Yhteistyömme Lapuan nykyisen piispan ja aikaisempien piispojen ja tuomiokapitulin kanssa on sujunut hyvin”, hän jatkaa.

Ensi torstain Kotimaa-lehdessä julkaistaan Lapuan emerituspiispan Jorma Laulajan kirjoitus. Siinä Laulaja sanoo muun muassa, että ”oltiinpa siirtämisestä mitä mieltä tahansa, se ei oikeuta ampumaan päätöstä valmistelevia henkilökohtaisuuksilla. Eräät piispa Peuraan kohdistetut purkaukset täyttävät solvaamisen ja kiusaamisen tuntomerkit.”

Ilkassa 9.2. Nils Gustaf Malmbergin sukuseura ry kertoo olevansa huolestunut kapitulin siirtoaikeista. Se vetoaa hiippakunnan hiippakuntavaltuustoon, jotta siirrosta luovuttaisiin.

Hiippakuntadekaani Juha Muilu puolustaa Ilkan Mielipide-osastolla 9.2. kapitulin siirtoa Seinäjoelle. Hänen mielestään Vaasan seutu olisi suurin häviäjä, jos kapituli jatkaisi Lapualla. ”Esityksen yksi peruste onkin, että se mahdollistaa nykyisillä resursseilla vahvemman läsnäolon sekä Seinäjoella että Vaasassa. Jyväskylän osalta asia on ollut hyvässä kunnossa, koska kaupungissa on oma Keski-Suomen hiippakuntasihteeri ja tuomiokapitulin toimisto”, Muilu kirjoittaa.

Lapuan Sanomien 5.2. mukaan tuomiokapitulin kollegio ei käsitellyt Lapuan kaupungin tekemiä tarjouksia uusiksi kapitulin ja piispalan tiloiksi. Piispa Peuran mukaan tarjouksia käsitellään kirkkohallituksessa samaan aikaan, kun se käsittelee kapitulin siirtoesityksiä. Kaupunki on tarjonnut huoneistoja ja tontteja piispalaksi ja kapitulin paikaksi.

Tänään keskiviikkona ilmestyneen Ilkan mukaan Seinäjoki tarjoaa piispalle kaupungin omistamaa juhlahuoneistoa edustustilaksi ja yksityisasunnoksi.

Lapuan hiippakunnan hiippakuntavaltuusto käsittelee kapitulin siirtämistä 15.2. Yle uutisten ennakkotietojen mukaan valtuusto saattaisi päätyä vastustamaan kapitulin siirtoa. Näin ollen kirkkohallitus saisi pöydälleen kaksi vastakkaista esitystä. Lopullisesti kapitulin paikan ratkaisee kirkolliskokous.

Lue Kotimaasta 14.2. Jyväskylän kirkkoherran Arto Viitalan ja Vaasan suomalaisen seurakunnan kirkkoherran Krister Koskelan näkemykset kapitulin sijaintipaikasta.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Kirkkojen painopiste EU:ssa on arvoissa”
Seuraava artikkeliSuomalainen kuuntelee radiota yli 3 tuntia päivässä

Ei näytettäviä viestejä