Ketkä vinguttavat kirkon luottokortteja?

Piispa Teemu Laajasalon taloudenpito on ollut suuren julkisuuden kohteena viime aikoina. Erityisesti hänen Helsingin seurakuntayhtymän luottokorttiostonsa ja niiden tositteet ovat olleet tarkastelun kohteena. Tositteita on puuttunut tai niistä on paljastunut, että hankinnat eivät ole aina olleet perusteltavissa ja ohjeiden mukaisia.

Julkisuuteen on nostettu muun muassa ylimitoitettua hotellimajoitusta ja Coca Cola -ostoksia. Poliisi on ilmoittanut tekevänsä Laajasalon talousepäselvyyksistä esiselvityksen. Vielä ei ole tiedossa, onko tapauksessa seikkoja, jotka antaisivat aihetta epäillä rikosta ja aloittaa esitutkinta.

Helsingin seurakuntayhtymällä on 650 luottokorttia

Helsingin seurakuntayhtymässä, eli yhteisessä hallinnossa ja 21 seurakunnassa, luottokortti viuhuu tiuhaan. Luottokortteja on käytössä noin 650 ja niillä ostetaan vuosittain noin 1,1 miljoonan euron edestä.

Viime viikolla Helsingin seurakuntayhtymä kertoi aikomuksestaan tehdä selvitys sisäisen valvontajärjestelmän toimivuudesta sekä talousasioita koskevista menettelytavoista ja hyväksymiskäytännöistä. Luottokorttien käyttö ja luottokorttilaskujen hyväksyntä kuuluvat tähän kokonaisuuteen.

– Asiat selvitetään pohjamutia myöten. Avoimuuteen ja vastuullisuuteen kuuluu, että epäselvyyksiä ei ole eikä jää. Osana kattavaa selvitystä riippumaton taho käy läpi kaikki myös julkisuudessa esillä olleet väärinkäytösepäilyt, sanoo yhtymänjohtaja Juha Rintamäki.

Rintamäen mukaan luottokortti- ja matkalaskuepäselvyydet koskevat tällä tietoa vain yksittäisiä tapauksia ja henkilöitä.

Helsingin seurakuntayhtymä täsmensi loppuvuodesta muun muassa verkko-ostamista koskevia luottokortinkäytön pelisääntöjä. Samalla laskujen hyväksymiskäytäntöjä tiukennettiin. Kirkkoherrojen laskut hyväksyy jatkossa hallintojohtaja ja yhtymän johtajan laskut yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja.

Kuopion yhtymässä rahat menevät työntekijän pussista, jos kuitti uupuu

Miten on tilanne kirkon ja muiden seurakuntien luottokorttien kanssa? Missä niitä on ja miten niitä käytetään? Kuka valvoo, ettei kortti vingu turhaan?

Kuopion seurakuntayhtymän hallintojohtaja Timo Korhonen kertoo, että luottokortteja on seurakuntayhtymällä yhteensä noin sata eli joka kolmannella työntekijällä on käytössään First Card -luottokortti. Kuopiossa hallintojohtaja tarkistaa esimerkiksi kirkkoherrojen laskut.

Ennen kortin käyttöönottoa työntekijä allekirjoittaa sopimuksen, jossa hän sitoutuu maksamaan omasta palkastaan puuttuvan summan, mikäli ei ole toimittanut kuitteja.

– Kuitit pitää toimittaa periaatteessa sitä mukaa, kun laskut tulevat. Joissakin tapauksissa olemme hyväksyneet selvityksen, jos kuittia ei ole saatu, Korhonen sanoo.

– Vaikka Kuopiossa ei varsinaisia ongelmia ole ollut, niin Laajasalon tapauksen jälkeen muistutamme uudestaan työntekijöitä käytännöistä. Joissakin tapauksessa saattaa olla käytäntönä, että pelisäännöt hyväksytään, mutta niitä ei noudateta.

Jyväskylän seurakunnan työntekijöillä ei ole vielä lainkaan luottokortteja

95 000 jäsenellään Suomen suurimmassa seurakunnassa, Jyväskylässä, työntekijöillä ei ole käytössään luottokortteja.

– Periaatepäätös luottokorttien hankkimisesta on tehty johtoryhmässä, mutta asia ei ole vielä edennyt käytännön tasolla, talouspäällikkö Markku Laitinen kertoo.

Jyväskylän seurakunnassa on tehty lukuisia hankintasopimuksia, jolloin kyseiset yritykset laskuttavat seurakuntaa.

– Luottokortittomuus on merkinnyt vähäisempää kuittirumbaa. Esimerkiksi jos kirkkoherra tarjoaa lounaan, se tapahtuu sellaisessa ravintolassa, jonka kanssa meillä on hankintasopimus, Laitinen sanoo.

Jyväskylän suuruus monimutkaistaa kaikkia ostoja, myös luottokorttien käyttöä. Monet hankinnat, esimerkiksi elintarvikkeet ja toimistotarvikkeet, on ollut pakko kilpailuttaa ja siksi niitä ostetaan keskitetysti. Kun luottokortit otetaan käyttöön, niiden käyttäjien pitää ottaa huomioon kilpailutuksen tuomat rajoitteet.

Laitilan seurakunta suosii paikallisia yrityksiä

Monissa pienemmissäkään seurakunnissa ei ole vielä käytössä luottokortteja. Yksi sellainen on 7 300 jäsenen varsinaissuomalainen Laitilan seurakunta.

– Luottokorttien hankkimisesta ei ole edes keskusteltu. Itse mielessäni olen sitä kuitenkin pohtinut, sillä kortti saattaisi tuoda helpotusta laskujen kierrätykseen. Toisaalta Kipan myötä meillä on nyt myös ensi kertaa käytössä sähköinen ostolaskujen käsittely, sanoo talouspäällikkö Merja Jusi.

Laitilassa seurakunta suosii pienostoissa paikallisia yrityksiä.

– Laskutus niiden kanssa on toiminut hyvin.

Kirkkohallituksen korttiostoissa ei ole ilmennyt epäselvyyksiä

Seurakuntayhtymien lisäksi suuri luottokorttien käyttäjä on Kirkkohallitus, jonka taloushallintaan kuuluvat sen itsensä lisäksi kaikki kahdeksan tuomiokapitulia sekä Oulussa sijaitseva taloushallinnon palvelukeskus Kipa. Niissä on käytössä yhteensä 207 luottokorttia.

Kirkkohallituksen talousosaston kirjanpitopäällikkö Markku Vasaran mukaan jokainen kortinhaltija saa ohjeistuksen asiallisesta kortin käytöstä, ja tätä myös valvotaan.

– Epäselvyyksiä korttien käytössä ei ole ilmennyt, Vasara sanoo.

Kirkkohallituksen talousyksikkö tarkastaa ensin kululaskut, jonka jälkeen ne menevät kortinhaltijan esimiehen hyväksyttäviksi.

– Kirkon keskusrahaston sisäinen tarkastaja on Deloitte. Se tekee ajoittain tarkastuksen maksukorttien käytöstä. Viimeisin tarkastus on juuri suoritettu.

Vasara sanoo Kipan eli kirkon taloushallinnon palvelukeskuksen helpottavan luottokorttimaksujen käsittelyä.

– Tiedot kortilla tehdyistä ostoista ovat valmiina odottamassa Kipan järjestelmässä, joten ne on helppo poimia kululaskuun. Tositteet täytyy toki liittää mukaan.

Kuva: Mari Teinilä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKommentti: Tekikö kirkkoherra Kari Kanala virheen, kun osallistui roastiin?
Seuraava artikkeliOulun piispanvaaliin vauhtia – Jukka Keskitalo kertoi olevansa valmis ehdokkaaksi

Ei näytettäviä viestejä