Dosentti Tapio Lampinen ja yhdeksän muuta Jyväskylän kirkkovaltuuston jäsentä tekivät viime syksynä aloitteen, jonka mukaan seurakuntalaiset voisivat kantaa vastuuta alttarikukista eli poimia Jyväskylän seurakunnan alueen kirkkojen alttareille luonnonkukkia tai oman puutarhansa kukkia kesä-elokuun ajan.
Ideana ei Lampisen mukaan ole saada säästöjä, vaan auttaa yhä useampia seurakuntalaisia tuntemaan messu ja kirkko omakseen.
– Monet ovat kiinnostuneita kukista ja perehtyneet niihin. Tällaisen vapaaehtoistyön avulla nämä ihmiset voisivat sitoutua omalta osaltaan seurakuntansa jumalanpalveluksiin.
Lampinen kertoo, että hänen asuinalueellaan Kuokkalassa asukkaat ovat jo viime kesänä satunnaisesti tuoneet oman puutarhansa kukkia kirkkoon.
– Jos järjestelmä saadaan käyttöön, siitä ei saisi tulla lisästressiä suntioille. Tarvitaan vapaaehtoinen vastuuhenkilö, joka jakaa vapaaehtoisille kukan kerääjille vuorot.
– Uskon, että tämä voisi hyvin toimia. Myös yhdistykset voisivat ottaa vastuuvuoroja. Esimerkiksi siirtolapuutarhayhdistys saattaisi innostua asiasta, Lampinen sanoo.
Kirkkoneuvosto ohjasi aloitteen joulukuussa kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunnan valmisteltavaksi. Huhtikuussa johtokunta totesi, että idea on hyvä, joskin luonnonkukkien kestävyys ei ole samaa tasoa kuin viljeltyjen kukkien. Johtokunnan mielestä käytettävät luonnonkukkalajit ja teemat tulisi sopia koko seurakunnan alueella noudatettaviksi ja vastuuhenkilöiksi pitäisi löytyä riittävästi vapaaehtoisia, jotta kukkien toimitusvarmuus turvataan.
Alttarikukkien kerääminen ei saa kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunnan mukaan aiheuttaa haittaa tai vahinkoa kiinteistöille eikä niiden hankintaan saa käyttää palkattua henkilökuntaa. Johtokunta piti mahdollisena järjestää asiasta yhden kesäkauden kestävä kokeilu, jonka jälkeen päätettäisiin jatkotoimista.
Jyväskylän kirkkoneuvosto päätti kokouksessaan maanantaina, että johtokunnan kanta on sellaisenaan hyvä neuvoston vastaukseksi aloitteeseen. Asia palaa takaisin valtuuston käsittelyyn ensi viikon tiistaina.
– Voi olla, että aika loppuu tämän kesän osalta kesken. Mutta ehkä kokeilu saadaan käyntiin ensi kesänä, Lampinen sanoo.
Kuva: Emilia Karhu
Ilmoita asiavirheestä