Suomen ja Kanadan välinen jääkiekon MM-kisaottelu oli ainutlaatuinen kokemus katsojille eilen illalla Paavalinkirkossa Helsingissä. Leijonien kannattajat uskoivat omiinsa läpi ottelun kiekkokirkossa.
Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala oli tyytyväinen katsoessaan kirkkosalin penkkirivejä, joissa hän laski istuvan noin 150 ihmistä.
– Väkeä tulee lisää ja sosiaalinen media on elossa. Siellä on tosi paljon kiinnostavaa juttua täältä.
Leijonien vaikeudet MM-kisojen Pariisin alkulohkon päätösottelussa aiheuttivat harmia yleisölle.
– Nyt tarvitaan Suomelta vähän lisää potkua, Kanala arvioi ottelun ensimmäisen erän aikana.
Ottelua varten kirkkosaliin oli viritetty kuuden metrin levyinen skriini.
”Tämä on kirkon palvelumuotoilua”
Sirje Karttunen oli ensimmäistä kertaa kotikumillaan Vallilassa sijaitsevassa Paavalinkirkossa.
– Olen tekemisissä tuotekehityksen ja palvelumuotoilun kanssa töissäni. Tämä on tällaista kirkon palvelumuotoilua. Tällä tuodaan kirkkoa lähemmäs ihmisten arkea.
Kiekkokirkkoa mielenkiintoisena ilmiönä tarkastellut Karttunen saapui ystävänsä kanssa paikalle myös siksi, että hän jääkiekon ystävä.
Kiekkokirkosta ei löytynyt etsimälläkään siihen kriittisesti suhtautuvia ihmisiä. Karttunen piti kysyttäessä mahdollisena, että kiekkokirkko voi joissain määrin tuottaa kriittisiäkin ajatuksia.
– Tästä aiheutuva kritiikki voi pohjautua mielikuvaan siitä, mitä kirkon pitäisi edustaa.
Karttunen piti kuitenkin kiekkokirkkoa kaikkinensa positiivisena asiana.
Hannu Jortikka: ”Ajatus kiekkokirkosta tuntui aika hämmentävältä”
Kesken Karttusen pohdinnan Kanada iski maalin. Tällainen tilannekehitys ei tullut yllätyksenä Paavalinkirkossa, jossa oli järjestetty kisastudio ennen pelin alkua.
Kisastudion asiantuntijoina olivat Suomen jääkiekkomaajoukkueen entinen kapteeni Raimo Helminen ja jääkiekkovalmentaja Hannu Jortikka.
Jortikka ja Helminen myönsivät, että tilanne oli erikoinen, kun he pohtivat tulevaa ottelua alttarin edustalla olleen pöydän äärellä.
Kisastudion tunnelmat välittyivät myös kirkon ulkopuolelle Radio Cityn kuuntelijoille.
– Rehellisesti sanoen tuntui aika hämmentävältä. Mutta sitten ajatukset lähtivät siihen suuntaan, että kyllähän kirkon pitää tulla ihmisiä kohti. Eikä tämä ole ollenkaan huono tapa, Jortikka mietti.
Raimo Helminen oli samoilla linjoilla Jortikan kanssa.
– Tämä on tosi hieno juttu mun mielestä, pelkkää positiivista, Helminen kiteytti.
”Suurin ongelma on yksinäisyys”
Kirkkoherra Kari Kanala ei isännöinyt ensimmäistä kertaa urheilutapahtumaa kirkossa. Futisfriikiksi tunnustautuva Kanala oli järjestämässä viime kesänä vastaavanlaista tapahtumaa Paavalinkirkossa.
Jalkapallon MM-turnauksen aikana järjestettiin futiskirkko viime vuonna.
– Arvostan seurakuntatyössä sitä, että se on helposti saavutettavaa. Seurakunnan tehtävänä on kokoon kutsuminen.
– Ehkä suurin ongelma meidän yhteiskunnassa on yksinäisyys. Jos voidaan yksinäisyyttä taklata, tämän tyyppiset tilaisuudet ovat juuri niitä.
Kanala epäilee, että yksittäisinä tapahtumina futis- tai kiekkokirkot voivat näyttää hieman kummallisilta.
– Kun niitä on useampia, huomataan, että noillahan on tuollainen matalan kynnyksen tyyli. Tämä on osin sisäänheittoakin.
”Olen Leijonien fani”
Suntio Heidi From oli monelle kiekkokirkon vieraalle ensimmäisenä vastassa ja kehotti paikalle saapuneita nauttimaan kahvi- ja teetarjoilusta.
Hänelle työtehtävä oli mieluisa.
– Olen tykännyt kovasti olla täällä. Olen lätkäfani ja erityisesti Leijonien fani. Täällä on lämmin tunnelma ja tuo skriini on upea. Tässä saa kaiken samalla, ehtoollisen aluksi ja sitten pääsee porukalla kannustamaan.
Ennen kisastudiota järjestettiin kiekkoehtoollinen, joka noudatti viikkomessun kaavaa. Ehtoollisella oli 27 henkilöä – lähes kaikki paikalla olleet ihmiset.
Väkimäärä lisääntyi huomattavasti ottelun alun lähestyessä Paavalinkirkossa.
”Sain sattumalta kuulla tästä”
Herttoniemen seurakunnan nuorisotyönohjaaja Juha ”Juuso” Perälä oli pukeutunut Suomen jääkiekkomaajoukkueen paitaan kiekkokirkossa.
– Kirkon imagohan on aika huono. Tämä voi tuoda lämpöä kirkkoon.
Vankilassa raamattupiirejä noin yhdeksän vuoden ajan vetänyt Pauli Ojala oli paikalla, koska hän ajatteli näkevänsä vanhoja tuttuja kirkossa.
– Piiriläisistä ei välttämättä enää kuule, kun he vapautuvat vankilasta. Ajattelin, että joku heistä saattaisi olla täällä, kun he muutenkin liikkuvat näillä nurkilla.
– Sain sattumalta kuulla tästä ja tulin mielelläni paikalle.
Kanttori oli hereillä
Suomen ja Kanadan välinen jääkiekko-ottelu ei edennyt toiveikkaimpien katsojien käsikirjoitusten mukaisesti.
Alkulohkon voiton ennen sen viimeistä pelikierrosta ja Suomen kohtaamista varmistanut Kanada oli liian väkevä vastustaja Suomelle.
Ottelun aikana yleisö eläytyi voimakkaimmin peliin Suomen onnistuessa maalinteossa. Suomi teki ottelussa kaksi maalia ja Kanada viisi.
Kanttori Petros Paukkunen oli hereillä molemmilla kerroilla, kun Suomi teki maalin ja urkumusiikki toi ilmoille jäähalleista tutun sävelmän.
Suomen kisataival jatkuu puolivälieräottelulla Yhdysvaltoja vastaan torstaina. Kanada-pelin tappio ei ollut päällimmäisenä mielessä, kun väki poistui kiekkokirkosta.
Yleisin sana oli kiitos, kun vieraat tervehtivät suntiota poistuessaan kirkosta.
– Minusta on hienoa, että kirkko voi olla mahdollistajana yhteisöjen luomisessa tuntemattomien kesken, Kanala sanoi ja lupasi, että vastaavanlaisia urheilutapahtumia järjestetään jatkossakin Paavalin seurakunnassa.
Kuvat: Jouni Lampinen. Kuvia voi selata valkoisista nuolista.
1. Jääkiekko-ottelua varten kirkkosaliin oli viritetty kuuden metrin levyinen skriini.
2. Fanit olivat hieman apeina kun Kanada voitti Suomen 5-2.
3. Leijonien entinen kapteeni Raimo Helminen (vas.) Radio Cityn juontaja Petra Piipari, jääkiekkovalmentaja Hannu Jortikka ja kirkkoherra Kari Kanala poseerasivat yhteiskuvassa kisastudion päätyttyä Helsingin Paavalinkirkossa.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.
***
Ilmoita asiavirheestä