Diakoniatyöntekijöiden Liitto ja Kirkon Nuorisotyöntekijöiden Liitto osallistuivat viime perjantaina palkansaajien Stop!-mielenilmaukseen. Kirkon työmarkkinalaitoksen mukaan viranhaltijoiden osallistuminen oli kuitenkin laitonta.
Liitot ja työmarkkinalaitos ovat eri mieltä siitä, oliko mielenilmaus työtaistelutoimenpide. Ne tulkitsevat kirkon virkaehtosopimuksia koskevaa lakia eri tavoin.
Laissa sanotaan, etteivät viranhaltija saa ryhtyä ”muuhun voimassa olevaa palvelussuhdetta koskevaan työtaistelutoimenpiteeseen kuin työnsulkuun tai lakkoon”. Niihinkin ryhtyminen on kielletty virkaehtosopimuksen ollessa voimassa.
Kirkon työmarkkinalaitos tulkitsee, että koska säännöksissä ei tunneta mielenilmausta työtaistelutoimenpiteenä, kirkon virkasuhteiset eivät voi osallistua niihin.
Työtekijäliitot taas tulkitsevat, että koska säännöksissä ei tunneta mielenilmausta työtaistelutoimenpiteenä, mielenilmaus ei ole työtaistelutoimenpide. Näin ollen laki ei estä siihen osallistumista.
Käytännössä erimielisyys koskee sitä, voiko työajaton viranhaltija osallistua mielenilmaukseen työpäivänään. Kirkon hengellisen työn tekijöillä, kuten diakoneilla tai nuorisotyöntekijöillä, ei ole työaikaa mutta viikko on jaettu työ- ja vapaapäiviin.
– Joidenkin, kuten AKI:n [Kirkon Akateemisten], kannanottoa voi lukea niin, että heidän mukaansa virkasuhteinen työajaton on velvollinen hoitamaan työpäivänään vain välttämättömät ja kiireelliset työtehtävät. Noin laajaa itsemääräämisoikeutta työtehtävien hoitamisen suhteen virkasuhteisilla ei ole, vaikka olisivat työajattomia, sanoo Kirkon työmarkkinalaitoksen johtaja Vuokko Piekkala.
Kirkon Akateemisten kannanotossa sanotaan, että mielenilmaukseen osallistumisesta voi seurata varoitus vain siinä tapauksessa, että viranhaltija laiminlyö virkatehtäviensä suorittamisen tai on luvatta pois virantoimituksesta säännöllisenä työaikanaan. Osallistuminen edellyttää, että hengellisen työn viranhaltijakin on mielenilmauksen aikana tosiasiassa kutsuttavissa kiireellisiin ja välttämättömiin virkatehtäviin.
Diakoniatyöntekijöiden Liitto ja Kirkon Nuorisotyöntekijöiden Liitto kannustivat jäseniään osallistumaan mielenilmaukseen työtehtävien ulkopuolella. Järjestöt eivät olleet lakossa.
– Juko [Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö] on ottanut sen kannan, että kun työaikaa ei mitata muinakaan päivinä, niin ei sitä voida mitata tällaisenakaan päivänä, sanoo Diakoniatyöntekijöiden Liiton asiamies Tiina Laine.
Hän pitää ajatusta siitä, etteivät viranhaltijat olisi saaneet osallistua mielenilmaukseen, perustuslain vastaisena. Myös AKI muistuttaa kannanotossaan perustuslain takaamasta kokoontumisvapaudesta.
– On aika vaikea ajatella, että kirkon viranhaltijoilla ei olisi oikeutta ilmaista mielipidettään muuten kuin kahtena päivänä viikossa, Laine sanoo.
Vuokko Piekkala pitää valitettavana sitä, että ihmisiä ”yllytetään osallistumaan työtaisteluihin”.
– Kirkon Työmarkkinalaitos ei voi tehdä muuta kuin viedä sen tietoon tulevat laittomat työtaistelut työtuomioistuimeen. Näin voidaan selvittää työtaisteluihin osallistumisen rajat.
Kuva: Olli Seppälä
Lue myös:
Miten liperit sopivat mielenosoitukseen?
Kirkon alat ry ei ole mukana perjantain mielenilmauksessa
Papit eivät järjestä perjantaina työnseisausta
Ilmoita asiavirheestä