Kiina tiukentaa otetta uskonnoista – haluaa estää ”kaoottisten” tietojen leviämistä verkossa

Kiinassa on laadittu ohjeluonnos, jolla pyritään torjumaan uskontojen ”kaoottinen” edistäminen verkossa. Ohjeilla on määrä torjua myös ”laittomia äärivoimia ja kultteja”. Asiasta kertoo kiinalainen tabloidilehti Global Times, jonka kustantajan omistaa Kiinan kommunistinen puolue. Uskonnollisia järjestöjä kielletään myös ”kiihdyttämästä kumouksellisuutta vastustamalla Kiinan kommunistisen puolueen johtajuutta, sosialistisen järjestelmän kaatamista ja ääriliikkeiden, terrorismin ja separatismin edistämistä”.

Global Timesin mukaan ohjeet, joiden tavoitteena on ylläpitää uskonnollista ja sosiaalista harmoniaa, vaativat tietopalveluja ylläpitäviä uskonnollisia järjestöjä, instituutioita ja tapahtumia hakemaan lupakirjoja maakuntien uskonnollisilta osastoilta. Luvan saaneet uskonnolliset järjestöt, instituutiot ja tapahtumat saavat saarnaoikeuden ja tarjota uskonnollista koulutusta vain omissa verkkoympäristöissään, jotka on rekisteröity niiden nimiin. Muut järjestöt tai henkilöt eivät saa saarnata tai välittää näihin liittyviä uskonnollisia sisältöjä verkossa. Lisäksi yksikään organisaatio tai yksilö ei saa suoratoistaa tai lähettää jälkikäteen uskonnollisia toimia, kuten rukoilemista, suitsukkeen polttamista, palvomista tai vastaanottaa kastetta verkossa tekstin, valokuvan, äänen tai videon välityksellä.

Kiinan kansan neuvoa-antavan poliittisen konferenssin etnisten ja uskonnollisten asioiden komitean entinen päällikkö Zhu Weiqun kertoo Global Timesille, että uskonnollisten tietojen sääntely verkossa ei rajoita uskonnonvapautta vaan sen tarkoituksena on suojella uskonnollisia ihmisiä ja uskonnonvapautta.

– Jotkut järjestöt tahallaan liioittelevat uskonnon nimissä sekä vääristävät uskonnollista oppia verkossa ja jotkut pahat voimat, kuten terrorismi, separatismi sekä uskonnolliset ääriliikkeet ja kultit pyrkivät laajentamaan vaikutusaluettaan verkossa, Weiqun sanoo.

– Ohjeiden haasteena on niiden pitkän aikavälin toteutus, sillä tavallisten ihmisten on vaikea todentaa laajalle levinneiden uskonnollisten tietojen aitoutta.

Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina, että viranomaiset ovat myös viime päivien aikana polttaneet Raamattuja, sulkeneet kristillisiä kirkkoja ja vaatineet seurakuntalaisia allekirjoittamaan papereita, joissa he vakuuttavat luopuvansa omasta uskostaan. Samoin ristejä on otettu alas sekä seiniltä että katoilta.

Presidentti Xi Jinpingin vallassaolon aikana hallinto on tiukentanut otetta uskonnollisista yhteisöistä, sillä ne nähdään uhkana Kiinan kommunistiselle puolueelle.

Kuva: Jussi Rytkönen

Lue myös:

Kiina kielsi Raamattujen ostamisen verkkokaupoista – taustalla viranomaisten ohjesääntö

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLapualla pappiskandidaatilta kysytään sateenkaarivihkimistä – vastaus voi vaikuttaa siihen, saako vihkimystä vai ei
Seuraava artikkeliPsykoanalyytikko armon asialla – ”Tajusin, että Raamattu ja psykologia puhuvat samoista asioista”

Ei näytettäviä viestejä