Kiinan ja Vatikaanin suhteissa lähentymistä – sopimus piispojen nimittämisestä ehkä lähikuukausina

Kiina osallistuu Vatikaanin pitämään konferenssiin, jossa yritetään taistella elinsalakuljetusta vastaan, kertoo uutistoimisto Reuters. Konferenssissa Kiina esittelee ponnistelujaan torjuakseen elinkauppaa ja esittelee toimenpiteitään elinten luovutuksesta -ja siirroista. Kiinan valtion tiedotusvälineiden mukaan kiinalaiset tutkijat osallistuivat Vatikaanin konferenssiin jo toista vuotta peräkkäin. Vuonna 2015 Kiina kielsi järjestelmällisen teloitettujen vankien elintenkäytön.

– Kiinan ja Vatikaanin viranomaisten ja kahden kansan väliset suhteet menevät eteenpäin, sanoo Huang Jiefu valtio-omisteiselle Global Times -lehdelle Reutersin mukaan.

Jiefu on entinen Kiinan varaterveysministeri ja nykyinen ihmisten elinluovutuksen ja elinsiirtokomitean johtaja.

Myös eräs nimettömänä esiintyvä kiinalainen virkamies toteaa Reutersille, että Kiinan läsnäolo Vatikaanin konferenssissa elinkaupan torjumista vastaan kielii Kiinan ja katolisen kirkon välisten suhteiden parantumisesta.

– Samalla se luo vauhtia suhteiden parantamiseksi myös terveydenhoidosta kulttuuriin ja muille aloille, hän sanoo.

Kiinan lähentyminen Vatikaanin kanssa on kirvoittanut kritiikkiä paikallisten katolilaisten keskuudessa. Kiina kieltäytyy hyväksymästä paavin auktoriteettia, jonka se näkee vieraan valtion päämiehenä ja jolla ei ole oikeutta sekaantua Kiinan asioihin.

– Kommunistisen Kiinan ja Vatikaanin välillä ei ole muodollisia diplomaattisuhteita, mutta neuvottelut ovat edenneet Kiinan katolisten piispojen nimittämiseen liittyvässä asiassa, sanoi Kiinan katolisen yhdistyksen varapääjohtaja Reutersille.

Kiinan 12 miljoonaa katolilaista ovat jakautuneet kahteen ryhmittymään: maanalaisiin yhteisöihin, jotka tunnustavat usein paavin, ja yhteisöihin, jotka ovat rekisteröityneenä valtion isänmaalliseen katoliseen yhdistykseen, joissa hallitus ja kiinalaiset kirkkoyhteisöt nimittävät piispat.

Vatikaanin lähde kertoi Reutersille helmikuussa, että kahden osapuolen välinen sopimus piispojen nimittämisestä voitaisiin allekirjoittaa lähikuukausien aikana. Sopimus antaisi katoliselle kirkolle mahdollisuuden keskittyä katolilaisten läsnäolon laajentamiseen Kiinassa, jossa protestanttiset kirkot kasvavat vauhdilla.

Vatikaani ja Peking ovat olleet eripuraisia siitä saakka, kun ulkomaiset lähetyssaarnaajat karkotettiin Kiinasta kommunistisen vallankumouksen jälkeen vuonna 1949. Toisena kiistan aiheena ovat Vatikaanin viralliset suhteet Taiwanin itsehallintoalueen kanssa, jota Peking pitää kapinallisena maakuntana.

Kuva: Jussi Rytkönen

Lue myös:

Kiinassa kirkko räjäytettiin maan tasalle – Viranomainen: Seurakunnalla ei ollut tarvittavia lupia

Kiinalainen kardinaali Guardianille: Vatikaanin ei pitäisi liehitellä kommunistipuoluetta

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLiikuntaneuvos Erkki Alaja: ”Isä jakeli käsipallokentän laidalla ohjeita liperit kaulassa”
Seuraava artikkeliSuomalainen uskontojournalisti alkoi blogata israelilaisessa nettilehdessä – ”Kirjoitukseni ovat yksityisajattelua”

Ei näytettäviä viestejä