Jyväskylän seurakunnan uudet tilat Seppälän kaupunginosassa sijaitsevassa kauppakeskus Sepässä ovat virittäneet vilkasta julkista keskustelua. 670 neliön tilat avattiin lokakuun lopulla. Seurakunta on tehnyt niistä 10 vuoden vuokrasopimuksen viiden vuoden lisäoptiolla. Vuosivuokra on noin 185 000 euroa.
”Kirkko luo ympärilleen tunnetta pyhästä. Kauppakeskuksen liiketilat eivät säteile pyhän tunnetta”, kirjoitti Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola 12.11. Hän on itsekin menettänyt oman lähikirkkonsa. ”Tunnelma Keljon entisen kirkon edessä on kuin ennen vanhaan Neuvostoliitossa. Kirkko on riisuttu symboliikastaan ja pyhyydestään – tilalla on vain rumasti raiskattu rakennus”, hän jatkoi.
Seurakunnan mukaan tilat kauppakeskuksessa houkuttelevat kuitenkin paljon kävijöitä.
Sepän kauppakeskuksen avajaispäivänä seurakunta jakoi ”jeesusteippiä” sadalle ensimmäiselle. Kirkkoherra Arto Viitalan mukaan teipit loppuivat tunnissa. Muutaman viikon ajan tiloissa on ollut päivittäin satoja kävijöitä.
– Yksi pappi sanoi, ettei ole koko työurallaan kohdannut näin spontaanisti näin paljon ihmisiä kuin Sepässä muutamassa viikossa, Viitala kertoo.
Jyväskylän seurakunnan kiinteistöpäällikön Maritta Lukkarisen mukaan kauppakeskustilat lisäävät yhteisöllisyyttä.
– Kyseessä on pilottikohde, joka mahdollistaa toiminnan uudistamisen, hän sanoo.
Uudessa Sepän kauppakeskuksessa on 200 hengen sali, lasten leikkitila, jossa voi pitää myös kerhoja, nuorten tila, monitoimitoimistohuone, joka mahdollistaa 25 hengen kokoukset, hiljentymishuone, jota voi käyttää myös 10 hengen kokouksiin, sekä kaksi kohtaamishuonetta ja kahvio.
Taustalla mittavat sisäilmaongelmat ja väistötilojen suuret vuokrakulut
Julkisuudessa on herännyt huolta, että Jyväskylän seurakunta sulkee ja myy kirkkojaan ja siirtää niiden toimintaa kaupallisuuden keskelle.
Tilaratkaisun taustalla on lähellä olevien asuinalueiden kirkkojen sulkeminen sisäilmaongelmien vuoksi.
Halssilan kirkossa loppuvat jumalanpalvelukset vuodenvaihteessa. Lapsityö sieltä on siirretty aiemmin muualle huonon sisäilman takia. Lohikosken kirkko on ollut jo pitkään suljettu, mutta sen messut on voitu pitää lähistöllä sijaitsevassa Lahjaharjun entisessä siunauskappelissa.
Viimeisen sysäyksen kokonaan uusien tilojen etsintään antoi Huhtasuon kirkon ja koko seurakuntakeskuksen joutuminen käyttökieltoon. Sen saneerausta selvitettiin keväällä ja yllättäen se määrättiinkin suljettavaksi.
– Sisäilma ja niukkenevat resurssit, nehän ne ovat meidän ongelma, kertoo kirkkovaltuuston puheenjohtaja Heikki Tynkkynen.
– Oli yllätys, että Huhtasuon isosta kirkosta pettää perusta. Kyllä se pahalta näyttää, että rakennus joudutaan purkamaan, eikä vastaavaa ainakaan enää rakenneta.
Lohikosken, Halssilan ja Huhtasuon kirkkokiinteistöjen kokonaiskulut olivat viime vuonna liki 620 000 euroa. Lisäksi seurakunnan väistötilojen vuokrakulut olivat noin 550 000 euroa. Tyhjillään olevan keskusseurakuntatalon viime vuoden kiinteistökulut olivat lähemmäs 230 000 euroa, rakennuksen korjauskustannuksiksi on arvioitu 11 miljoonaa euroa.
Halssilan ja Lohikosken kirkkokiinteistöt ovat olleet pitkään hiljaisessa myynnissä, mutta niille ei ole löytynyt ostajaa.
Keväällä seurakunta alkoi etsiä kiireisesti uusia tiloja.
Päätös vuokratiloista kauppakeskuksessa syntyi alle kuukaudessa
Idea vuokrata seurakunnalle tilat uudesta Sepän kauppakeskuksesta eteni kirkkoherra Arto Viitalan mukaan muutamassa viikossa ideasta päätökseksi.
– Kaikki ovet eivät meille aukea, kirkko ei ole yhteiskunnassa aina haluttu kumppani. Tässä oli hyvää tuuria ja vähän johdatustakin, Viitala sanoo.
Hän kertoo, että seurakunnasta lähti ensin delegaatio tutustumaan kauppakeskus Isoon Omenaan Espooseen. Espoon seurakunnat avasivat siellä oman tilansa viime vuoden syksyllä. Tutustumisen jälkeen asia eteni Jyväskylän seurakunnassa pikavauhdilla kirkkoneuvostoon, joka teki keväällä vuokratiloista päätöksen. Syksyllä kirkkovaltuusto myönsi tilalle lisätalousarviossa rahoituksen.
Seurakunnan kiinteistöpäällikkö Maritta Lukkarinen näkee uudet kauppakeskuksen tilat toimivana ratkaisuna. Tilat ovat uudet ja ne mahdollistavat kohtaamisen.
– Minusta tämä on askel normaaliin työelämän muotoon, avoimuuteen ja yhdessä tekemiseen.
Tilat ovat auki samaan aikaan kuin kauppakeskuskin. Paikalla on aamusta iltaan diakoni tai pappi. Muodollisesti tila on Huhtasuon alueseurakunnan, joka on yksi yhdeksästä Jyväskylän alueseurakunnasta. Käytännössä työvuoroihin osallistuu koko seurakunta. Henkilökuntaa haetaan myös vapaehtoisista.
Suunnitteilla lastenhoitoa, konsertteja ja sielunhoidollisia kohtaamisia
Kirkkoherra Viitalan mukaan suora palaute tilasta on ollut pääosin myönteistä. Hän näkee, että julkinen keskustelu on lisännyt kiinnostusta uusia tiloja kohtaan. Erityisesti nuoret ovat löytäneet tilan.
Toiminta hakee vielä muotoaan, mutta tarkoitus on, että sinne voi myös jättää lapsia hoitoon kauppareissun ajaksi. Tässä vaiheessa seurakunta ottaa toiveita vastaan, olivatpa ne sitten vaikkapa kuoroa tai käsityökahviloita. Sali mahdollistaa jumalanpalveluksetkin.
Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Heikki Tynkkynen pitää tiloja mahdollisuutena, joka pitää katsoa rauhassa.
– Siellä on ilmaiset pysäköintitilat, paljon kauppoja ja ihmisiä tulee muualtakin kuin Jyväskylästä. Toinen kerros mahdollistaa niin konsertit kuin rauhalliset sielunhoidolliset kohtaamiset arjen keskellä.
Pitkän työuran kanttorina tehnyt Tynkkynen tuntee hyvin seurakunnan henkilöstön.
– Tärkein palaute on ollut puhdas sisäilma.
Tynkkysen mielestä alueen konfirmaatiot voidaan hyvin pitää Taulumäen kirkossa.
Huhtasuon jumalanpalvelukset seurakuntakotiin
Huhtasuon asukasyhdistyksen hallitus ilmaisi Keskisuomalaisessa (15.11.) huolensa lähikirkon katoamisesta. Asukasyhdistys vetosi kirkkoon pyhänä paikkana ja monikulttuurisen alueen kohtaamisen mahdollistajana.
Heikki Tynkkynen kertoo ymmärtävänsä seurakuntalaisia, jotka ovat pettyneitä, kun ovat menettäneet lähikirkkonsa.
– Oma kirkko on tietysti tärkeä. Jos tuttu kirkko häviää viereltä ja kauppakeskus on vaihtoehtona, luopumiseen liittyy kipua.
Seurakunta aikoo ottaa pienet, korvaavat tilat käyttöön kirkon lähistöllä Huhtasuolla.
– Huhtakodissa on ajateltu pitää lähivuodet jumalanpalvelukset. Se on seurakunnan kotoisa kokoontumistila. Samalla selvitämme rauhassa Huhtasuon ison seurakuntakeskuksen tilannetta, peruskorjausmahdollisuuksia ja suojeluvelvoitteita, valaisee kirkkoherra.
Jyväskylän seurakunnan kiinteistöasioiden taustaa:
• Jyväskylän seurakunta on ostanut 1600 neliön osakehuoneiston kirkkopuiston viereen rakennettavasta Reimarin yhtiöstä 4 870 500 eurolla. On tarkoitus, että sinne muuttaa aikanaan muun muassa kirkkoherranvirasto. Reimarin osakekaupasta on tehty valitus.
• Jyväskylän seurakunta saneeraa parhaillaan vanhaa Korpilahden puukirkkoa. Saneerauksen kustannusarvio on noin 5 miljoonaa euroa.
• Vuonna 2012 Jyväskylän seurakunta myi yhdellä kaupalla kaksi rivitaloa, kaksi kerrostaloa ja Keljon ja Kypärämäen kirkot sekä yhden leirimajan kokonaishintaan 3 520 000 euroa.
• Kirkkoneuvosto käsittelee lähiaikoina myös seurakunnan leirikeskusten tulevaisuutta. Tarkoituksena on pudottaa noin 4500 neliön leirikeskustilat kolmannekseen.
• Muodollisesti Jyväskylässä on viisi kirkkoa: Taulumäki, Kirkkopuisto, Korpilahti, Säynätsalo ja Kuokkalan kirkko, muut eivät ole kirkkohallituksen vahvistamia.
Kuvat: Sini Ihanainen-Alanko. Kuvia voi selata valkoisista nuolista.
1. Jyväskylän seurakunnan viestintäpäällikkö Marjo Rönnkvist, aluekappalainen Päivi Kärkkäinen ja kirkkoherra Arto Viitala kokoustavat seurakunnan monitoimiotimistossa Sepän kauppakeskuksessa.
2. Tilat ja flyygeli mahdollistavat myös esimerkiksi konsertit.
Lue myös:
IS: Jyväskylän seurakunta jakaa rullan jeesusteippiä uuden toimitilan 100 ensimmäiselle vieraalle
Ilmoita asiavirheestä