”Kilpailutuslainsäädäntö vie pohjan seurakunnan itsemääräämisoikeudelta”

Muhoksen seurakunta sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla Oulujoen varressa. Seurakunnan kirkkoneuvoston varapuheenjohtajan ja kirkkovaltuuston jäsenen Liisa Ruottisen mukaan upea luonto on yksi paikkakunnan vahvuuksista.

– Myös kaunis puukirkkomme on usein matkailijoiden käyntikohteena, Ruottinen kertoo.

69-vuotiaalla Ruottisella on menossa neljäs valtuustokausi. Päätös luottamustehtävään lähdöstä oli aikanaan helppo.

– Minun ei tarvinnut miettiä pitkään kun pyyntö tuli, sillä seurakunnan asiat ovat olleet aina läheisiä.

Luottamushenkilön on oltava valmis kompromisseihin

Luottamushenkilön tärkeimmiksi ominaisuuksiksi Ruottinen listaa hyvät korvat ja tasapuolisuuden.

– Seurakuntalaisten näkemyksiä täytyy kuunnella, ja viedä niitä tarpeen mukaan eteenpäin. Luottamushenkilön täytyy olla valmiina tekemään rakentavia esityksiä sekä myös vastaavasti oltava valmis kompromisseihin.

Suurinta murhetta Ruottisessa herättävät kirkosta eroajat. Vaikka asia ei ole Muhoksella suuri huolenaihe, tuntuu asia päättäjästä pahalta.

– On harmillista kun joku päätyy sellaiseen ratkaisuun. Itse en voisi edes kuvitella tekeväni niin. Toivon, että Muhoksen seurakunnan jäsenet huomaavat, miten paljon seurakunnalla on tarjottavaa lapsista vanhuksiin.

Valtakunnan tasolla Ruottinen kaipaisi joustavuutta kirkolliskokouksen toimintaan.

– Päätöksentekoprosessit saisivat sujua nopeammin, mikä olisi kaikkien osapuolten etu. Pidän silti hyvänä vaadittavaa kolmen neljäsosan enemmistöä suuria päätöksiä tehtäessä.

Urkujen korjausta on vaikea saada etenemään

Muhoksen seurakunnan talous on vakaalla pohjalla, velkaa ei ole. Seurakunnassa on edelleen vireillä jo muutama vuosi sitten käynnistetty suunnitelma urkujen korjauksesta. Asia ei ole kuitenkaan vielä päässyt käytännön vaiheeseen.

– Saimme pari kuukautta sitten päätökseen toisen kilpailutuskierroksen. Prosessi ei ole todellakaan sujunut parhaalla mahdollisella tavalla. Tuntuu, että kilpailutuslainsäädäntö vie pohjan seurakunnan itsemääräämisoikeudesta.

– Vaikuttaa myös siltä, että kilpailevien tarjousten tekijöillä on enemmän valtaa kuin tilaavalla seurakunnalla. Tähän kaikkeen kuluu samalla paljon aikaa, eikä mitään pääse tapahtumaan, Ruottinen harmittelee.

”Seurakunnallamme on hyvät edellytykset säilyä itsenäisenä”

Muhoksella reagoitiin Ylivieskan tuhoisaan kirkkopaloon tarkastamalla kirkon paloturvallisuus.

– Onneksi kaikki oli kunnossa. Oli kuitenkin hyvä tarkastaa tilanne.

Tulevaisuuden puheenaiheeksi Ruottinen uskoo nousevan seurakuntien yhteenliittymän.

– Emme koe Muhoksella yhteenliittymää tarpeellisena. Seurakunnallemme on mainiot edellytykset jatkaa itsenäisenä, Ruottinen toteaa.

”Pakolaisten kohtalo ei ole helppo”

Lähetystyö on Ruottiselle sydämen asia. Halu auttaa muita on suuri.

– Apua tarvitsevia on paljon niin Suomessa kuin maailmallakin. Keräämme lähetyspiirimme kautta varoja muun muassa myyjäisillä sekä erilaisilla tapahtumilla.

Ruottinen antaa sympatiaa myös kotimaastaan pois joutuneille turvapaikanhakijoille.

– Monella on takanaan kovia kokemuksia ja pitkä matka. Pakolaisten kohtalo ei ole helppo. On tehtävämme auttaa tänne tulleita.

Aktiivinen Ruottinen toimii seurakunnan lisäksi myös nuorisoseurassa, Martoissa sekä jonkin verran poliittisissa piireissä.

– Teen lisäksi paljon käsitöitä. Erittäin tärkeitä ovat myös lastenlapset, joiden kanssa aika kuluu siivillä, Ruottinen hymyilee.

Kuva: Liisa Ruottisen kotialbumi

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliIltaperhekerhot saavat Sonkajärvellä jatkoa
Seuraava artikkeliKutsumusammatissa oleva seurakuntamestari kannustaa työntekijöitä lisäkoulutuksiin

Ei näytettäviä viestejä